Slizkých podvodníkov nikdy nie je dosť. A pri akejkoľvek kríze sa rýchlo vyplazia zo svojich nôr a pokúšajú sa zbohatnúť, alebo aspoň šíriť svoje popletené predstavy. Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Téma koronavírusu oprávnene dominuje všetkým médiám. Vzhľadom na riziká a protiopatrenia, ktoré jednotlivé štáty dočasne zaviedli, sa nie je čomu čudovať.

Lenže veľké témy priťahujú pozornosť a nie vždy len takú, ktorá stojí za to. Diera rôznych pijavíc a iných parazitov, je totiž zdanlivo bezodná.

Sme tak svedkami toho, ako podvodníci vytvárajú a rozširujú záplavu informačných stránok o koronavíruse, ktoré sú pripravené infikovať chudákov prahnúcich po informáciách škodlivým softvérom.

Záplava podvodných e-mailov, priživujúcich sa na koronavíruse

Sme takisto svedkami podvodných e-mailových kampaní a phishingových pokusov. Sledujeme to, ako po celom svete šarlatáni vo veľkom predávajú svoje podvodné zdravotné produkty, ktoré ľudí vyliečia nielen z koronavírusu ale takisto aj z choroby preplnenej peňaženky.

Ba čo viac, otvárajú sa brány aj pre pomätencov, pre ktorých je všetko znamením všetkého a potvrdením toho nepotvrdeného. Lebo radiácia 5G siete vám vraj po novom už nielen uvarí oči a vytvorí nádor na mozgu, ale vás aj „prisahám vačku“ nakazí koronavírusom.

Poďte sa so mnou na toto obludárium nielen ľudskej hlúposti, ale hlavne chamtivosti a odporného chrapúnstva pozrieť.

KUPUJTE UKRADNUTÉ KNIHY, LEBO MŇA HANBA NEFACKÁ

Ak chcem byť o nejakej téme dobre informovaný, bez mediálneho zveličovania, kúpim si knihu od odborníka, kde je všetko vysvetlené. No nie? Nebudem sa predsa radiť radami nejakých žurnalistov v bežných novinách a weboch.

Čo urobím? Zamierim na Amazon a tam si niečo kvalitné vyberiem. A hľa, samé bestsellery. Ako vidím, nie som sám, veľa ľudí teraz tieto knihy nakupuje.

A čo sa objavovalo v posledných dňoch na vrchole knižného rebríčka Amazonu a predávalo sa lepšie ako toaletný papier?

Nuž, šlo o knihu Koronavírus: všetko čo potrebujete vedieť a ako sa proti nemu brániť, ktorú napísal Richard J. Baily.

Paráda. Ak si ju kúpite, dostanete všetko čo sľubuje. Text je viditeľne dobre napísaný, pričom vás oboznamuje s tým, čo je to koronavírus, ako sa prejavuje a ako znížiť riziko infekcie.

Čo je teda problém? No hlavne to, že autor je hnida a parazit, ktorý nič z toho textu nenapísal. Každá kapitola tejto dobre predávanej knihy je štýlom CTRL+C/CTRL+V skopírovaná z verejných webových stránok. Prvé dve kapitoly knihy sú skopírovaným článkom NBC News od Eriky Edwardovej a Sáry Millerover, ktorý bol publikovaný v januári.

Tretia kapitola, zameraná na rady o dezinfekcii, bola ukradnutá zo stránky kalifornskej upratovacej spoločnosti a zvyšok bol skopírovaný zo stránok ChinaLawBlog.com a spravodajského webu The Guardian. Všetko slovo od slova.

Táto kniha pritom nebola osamotená a spoločnosť jej ešte pred dvoma či troma dňami robili mnohé ďalšie kúsky, ako napríklad „COVID 19 Koronavírus: Všetko čo potrebujete vedieť a ako ochrániť svoju rodinu“, od autora Geralda Lim Wanga. O tom nikdy nikto nepočul, pretože zrejme ani neexistuje. Jeho kniha je totiž takisto len kopírovacím gulášom, ušitým na rýchly predaj.

Amazon tieto knihy v posledných troch dňoch začal hromadne mazať po kritickom článku NBC News, kde autor na toto kradnutie a takisto snahu o zbohatnutie na práci iných ľudí upozornil.

Zobrať niečo, čo je dostupné zdarma a následne to pod svojim menom predávať za peniaze je mimochodom dosť rozšírená problematika, ktorej som sa už v Nedeľníku pred nejakým časom venoval. Tento akt nazývam digitálne cudzopasníctvo a môžete si o ňom prečítať v článku: Reverzní internetoví zbojníci: čo je zdarma, to ukradnú a predajú.

Ľudia o koronavíruse chcú vedieť viac a chcú dobré informácie, pričom neváhajú zaplatiť aj 5 či 12 dolárov, za ktoré sa tieto digitálne knihy za posledné dni dobre predávali. A prečo aj nie. Veď predsa, v najpredávanejšej knihe o tejto chorobe u najväčšieho predajcu kníh na svete predsa nebudú nejaké hlúposti, no nie? No, možno aj nie, pokiaľ je jej text ukradnutý od dobrých autorov…

/Ilustrácia: TheStreet.com/

Amazon je prakticky jediný veľký predajca kníh, ktorý s problémom „falošných kníh“ od digitálnych cudzopasníkov bojuje. Klasické on-line kníhkupectvá ho z relatívne dobre pochopiteľných dôvodov nemajú. Toto je žiaľ dôsledok toho, keď produkty namiesto ľudského dohľadu kontroluje len všemocný a pritom skoro úplne slepý algoritmus.

Tu relatívne včas zareagoval napríklad Google so svojim YouTube, ktorý 4. marca zakázal monetizáciu akýchkoľvek videí, týkajúcich sa alebo hovoriacich o koronavíruse (na plač snáď všetkých profesionálnych TvojKanálnikov).

Mnoho YouTuberov preto túto mega tému ignorovalo až do 11. marca, kedy Google v súvislosti s overenými kanálmi tieto obmedzenia začal povoľovať. Pozitívnym faktom bolo, že Google týmto krokom zabránil obrovskej záplave pofidérneho obsahu, ktorý by sa snažil okabátiť algoritmy tak, aby nekvalitné alebo ukradnuté videá mohli zarábať miliónmi prehratí. Nie, že by sa neobjavili, ale z dôvodu zakázanej monetizácie ich počet bol len zlomkom ozajstného potenciálu.

Nuž ale, existujú aj iné cesty na zbohatnutie.

DOKTORI PRED VAMI LIEK TAJA, ALE MÁTE ŠŤASTIE, ŽE STE NA MŇA NARAZILI

V súčasnosti neexistuje žiadny liek alebo vakcína, určená na boj s koronavírusom COVID-19. Vyliečenie nakazených ľudí prebieha svojpomocne ich vlastným imunitným systémom. Môžeme im pravdaže pomáhať proti sprievodným infekciám antibiotikami a inými prostriedkami, nakoľko podobne ako v prípade iných chorôb, aj tu je nepriateľom človeka oslabený organizmus.

Neexistencia lieku ale neznamená, že si ho nemôžete kúpiť.

Napr. Alex Jones, známy propagátor konšpiračných teórii a tvorca krajne pravicového webu „Infowars“, kde svoje choré myšlienky a vymyslené poplašné správy pravidelne chrlí do sveta, sa neváhal začať obohacovať tým, že predáva zubnú pastu, ktorá podľa neho koronavírus lieči.

Alex Jones vo svojej on-line relácii InfoWars a jeho zázračná zubná pasta

Ako Jones tvrdí, pasta obsahuje patentované nano-striebro, o ktorom Pentagon hovorí, že totálne zabíja celú rodinu SARS-korona vírusov. A nezabúdajte, že máte šťastie. Pretože Alex je taký dobrák, že aj napriek aktuálnej kríze môžete zubnú pastu stále kúpiť s veľkou zľavou. Vyliečite sa z koronavírusu a ešte aj UŠETRÍTE.

Aj keď tzv. „koloidné striebro“ je reálna prísada, ktorá sa v niektorých lekárskych produktoch používa, jeho spojitosť s liečením koronavírusu nie je preukázaná. Inak povedané, produkty ktoré tvrdia, že áno, sú jasný podvod a takto ich pred pár dňami začal označovať napríklad aj Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Ďalším takýmto prípadom je populárny kresťanský evanjelista Jim Bakker, ktorý vo svojej televíznej relácii a na webových stránkach takisto predáva rôzne gély a vodičky so striebrom, určené na liečbu koronavírusu. Ich kúpu rozhodne neoľutujete, pretože vám okrem COVID-19 vyliečia aj AIDS.

