Každý hľadá výhodné nákupy, ale honba za skvelou cenou môže byť tiež riskantná.

Žiarivo farebný svet online nákupov ponúka spotrebiteľom veľa možností. Vďaka nemu sa môžeme prechádzať po zdanlivo nekonečnej ulici plnej obchodov s výrobkami, ktoré nám môžu jedným kliknutím patriť, skrátka nakupovanie za tie najlepšie možné ceny je ľahšie ako inokedy. Niet divu, že v roku 2019 zaznamenali tržby z predaja na internete v Slovenskej republike nárast o 20 %, na celkových 3,36 miliardy eur. A vzhľadom k prebiehajúcej pandémii COVID-19 možno za rok 2020 očakávať ešte vyššie čísla.

Erika Lindauerová, generálna riaditeľka HP pre Českú republiku a Slovensko

Erika Lindauerová, generálna riaditeľka HP pre Českú republiku a Slovensko

Online trhovisko je ale tiež neprehľadná masa predajcov. Existuje veľa poctivých malých firiem či predajcov, ale pri každom poctivom predajcovi často existuje aj podvodník, ktorý predáva nekvalitné napodobeniny osvedčených značkových výrobkov. „Na prvý pohľad také výrobky vyzerajú ako originál, ale sú ponúkané za oveľa nižšiu cenu a tiež v oveľa nižšej kvalite. Preto môže byť ťažké rozpoznať, či skutočne kupujete za skvelú cenu, alebo sa vám niekto snaží podstrčiť falzifikát. Spotrebitelia často zistia, že kúpili falzifikát, až keď je neskoro,“ upozorňuje Erika Lindauerová, generálna riaditeľka spoločnosti HP pre Českú republiku a Slovensko. „Ak chcete mať istotu, že nebudete podvedení, dávajte prednosť autorizovaným predajcom.“

Majte na pamäti, že na online platformách môžu podvodníci v dnešnej dobe svoj tovar predávať oveľa ľahšie – a na falšovaný tovar už pripadá 3,3 % z celkového objemu svetového obchodu.[1] Navyše aj keď sa spotrebiteľom podarí vyhnúť sa nechcenému zakúpeniu falšovaného tovaru, ešte stále sa môžu nechať nachytať a kúpiť originálny tovar od neautorizovaných predajcov. Tieto výrobky, s ktorými sa obchoduje na tzv. šedom trhu, často nie sú falšované a môže ísť o originálny tovar, ktorý sa ale často za zníženú cenu predáva prostredníctvom neautorizovaných predajcov alebo kanálov. V Európskom hospodárskom priestore (EHP) je takéto sivé obchodovanie nezákonné a spotrebitelia, ktorí výrobky vedome či nevedome touto cestou nakúpia, sa môžu neskôr ocitnúť v ťažkej situácii, pretože autorizovaní predajcovia im často nebudú ochotní poskytnúť k zakúpenému tovaru servis.

„Než teda za tovar zaplatíte, uistite sa, že nakupujete u niekoho, komu môžete dôverovať. Existuje niekoľko spôsobov, ako predajcu overiť, a podvodníci sa často odhalia sami, ak si jednoducho nájdete trochu času, aby ste si predajcu preverili. Hoci výhodná cena nemusí nutne znamenať, že je výrobok falšovaný, ak je cena až príliš priaznivá, často ju zaplatíte práve za falzifikát,“ konštatuje Erika Lindauerová z HP. Mnoho podvodníkov sa spolieha na to, že kupujúci budú zaslepení vidinou výhodnej kúpy, teda nič ďalšie skúmať nebudú. Smiešne nízka cena by mala prinajmenšom rozsvietiť varovné svetielko a prinútiť vás k tomu, aby ste si pred stlačením tlačidla „kúpiť“ urobili trochu detailnejší prieskum. Ponúkame vám pár tipov, s ktorými prekabátite falšovateľov a vyhnete sa nákupu tovaru na šedom trhu.

Prečítajte si podrobnejšie 5hviezdičkové recenzie

Prirodzeným prvým krokom by malo byť, že si na predajcu prečítate recenzie. Aj keď to veľa ľudí robí, nemali by ste recenziám na slovo veriť. Samozrejme, že dlhé litánie plné uštipačných poznámok od nahnevaných zákazníkov vás okamžite varujú, že by ste sa danému predajcovia mali radšej oblúkom vyhnúť, ale aj priaznivé recenzie určite berme s istou rezervou. Podvodníci si často sami na seba píšu vymyslené recenzie a s takými recenziami sa môžeme stretnúť aj na dôveryhodných weboch. Našťastie existujú varovné indície, ktoré vám napovedia, či čítate recenzie pravdivé alebo propagačné, resp. vymyslené. Hodnotenia, ktorá vyznievajú príliš vágne či všeobecne, obsahujú komentáre, ktoré opakovane hovoria to isté, len trochu inými slovami, prípadne v nich hodnotitelia používajú prehnané alebo marketingovo znejúce výrazy, môžu naznačovať, že sa buď jedná o sebapochvalné texty, prípadne že predajca zákazníka k pochvale motivoval, napríklad produktom zdarma alebo odplatou za kladnú recenziu.

