V rámci našej návštevy Kórei pri predstavení nových skladacích telefónov s ohybným displejom sme boli aj vo výrobnom závode v meste Gumi.

Poskladaný Galaxy Z Flip pred zatvorením krytu
Poskladaný Galaxy Z Flip pred zatvorením krytu

Okienko do histórie

Gumi je asi 200 km južne od Soulu a je to v podstate kompletné mesto. Samsung tu zamestnáva vyše 14 000 ľudí vrátane externých zamestnancov. Prvá budova Samsung Electronics bola v tomto regióne založená v roku 1980, CAMPUS2 pribudol v roku 1996.

Takto sa vyvíjali telefóny Samsung Galaxy
Takto sa vyvíjali telefóny Samsung Galaxy

Vyrábajú sa tu okrem smartfónov aj displeje, medicínske zariadenia, pamäťové prvky a pod. Hlavné zamerania sú ale smartfóny a komplex tak dostal názov Smart City. Okrem výrobných podnikov je tu obrovská jedáleň, kaviareň, lekáreň a zdravotná starostlivosť, ďalej jasle a škôlka, ale aj finančné služby, cestovná agentúra, dokonca hasičská stanica. Princíp je v tom, že o zamestnanca by malo byť komplexne postarané a ten by sa mal predovšetkým venovať svojej práci. Parkovisko pre zamestnancov má kapacitu pre 4300 áut, firma organizuje dopravu z okolitých obcí.

Okrem Gumi má Samsung samozrejme výrobné závody aj v iných častiach sveta. Momentálne je to napr. vo Vietname, v Indii, Indonézii, v Egypte, Turecku, Brazílii a v Číne. Matkou všetkých výrobných závodov je ale Gumi. Zaujímavosťou je, že veľké prebaľovacie centrum pre Samsung smartfóny je na Slovensku, pri obci Gáň. Zvažujeme jeho návštevu.

Skutočná výroba

Naozaj sme boli v budove, kde sa vyrábajú skladacie telefóny. Len pripomeňme, že Samsung vyrobí vo svojich prevádzkach pri plnom nasadení spolu až 30 000 denne. V Gumi sme videli dva výrobné pásy, jeden s ľudským osadením, druhý plne automatizovaný, kde ľudia realizujú len kontrolné a servisné činnosti. Celkovo bolo v navštívenej budove 16 výrobných pásov.

Prvá časť výrobného pásu slúži na skonštruovanie telefónu – robot nakreslí na plošný spoj príslušné prepojenia a plošný spoj sa pripraví na osadenie súčiastok. Súčiastky prichádzajú nalepené na plastových kotúčoch. Postupujú do stroja a ten ich osadzuje na presné miesto. Presnosť je tak veľká, že je možné takto osadiť všetky súčiastky smartfónu. Pritom sa osadzované miesto krátko osvetľuje a robot vkladá príslušnú súčiastku do vyvŕtaných dier. Na automatizovanej linke sa takto osadzovali aj veľké súčiastky ako sú napr. kamery alebo prepojovacie konektory.

Na automatizovanej linke sme videli proces konštrukcie Galaxy Z Fold5. Galaxy Z Flip5 bol vedľa konštruovaný tak, že časť úloh súvisiacich s displejom realizovali zamestnanci manuálne.

Automatizované vozíky s dopravou súčiastok
Automatizované vozíky s dopravou súčiastok

Po osadení celého telefónu nastíbva časť testovania. Testuje sa pritom úplne všetko na telefóne – napr. jeho zapnutie, funkcia kamery, mikrofónu, reproduktoru, ale aj snímača na odtlačok prsta. Nevyhnutnou súčasťou testov je aj test odolnosti, preveruje sa funkcia kĺbov a prepojovacieho konektoru. Tiež sa preveruje odolnosť voči vode. Tá sa však overuje aj meraním vzduchu prenikajúceho do vnútra telefónu. Vybrané kusy sa testujú priamo ponorením do vody.

Galaxy Z Fold5 ponorený vo vode
Galaxy Z Fold5 ponorený vo vode

Skutočne výnimočne sa stane, že niektorý telefón cez tento test neprejde a vtedy sa hľadá zdroj problému – či náhodou nedošlo k rozladeniu nastavenia linky, či sú v poriadku osadzované súčiastky a pod. Skontroluje sa navyše aj celá výrobná séria ešte raz.

Samsung závod v Gumi
Samsung závod v Gumi

Cieľom je, aby z fabriky v Gumi odišli zariadenia na 100 % funkčné. Smartfón Galaxy Z Fold5 strávi na výrobnom páse od začiatku jeho výroby až po ukončenie po-výrobného testovania zhruba 40 minút.

Pokiaľ treba prejsť s nastavením výrobného pásu z jedného skladacieho telefónu na druhý, trvá to zhruba 2 hodiny a je to vysoko odborná činnosť, ktorú realizujú vybraní špecialisti.

Samsung závod v Gumi
Samsung závod v Gumi

Automatická linka vyrobí za 8 hodín asi 2800 kusov telefónov Galaxy Z Flold5 s ohybným displejom. Táto linka beží na tri zmeny, manuálna linka je v prevádzke na 2 pracovné zmeny.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.