Jim Bakker propaguje vo svojej relácii svoje hnidárstvo

A hľa, náš magický gél. Je jedno či ide o koronavírus alebo HIV, náš gél ho za 12 hodín „eliminuje, zničí a deaktivuje“. To všetko len za 80 dolárov. Neváhajte – kupujte, ľudské hnidy parazitujúce na iných podporujte.

No ale podvodné lieky sú len jedna časť skladačky.

A čo tak koronavírus vyliečiť priamo cez TV obrazovku modlitbou? Amerika je zem neobmedzených komerčných podvodov, takže miestni „televangelisti“, teda televízni kazatelia neváhajú a ľudí liečia aj takto.

Vo štvrtok to napríklad urobil Kenneth Copeland, vo svojej bohato sledovanej televíznej relácii.

Ničoho sa nebojte, moje bľabotanie do kamery so zavretými očami a zdvihnutými rukami vás vylieči zo zlého diabolského koronavírusu.

Aleluja!

Hlavne mi posielajte príspevky a kupujte si moje produkty, lebo inak zle dopadnete.

CHCEŠ BYŤ INFORMOVANÝ? TAK TO ŤA TREBA OKRADNÚŤ A ZAVÍROVAŤ TI POČÍTAČ

Ako náhle je nejaká problematika dominantná, okamžite ju začnú využívať aj tvorcovia škodlivého softvéru. V posledných dňoch tak bolo registrovaných obrovské množstvo domén po celom svete, ktoré slová ako koronavírus, coronavirus, či covid obsahujú, pričom ponúkajú napríklad mapu šírenia choroby a štatistiku infekcií.

Spolu s ňou však infikujú pomocou zneužitia zraniteľností prehliadačov váš počítač, najčastejšie nejakým druhom trójskeho koňa, ktorý je následne používaný na sťahovanie ďalšieho škodlivého softvéru do vášho počítača.

Medzi tieto infikované stránky, ktoré rozhodne nenavštevujte, patrí napríklad:

  • coronavirus-map[.]com
  • coronavirus-realtime[.]com
  • coronavirusstatus[.]space
  • canalcero[.]digital
  • coronavirusaware[.]xyz
  • coronavirus[.]zone
  • coronavirus[.]app
  • coronavirusaware[.]xyz

Ďalšie podvodné weby sa pokúšajú kradnúť peniaze, alebo vaše osobné údaje, vrátane hesiel. Medzi nebezpečné a podozrivé stránky tohto typu patrí napríklad:

  • survivecoronavirus[.]org
  • vaccine-coronavirus[.]com
  • coronavirus[.]cc
  • corona-virus[.]healthcare
  • bestcoronavirusprotect[.]tk
  • coronavirusupdate[.]tk

Rozhodne teda nie je vhodné klikať na odkazy so správami o koronavíruse, ktoré nepoznáte. Ideálne je, ak sa dostávate k novým informáciám a odkazom cez dôveryhodné spravodajské zdroje, ktoré dlhodobo navštevujete.

Okrem týchto škodlivých webov nechýbajú pravdaže ani jednoduché podvody s reálnymi produktmi. V posledných dňoch sa totiž rozšírili ako huby po daždi (alebo skôr ako supy na mršine) aj nové weby, predávajúce ochranné rúška.

To je pravdaže regulárny produkt, takže objednávajte a plaťte. Žiadne vám však nikdy nedorazia. Okrem oplakaných peňazí tak bežte zároveň banku požiadať aj o novú platobnú kartu, pretože tú existujúcu ste spolu s vašou fyzickou aj emailovou adresou prezradili podvodníkom.

AKO VÁS 5G SIEŤ NAKAZÍ KORONAVÍRUSOM

Na záver ešte jedna ozajstná chuťovka. Rôzne hnidy, ktoré sa snažia na situácii okolo koronavírusu zbohatnúť formou podvodov sú jedna vec. Ale celá problematika je žiaľ živnou pôdou aj pre mnohých konšpirátorov, šíriteľov hoaxov a žiaľ nie príliš rozumom obdarených ľudí.

V schránke mi tak pred pár dňami pristál aj masívny 30 000 znakový e-mail (zhruba 8 strán časopisu), od pomätencov z webu stop5g.cz.

