Notebook sa stal neoddeliteľnou súčasťou vybavenia mnohých študentov.

V dnešnej dobe si starší študenti asi len ťažko vedia predstaviť svoje štúdium bez pomoci počítača. Písanie poznámok počas výučby, príprava domácich úloh, štúdium z elektronických učebníc, vyhľadávanie vhodných zdrojov pre seminárne práce – na toto všetko im postačí mať v rukách notebook.

Ako však vhodne pripraviť notebook na príchod nového školského roka?

Intenzívne používanie notebooku a jeho časté prenášanie v batohu spolu s ďalšími vecami do školy vedie neraz k upchatiu ventilačných otvorov prachom a inými nečistotami.

Dnešné tenké notebooky s výkonnými procesormi sú veľmi náročné na chladenie a upchaté vetracie otvory majú za následok prehrievanie procesora. Preto je potrebné zanesené výdychy notebooku čistiť, čo sa ale nezaobíde bez aspoň čiastočného rozobratia zaradenia. To sa však líši od konkrétneho modelu.

Návod ako postupovať, nájdete napríklad aj vo videách na YouTube. Stačí, ak do vyhľadávača zadáte presný typ notebooku a jeho výrobcu.

Užitočné informácie sú tiež dostupné v bohatej databáze manuálov a servisných postupov na stránke www.ifixit.com. Netreba však zabúdať na to, že notebooky v záručnej dobe nie je vhodné demontovať svojpomocne, ale odporúča sa obrátiť sa priamo na autorizovaný servis.

Výdrž notebooku taktiež môžete predĺžiť výmenou batérie. Priemerná životnosť notebooku je zhruba dva roky. Stav opotrebovania môžete zistiť prostredníctvom niekoľkých špecializovaných programov na diagnostiku batérie (napríklad prostredníctvom BatteryCare) a následne sa o jej výmenu postarať sami, prípadne si ju nechať vymeniť odborníkmi.

Pre správne fungovanie notebooku sa odporúča uprednostniť originálny druh batérie a nespoliehať sa na tie od alternatívnych dodávateľov.