V Bruseli sa uskutočnila výstava LabelEXPO a my sme si na nej spomedzi množstva výrobcov vybrali spoločnosť Epson, ktorá je na Slovensku najznámejšia. Epson v tejto oblasti ponúka riešenia pre koncových zákazníkov, ale aj do priemyselného nasadenia.

Štítky pre koncové použitie

Štítky alebo Labels sú šikovná možnosť ako si niečo výrazne označiť. Typickými používateľmi štítkov sú napr. elektrikári, plynári, lekári, ale uplatnenie nájdu aj v domácnosti. Hlavne spomenutí elektrikári potrebujú mať možnosť označiť jednotlivé rozvody tak, aby sa presne vedelo, kam vedie daný kábel.

Takto v praxi používajú štítky elektrikári

Takéto štítky musia byť vyhotovené kvalitne a nápis z nich nesmie časom zmiznúť. Videli sme prezentovať zariadenia LabelWorks LW-Z5010BE s integrovanou klávesnicou, displejom a Li-ion batériou a LabelWorks LW-Z5000BE, ktoré sa dá využiť s prepojením na smartfóny iOS a Android alebo s počítačom. Výhodou je, že Epson ponúka široké spektrum médií určených na toto použitie. Tlačiť sa dá na štítky od 4 do 50 mm.

Novinky LebelWorks LW-Z5000BE (vľavo) a LW-Z5010BE (vpravo)

Ďalšie využitie majú tlačiarne štítkov ColorWorks. Predstavený rad zahŕňa modely s automatickou rezačkou (koncovka Ae) a automatickým odlepovačom samolepiacich štítkov (Pe ako Peeler). Táto funkcia šetrí čas, keďže sama odstráni zadnú časť štítku. Zariadenie tak možno ľahko integrovať aj do výrobnej linky a tieto tlačiarne je možné kombinovať napr. s ovládačmi systémov SAP. K dispozícii je aj vzdialená správa a údržba tlačiarní cez webového rozhranie.

ColorWorks C6500Ae pri tlači štítkov so šírkou 215 mm a automatickou rezačkou

Modely CW-C6000Ae a CW-C6000Pe tlačia na médiá so šírkou od 25,4 mm po 112 mm (4 palce) a modely CW-C6500Ae a CW-C6500Pe až do 215,9 mm (8 palcov). My sme videli, ako je možné pomocou týchto zariadení vytlačiť nálepky na čokolády. V praxi to môžu byť aj maličké štítky na náplne do elektronických cigariet až po veľké štítky vhodné pre sudy s chemikáliami. Tieto tlačiarne budú u nás dostupné od decembra.

ColorWorks C6000Pe s odlepovačom samolepiacich štítkov sme využili pri výrobe označenia tabuľky čokolády

Štítky do priemyselného nasadenia

Ak chce výrobca dobre predávať svoje produkty, musia dobre vyzerať. Obal stále predáva, a to vedia všetci. Na rozdiel od novín alebo magazínov, ktoré postupne prechádzajú na čisto digitálnu formu, pri označovaní produktov to možné nie je.

Príklady štítkov vyrobených pomocou zariadení SurePress.

Tie musia fyzicky existovať a obrovskú rolu tu hrá kvalita. Priemyselná výroba štítkov je tak celosvetovo niekoľkomiliardový biznis a stále rastie. Preto je aj výroba takýchto zariadení prehustená mnohými výrobcami, aj tu sa celkom jasne prejavuje vplyv producentov z Číny. Epson sa presadzuje hlavne kvalitou tlače a šírkou ponúkaných médií, rovnako ako spojením s ďalšími výrobcami napojených zariadení.

V tejto oblasti Epson prezentoval nové zariadenie, ktoré je mimoriadne kvalitné a umožňuje aj zadávateľmi často žiadanú funkciu digitálny lak. Tá umožňuje tlačiť štítky tak, aby ste na ňom videli lesklé a tmavé časti a rovnako pri chytení do ruky cítili priestorovú úroveň tlače. Je to v súčasnosti najprestížnejšia tlač a hlavne výrobcovia luxusných produktov si ju žiadajú.

Zariadenie Epson SurePress L-6534VW vyniká kvalitou a rýchlosťou v priemyselnom nasadení

Novým zariadením a hlavnou hviezdou výstavného stánku tak bolo zariadenie SurePress L-6534VW s maximálnou rýchlosťou tlače až 50 metrov/min. Novinka znižuje celkové náklady na vlastníctvo, dokáže totiž vo vysokej rýchlosti produkovať množstvo štítkov. Okrem základných farieb sa tu nachádza aj biely atrament, a to umožňuje ďalšie rozšírenie možností tlače. Videli sme, že vytlačené štíky sú vo vysokej kvalite, sú okamžite suché a pripravené na nalepenie. Na trh bude toto zariadenie uvedené v októbri a my sme ho videli v spojení s iným zariadením od firmy GM. Toto umožňuje automaticky oddeliť vytlačené štítky od ostávajúceho materiálu a nalepiť ich na iný materiál. Od decembra by sa tieto dve zariadenia mali spojiť do jedného a vytvoriť tak samostatné zariadenie.

Viac informácií o štítkoch nájdete na adrese www.epson.eu/labelexpo

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.