Autor/autori e-mailu vás hneď na začiatku upozornia, že je veľmi dôležité pochopiť, čo 5G siete robia a čo môžu spôsobovať. Podľa nich vám totiž 5G technológia môže uvariť oči, pokaziť krv a ovládať myšlienky.

Koronavírus podľa niektorých bláznov infikuje ľudí aj cez nové 5G siete /Ilustrácia: renovan setyo handi/

Taktiež by ste podľa e-mailu mali pochopiť, že 5G je vojenská technika, používajúca útočné frekvencie. Jednoducho povedané, 5G je doslova mikrovlnná radiácia!

Nuž, výstražný mail má v tej poslednej vete naozaj pravdu. 5G je naozaj mikrovlnná elektromagnetická radiácia. V tomto sa poplašná hromada textu od českých hlupákov spolieha na to, že väčšina ľudí má slovo „radiácia“ spojené len s nukleárnym ohrozením.

Radiácia, či inak povedané viac slovensky aj „žiarenie“, je ale celkom normálna vec. Ide o každý elektromagnetický signál, nielen o mikrovlnný (Wi-Fi, mobilné siete), ale aj o signál rádia, televízie, farebnej diódy, obyčajnej žiarivky a aj vášho vlastného tela. Formou straty tepla totiž aj vy sami neprestajne produkujete infračervenú radiáciu. Radiáciou, či vyžarovaním je aj všetko viditeľné svetlo. Ide pritom o úplne totožnú elektromagnetickú vlnu, líšiacu sa len svojou frekvenciou, teda rozstupom vĺn, ktorá má mimochodom v prípade viditeľnej červenej až fialovej farby viac ako tisícnásobne väčší kmitočet ako 5G (viditeľné svetlo má frekvenciu 400 až 770 terahertzov).

Tejto problematike som sa podrobne venoval vo februárovom vydaní nášho tlačeného TOUCHIT magazínu, v článku Strach z mobilných 5G sietí a realita.

Obrázok z úžasného e-mailu o 5G koronavíruse

Mail pravdaže preberá obrovské množstvo dobre známych nezmyslov v súvislosti s 5G, ktoré rôzni ľudia z dôvodu nepochopenia technológie či fyzikálnych zákonov všeobecne šíria už niekoľko rokov.

To čo ma ale zaujalo bolo novátorské spojenie 5G s koronavírusom. No nech sa páči, tu je v plnej paráde:

KORONAVIRUS aktivace pomocí 5G – Nejenom v Číně dostali v roce 2019 povinně vakcíny. V Evropě jsou to vakcíny, které se označují jako „NEW CURE“ – Nový lék… Tyto vakcíny obsahují replikující se DIGITIZOVANOU (kontrolovatelnou) RNA, ZMĚNĚNOU GENETICKOU INFORMACÍ, UMĚLOU SEKVENCI, která se dá programovat, měnit, něco jako cizí software ve Vašem těle – Bio Hacking. V Číně tato sekvence byla aktivována vlnami na 60 GHz pomocí 5G, které byly právě zapnuty ve Wu-chanu. Momentálně se používají frekvence na 60 GHz 5G.“

No zbohom, úplná fyzikálna genocída. Takže 5G siete vás po novou budú infikovať aj koronavírusom. Nie je už pomoci.

Nádherná ilustrácia boja s koronavírusom. Na jednej strane sú hrdinovia v podobe doktorov a na druhej strane banda hníd, schovaná pod plášťom strachu a smrti, ktorá sa snaží obohatiť a šíriť svoje nezmysly /Autor: Sadan (Threeeggman na Instagrame)/

Takže si to zhrňme. Po tom ako vás váš telefón cez 5G sieť nakazí koronavírusom, choďte na Amazon, kde si kúpte za 10 eur knihu so skopírovanými bezplatnými článkami zo spravodajských webov.

Potom choďte k tým dobrým americkým kresťanom a krajne pravicovým pravdovravičom, ktorý vám predajú magické mastičky, gély a vodičky za 80 až 120 eur, ktoré vám koronavírus, AIDS a iné choroby za 12 hodín zaručene vyliečia.

No a nezabudnite pritom byť v obraze a šírenie nákazy podrobne sledovať na weboch, ktoré vám infikujú počítač trojskými koňmi, zapoja váš počítač do botnetu, ukradnú vám heslá a vybielia bankový účet.

Prečo?

No lebo ľudským hnidám sa medze nekladú…

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak než v nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.