Venujte pozornosť detailom

Niekedy možno už pri pohľade na e-shop alebo internetové stránky podľa pochybného grafického spracovania odhadnúť, že sa pozeráte na nedôveryhodného predajcu. Avšak profesionálni podvodníci dokážu vytvoriť veľmi profesionálny dojem, možno teda budete musieť urobiť dôkladnejší prieskum. Skúste si prečítať sekcie „O nás“ alebo „Kontakt“. Ak sa hemží gramatickými chybami a preklepmi, prípadne v nich chýbajú základné informácie, napr. adresa sídla alebo telefónne číslo, máte pomerne spoľahlivý ukazovateľ, že „niečo nesedí“. Ďalší krok môže znamenať overenie internetovej domény. Okamžite zbystrite pozornosť, ak adresa internetovej stránky končí doménou .org alebo .net – legálny predajcovia obvykle tieto domény nepoužívajú. Ak si však nie ste istí, skopírujte adresu stránky do vyhľadávacieho okienka niektorej bezplatnej overovacej stránky (napríklad DomainTools), kde zistíte všetko, čo o stránke potrebujete vedieť, vrátane dátumu založenia a fyzického umiestnenia IP adresy. Majte sa na pozore pred stránkami, ktoré sa zobrazia vo vašom miestnom jazyku, ale doména je hosťovaná v inej krajine, prípadne pred stránkami, ktoré existujú menej ako jeden rok.

Skontrolujte obal

Po doručení výrobku je možné overiť, či ste dostali originálny výrobok, alebo len presvedčivý falzifikát. Prvý návod prináša už samotný obal. Väčšina značiek používa pre svoje výrobky vysoko kvalitné a starostlivo navrhnuté obaly. Nejde len o doručenie výrobku z A do B, obal reprezentuje značku, takže firmy venujú jeho kvalite značnú pozornosť. Podvodníci už nie. Snažia sa napodobniť dizajn, avšak samotný obal bude pravdepodobne nekvalitný až „nepodarok“, alebo napríklad nebude na výrobok správne pasovať. Aj v prípade kvalitne vyrobeného obalu môže dôkladnejšia prehliadka odhaliť drobnosti, napovedajúce, že máte v ruke falšovaný výrobok. Väčšina ľudí číta drobný text na obale len letmo, ak vôbec, a pritom v ňom môžu nájsť detaily, ktoré pomôžu rozpoznať falošný tovar. Skontrolujte, či na krabici nájdete uvedenú kontaktnú, e-mailovú alebo webovú adresu a telefónne číslo zákazníckej linky. Na obale bývajú tiež často vytlačené povinné právne informácie, napríklad údaje o záruke alebo zdravotné a bezpečnostné upozornenia.

Niektoré spoločnosti dokonca ponúkajú zákazníkom rozšírené možnosti, ako si môžu overiť, či zakúpili originálny výrobok. Je kľúčovým záujmom spoločnosti HP, aby jej zákazníci mali k dispozícii potrebné vedomosti aj nástroje na to, aby dokázali rozpoznať falšovaný tovar. Na bezpečnostnom prelepení náplne sa napríklad uvádza QR kód, ktorý vás automaticky nasmeruje na webovú stránku HP, kde si ho môžete overiť. Na internetových stránkach môžete tiež vyhľadať sériové číslo výrobku. Výrobky tiež majú holografickú bezpečnostnú nálepku, potvrdzujúcu autenticitu výrobku, a ochrannú nálepku proti neoprávnenej manipulácii, z ktorej dokážete spoznať, či do výrobku niekto akýmkoľvek spôsobom zasahoval. Než nakúpite online, venujte pár minút prieskumu: ušetríte si sklamanie z nepodarenej výhodnej kúpy a nezostane vám v rukách úplne iný výrobok, než aký ste očakávali.

[1] OECD, Trade in fake goods is now 3.3% of world trade and rising (podiel falzifikátov na celosvetovom trhu dosiahol 3,3 % a ďalej rastie)

Značky: