Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Huawei predstavil množstvo prelomových technológií, ktoré definovali ďalší vývoj fotoaparátov v smartfónoch.

Už pred rokmi napríklad začal využívať väčšie obrazové snímače, ako prvý uviedol v smartfóne systém troch objektívov, rovnako ako periskopový zoom objektív či fotoaparáty s väčším počtom megapixelov. Väčšina týchto prelomových funkcií bola až donedávna vyhradená pre prémiové vlajkové lode radu P a Mate. S cenovo dostupnou novinkou Huawei nova 9 sa však časy menia. Akú cestu musel model nova 9 prejsť, aby sa mohol pochváliť vynikajúcim fotoaparátom?

Ako sa zrodil RYYB

Pole farebného filtrovania RYYB bolo prvýkrát predstavené v roku 2019 v rade Huawei P30. Digitálne fotoaparáty po celé desaťročia spracovávajú farby v štandardnom vzorci RGGB (červená, zelená, zelenomodrá). Huawei si však položil otázku – prečo nevymeniť zelenú za žltú? Táto zmena dovoľuje filtru absorbovať viac svetelných informácií, čo mu umožňuje pojať výrazne viac svetla, ako tradičný RGGB senzor. Spôsob, akým Huawei P30 zhotovoval nočné snímky, šokoval nejedného mobilného nadšenca. Filtračné pole RYYB je taktiež súčasťou foto systému nedávno predstaveného smartfónu Huawei nova 9.

Ultra Vision a obrazový snímač

Huawei začal uprednostňovať používanie väčších senzorov už v roku 2017, a to s uvedením série Huawei Mate 10. Huawei nova 9 je vybavená „Ultra Vision“ 50 MP kamerovým systémom so štyrmi objektívmi, ktoré vám umožnia zhotovovať kvalitné snímky z veľkej vzdialenosti, alebo naopak, extrémnej blízkosti. Najdôležitejším prvkom tejto štvorice je 50MP hlavný fotoaparát, ktorý používa veľký 1/1,56 palcový snímač s poľom farebného filtrovania RYYB. Veľký obrazový snímač prináša mnoho výhod, vrátane väčšej schopnosti príjmu svetla a menšej hĺbky ostrosti pre prirodzený bokeh na fotografiách.

Zo stovky na jednu – vďaka XD Fusion Engine

Komplexný softvérový algoritmus XD Fusion Engine vykonáva sémantickú analýzu na viacerých snímkach RAW zachytených na všetkých objektívoch. Zjednodušene povedané, ide o proces odohrávajúci sa pri zachytávaní fotografie. Fotoaparát s XD Fusion Engine okamžite zachytí sériu snímok s rôznou úrovňou expozície, potom ich dekonštruuje do kategórií a odošle do NPU (neurálna procesorová jednotka). Celý proces trvá iba zlomok sekundy a výsledkom je jedna snímka, ktorá obsahuje viac obrazových informácií ako obyčajná smartfónová fotografia. Vďaka tomu má snímka dynamický rozsah a mimoriadne ostré detaily. Táto technológia bola prvýkrát predstavená v sérii P40 minulý rok a nova 9 sa takisto pýši jej pôsobivou funkciou.

Všetky inovácie v jednom telefóne

Vďaka dvom prelomovým technológiám, ktoré pomohli predchádzajúcim smartfónom Huawei získať uznanie, nova 9 redefinuje pohľad na vlajkovú loď najmä vďaka svojmu špičkovému fotoaparátu. Foto systém zahŕňa aj širokouhlý 8MP objektív, ktorého široké zorné pole umožňuje zhotovovanie veľkých skupinových fotografií alebo rozsiahle snímky krajiny. Dvojica senzorov, ktorá zachytáva informácie o hĺbke, dopĺňa systém „Ultra Vision” a posúva makrofotografie na novú úroveň.

Ak ste fanúšikom selfie, nova 9 s predným 32 MP fotoaparátom sa postará o tie najlepšie snímky vo vysokom rozlíšení, za akýchkoľvek svetelných podmienok. Predný objektív ponúka aj funkciu Dual-View video. Ide o nový režim snímania, ktorý umožňuje nahrávať ostré videozáznamy z dvoch kamier súčasne. Okrem iného predný aj zadný fotoaparát telefónu nova 9 podporuje natáčanie 4K videa a stabilizáciu videa AIS.