Obraz z notebooku či smartfónu môžete zobraziť na monitore alebo televízore aj bezdrôtovo.

Moderné technológie prenikajú do všetkých segmentov nášho života. A tak, ako používame smartfóny a meníme naše domácnosti na smart, sa menia aj pracovné priestory a kancelárie. Koncept smart kancelárie prezentuje na Slovensku spoločnosť eTechnology a jednotlivé riešenia, ktoré ponúka, sme si vyskúšali.

Myšlienka smart kancelárie je založená na symbióze moderných technológií a pracovného prostredia. Alebo po slovensky povedané, technológie by nemali narúšať pracovné prostredie, ale vhodne ho dopĺňať z hľadiska dizajnu aj funkcionality.

Solstice je praktické riešenie, ktoré je založené na týchto princípoch a výrazne zefektívni proces mítingov v konferenčných miestnostiach alebo kanceláriách. Umožňuje prezentovať bezdrôtovo a rieši dva bežné problémy – spleť káblov na stole, prípadne nevhodnú koncovku na prepojenie zariadenia s obrazovkou a tiež komplikácie pri bezdrôtovom prenose obrazu, ktoré sa môžu objaviť v prípade menej kvalitných riešení.

Solstice pozostáva z dvoch častí. Zo samotného zariadenia Solstice Pod, ktoré sa pripojí k televíznej obrazovke, monitoru alebo projektoru a zo softvéru, ktorý zabezpečuje spoľahlivé bezdrôtové pripojenie notebookov, smartfónov či tabletov a ponúka pokročilé funkcie.

Solstice Pod. Zdroj: Solstice

Solstice Pod obsahuje jeden HDMI vstup a dva HDMI výstupy. Takisto má vo výbave gigabitový ethernetový port s podporou PoE+ a zabudované Wi-Fi pripojenie. Do lokálnej siete ho môžete pripojiť oboma spôsobmi. Zariadenie umožňuje bezdrôtové premietanie obrazu v rozlíšení až 4K, resp. vo Full HD, ak máte k jednému Podu pripojené dve zobrazovacie zariadenia. Vo výbave sa tiež nachádzajú dva USB 3.0 porty, 3,5 mm jack a USB-C port, ktorý sa využije prostredníctvom nových funkcií v budúcnosti.

Solstice je dostupný v dvoch verziách. Jedna z nich umožňuje používanie tohto riešenia na maximálne 4 zariadeniach, druhá verzia nie je z hľadiska počtu obmedzená. Bez ohľadu na výber verzie, funkcionalita ostáva v oboch prípadoch totožná. Rovnako je k dispozícii predplatné služby, ktoré zabezpečuje pravidelné aktualizácie a pridávanie nových funkcií. Bez predplatného využívate riešenie v tej verzii, v ktorej ste si ho zakúpili.

Používanie riešenia Solstice a proces pripojenia zariadení výborne prezentuje toto oficiálne video:

V praxi to funguje tak, že do notebooku, tabletu alebo smartfónu si stiahnete oficiálny softvér alebo aplikáciu. Následne môžete využívať funkcie, ako je zdieľanie celej obrazovky, zdieľanie konkrétneho okna s aplikáciou alebo multimediálneho súboru. Praktické je, že Solstice umožňuje vytvoriť aj vlastnú Wi-Fi sieť, ktorá bude určená hosťom iba pre účely bezdrôtovej prezentácie.

Solstice takisto podporuje pripojenie k interaktívnemu displeju, v rámci ktorého je možné priamo narábať s prezentovaným obsahom. Alternatívne je možné využiť aplikáciu v smartfóne pre účely moderovania prezentácie alebo zvýrazňovania objektov na obrazovke. Užitočnou funkciu je spárovanie až štyroch zariadení Solstice Pod na zdieľanie jednej prezentácie vo viacerých miestnostiach firmy. Podmienkou je použitie jednej lokálnej siete.

Vľavo úvodná obrazovka Solstice, vpravo rozhranie Solstice Dashboard

Súčasťou riešenia je rozhranie Solstice Dashboard. To slúži na centrálnu správu, monitorovanie, nastavovanie a aktualizovanie zariadení Solstice Pod v rámci firmy. A k dispozícii je tiež nástroj na monitorovanie a analýzu využívania jednotlivých Solstice Podov.

Riešenie Solstice na Slovensku oficiálne distribuuje spoločnosť etechnology.sk. Tá vám o Solstice ponúkne bližšie informácie a takisto aj jeho prezentáciu či integráciu vo vašej firme. Bližšie detaily nájdete na webe smartkancelaria.sk/bezdrotova-prezentacia

Prečítajte si aj:

Koniec chaosu v zasadačkách: Evoko Liso je špičkový rezervačný systém, ktorý používajú svetové firmy a môže aj tá vaša

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit