Falošné produkty sa na internete šíria najmä v období pred sviatkami.

Za kvalitu si mnohí radi priplatia, nájdu sa však aj takí, ktorí sa na známych a kvalitných produktoch snažia ušetriť čo najviac. Len si predstavte situáciu, keď hľadáte na internete kvalitné AirPody, teda slúchadlá od spoločnosti Apple a narazíte na výbornú cenu, ktorá je niekoľkonásobne nižšia ako oficiálna cena u autorizovaného predajcu. Vy po takejto ponuke okamžite siahnete bez toho aby ste vedeli, že si práve kupujete falošný kus.

Napodobeniny nájdete na každom rohu, najmä čo sa týka drahších produktov od spoločnosti Apple. Rozpoznať ich môže byť ťažké a vy si ani nemusíte všimnúť, že ste si kúpili falošný model. Predsa sa to ale dá a ako to môžete spraviť sa dozviete v našom článku.

Ako sa falošné AirPody líšia od tých pravých?

Falošné AirPody sa od tých pravých vedia líšiť v troch hlavných oblastiach, jednou z nich je batéria, potom kvalita spracovania a obvody. Keď sa pozrieme na batériu, pravé AirPody majú v sebe zabudovanú na mieru vyrobenú gombíkovú batériu, ktorá dokonale sedí do konštrukcie. Tie falošné zvyčajne využívajú lítium-iónové batérie, ktoré nie sú vyrobené presne do týchto zariadení. Tieto menej sofistikované batérie môžu predstavovať zvýšené riziko pri používaní.

Pri falošných AirPodoch sa tiež môžete stretnúť s nedbalým spájkovaním drôtov v slúchadlách. Originálne zariadenia od spoločnosti Apple využívajú priestor vo vnútri na maximum a aj spájkovanie drôtov je vyriešené efektívnejšie. Falzifikáty navyše obsahujú zvyčajne menej mikrofónov, čo má za dôsledok horšiu kvalitu zvuku.

Čo sa týka kvality spracovania, niektoré falošné AirPody môžu byť odlišné napríklad vo veľkosti, kvalite materiálu, no môžu im chýbať aj súčasti ako bezdrôtové nabíjanie či magnet v nabíjacom púzdre.

Casexy: Ochranný obal s memoji pre AirPodsZdroj: TOUCHIT
Casexy: Ochranný obal s memoji pre AirPods

Ako môžete tieto falzifikáty spoznať?

Aby ste sa vyhli kúpe falošných AirPodov, v prvom rade by ste mali nakupovať zariadenia z renomovaných obchodov, ktoré sľubujú originálne zariadenia. Ak však siahnete po AirPodoch a nie ste si istí ich kvalitou, pozrite sa na ich balenie. Skontrolujte jeho obsah a pozrite sa aj na tie najmenšie detaily ako je písmo na krabičke, chyby v slovách a podobne. Apple si dáva záležať aj na detailoch balenia, preto by sa na ňom nemali nachádzať žiadne chyby.

Okrem balenia si riadne prezrite aj samotný produkt, či neobsahuje nejaké poškodenia alebo nepresnosti. Pozrite sa aj na sériové číslo produktu, ktoré by ste mali nájsť na jeho balení. Toto sériové číslo si môžete overiť na stránke checkcoverage.apple.com a zistíte tak, či sú vaše AirPody originálne. Apple taktiež zvyčajne uvádza sériové číslo aj na nabíjacom púzdre a po spárovaní by ste ho mali vidieť aj vo vašom iPhone.

Toto overenie sériového čísla však nemusí vždy výjsť, nakoľko podvodníci vedia na falošné zariadenia zadať pravé sériové čísla.

Falošné AirPody by ste mali vedieť rozpoznať aj po ich spojení s iPhonom, ktorý by vás automaticky mal upozorniť na neoriginálnu kvalitu zariadenia. Pri spárovaní s Android smartfónom však túto metódu môžete vylúčiť.

Zdroj: androidauthority.com, cultofmac.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.