Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Energetická kríza a skokový extrémny nárast cien energií všetkých vyplašili. Začali sme myslieť dvakrát a šetriť. Situácia sa čiastočne upokojila, ale to neznamená, že by sme v šetrení mali poľaviť. Čo všetko môžeme robiť, aby sme dobre žili, a pritom zbytočne nemíňali?

S čoraz teplejšími dňami pomaly vypíname kúrenie a tešíme sa, že najhoršie máme za sebou. Môže to však byť iba klamné zdanie. Po prvé, tento rok nás vykurovacia sezóna čaká od jesene opäť. Po druhé, ceny energií sú aj napriek (dočasnému) zastropovaniu nevyspytateľné.

Preto teraz nastáva ideálne obdobie na opatrenia, ktoré nám pomôžu znížiť náklady na energie a kúrenie aj v blízkej budúcnosti.

Zateplenie ako alfa a omega

Znižovanie energetickej náročnosti domu alebo bytu bude hlavnou výzvou roka. Urobiť z nezatepleného domu energeticky pasívny nie je možné bez zásadnej rekonštrukcie a veľkých investícií, ale úsporu prinesie každé jedno systémové opatrenie.

Energetická účinnosť sa určuje podľa celkovej ročnej spotreby energie. Nízkoenergetický dom potrebuje na zabezpečenie tepelnej pohody 15 až 50 kWh na meter štvorcový. Pasívny dom má spotrebu od 5 do 15 kWh/m2 ročne.

Spotreba energie pritom nezávisí len od zdrojov na kúrenie a ohrev vody, ale aj od materiálov použitých na stavbe, od spôsobu tepelnej izolácie, usporiadania miestností a taktiež od zvykov obyvateľov nehnuteľnosti – napríklad, ako vetrajú, kde a ako sušia bielizeň a podobne.

Teplo v suchu

Zateplením fasády, strechy a spodnej časti domu sa dá ušetriť 30 až 80 % nákladov na kúrenie a chladenie. Jar je ideálny čas – pod podmienkou, že bude sucho –, kedy začať plánovať práce na zateplenie alebo odstránenie tepelných mostov vrátane výmeny okien. Je to investícia do šetrenia, ktorá sa prejaví už v lete, lebo nebude nehnuteľnosť nutné nákladne chladiť.

Odborníci upozorňujú na časté chyby, ktoré sa pri zatepľovaní robia – šetrenie na nesprávnom mieste (odborná práca, materiál), zatepľovanie vlhkého povrchu a v nevhodnom počasí (dážď).

Na sanáciu vlhkých múrov pritom existuje viacero systémových riešení. Napríklad rýchlo a efektívne zbaví murivo vlhkosti injektáž vodoodpudzujúcou hmotou. Povrch sa následne ošetrí paropriepustnou sanačnou maltou a tenkovrstvovou omietkou na báze vápna bez cementu.

„Injektážne materiály sú veľmi praktické, pretože netreba robiť dvojité vŕtanie ani utesňovať injektážne otvory. Dajú sa použiť na vysušenie všetkých typov murovaných stien a je ich možné realizovať len z jednej strany muriva – buď iba z interiéru, alebo iba z exteriéru,“ vysvetľuje Branislav Augustín, odborník na obnovy a rekonštrukcie zo Sika. „Tieto systémy murivo efektívne vysušia a zároveň zabránia ďalšiemu vlhnutiu, čo je pred následnou úpravou fasády skutočne dôležité.“

Šetrenie správnou investíciou

Častá chyba je aj nesprávne zvolený materiál na zateplenie a jeho hrúbka. „Táto chyba nenastane, ak si ako izoláciu vyberiete striekanú PUR penu. Aplikovať ju môžu iba na to vyškolení odborníci, ktorí určite vždy zvolia správny druh aj hrúbku izolácie. Má mnoho výhod a niekoľko desaťročí trvajúca životnosť je určite dobrou investíciou,“ je presvedčený Lukáš Kmenta, country manažér pre Čechy a Slovensko spoločnosti HBS.

V prípade iného druhu izolácie si radšej dajte poradiť od viacerých odborníkov a dajte si vypracovať viacero cenových ponúk. Vyhrať nemusí najlacnejšie, ale najzmysluplnejšie riešenie.

„Typ aj hrúbku izolácie treba navrhnúť individuálne a konkrétne pre každú jednu stavbu. Pre kvalitu zateplenia je dôležitá hrúbka izolačnej vrstvy a rovnako tak jej schopnosť tepelne izolovať. Štruktúra niektorých tepelnoizolačných materiálov izoluje pri rovnakej hrúbke lepšie ako iné,“ dopĺňa B. Augustín.

Tichí žrúti elektriny

Vodu a elektrinu využívame celoročne, preto je dobrá správa, že aj malé zmeny nakladania s nimi môžu priniesť v konečnom zúčtovaní výraznú úsporu.

Najväčšiu určite prinesie výmena starých spotrebičov s vysokou spotrebou za nové. Bielu techniku v energetickej triede A však už nekúpite, pretože nastala zmena označovania na energetických štítkoch. „Aktuálne na nich nenájdete ani znamienko plus a ani jeden spotrebič nie je zaradený do triedy A. Tá sa ponechala na označenie výrobkov s novými technológiami. Energeticky najvýhodnejšie sú preto spotrebiče skupín B a C. Chladnička zaradená do energetickej triedy B mala v minulosti štítok A++,“ vysvetlil manažér oddelenia kvality Oresi Jozef Kňúr.

Vymeniť všetky spotrebiče za nové je, samozrejme, finančne náročné, náklady si treba rozložiť na viacero mesiacov. Kým obmeníte chladničku, práčku alebo televízor, odpájajte od elektrickej energie každý jeden spotrebič, ktorý nemusí byť nutne v pohotovostnom režime (stand by).

„Čím je spotrebič starší, tým vyššiu má spotrebu aj v tomto režime,“ upozorňuje Ing. Jozef Pollág zo spoločnosti PPA Power DS, s. r. o., ktorá patrí do skupiny PPA CONTROLL. „Ak už nie počas týždňa, tak aspoň v tých dňoch, keď nie sme doma, odporúčam televízie, monitory, herné konzoly či wifi routre vypnúť zo zásuvky. Môžete tak ušetriť 8 až 15 % z celkovej spotreby elektrickej energie domácnosti.“

Čistota pomáha šetriť

Úsporu prináša aj výmena klasických žiaroviek, ale aj novších žiariviek za LED svietidlá a pravidelná údržba spotrebičov.

Vedeli ste, že mraznička s 3-milimetrovou vrstvou námrazy spotrebuje až o 75 % viac energie? Práčka zaťažená vodným kameňom tiež „žerie“ viac elektriny. Šetriť sa dá aj varením v mikrovlnnej rúre.

„Čistá rúra bez pripečeného tuku alebo zvyškov potravín pečie efektívnejšie, preto úsporu pri pečení prináša aj pravidelná starostlivosť o spotrebič. Či už má samočistiaci program, ktorý pomáha nečistoty a mastnotu odstrániť, alebo má zabudovanú funkciu pyrolýzy, oboje určite odporúčam pravidelne používať,“ radí J. Kňúr z Oresi.

Je dokázané, že vplyv na spotrebu vody v kuchyni má aj veľkosť, tvar a hĺbka drezu. Ak sa v ňom dá komfortne manipulovať, umývanie zeleniny či hrncov a iného riadu je rýchlejšie, a preto úspornejšie.

Značky: