Je to už dlhý čas, takmer celá dekáda. V roku 2010 uzrel svetlo sveta prvý z telefónov radu Galaxy S a málokto vtedy veril, že pôjde o jednu z celosvetovo najúspešnejších sérii telefónov. Spoločnosť Samsung bola na Slovensku predtým známa skôr výrobou chladničiek, v telefónoch dominovali iné značky. Ako sa vlastne vyvíjal rad S počas tohto obdobia? Na to sa pozrieme v tomto článku.

Ako vidíte, podarilo sa nám na jedno miesto dostať takmer všetky modely, ktoré patria do rodiny S a sú tu aj hotové špeciality. Na celom tomto vývoji vidno, ako sa Samsung a jeho prémiový rad telefónov vyvíjal a prispôsoboval tomu, čo ľudia chcú. A rovnako aj vidno kroky, ktoré sa z dlhodobého hľadiska ukázali ako slepá ulička.

Osobne na rade Galaxy S dodnes oceňujeme kvalitu displeja, výborný fotoaparát, ale aj také maličkosti, ako je zachovanie 3,5 mm jacku. Boli aj veci, ktoré nám evidentne vadili, ako je napr. vynechanie šachty pre microSD kartu v prípade Galaxy S6. Našťastie už ďalšia generácia, Galaxy S7, túto možnosť opäť zaviedla a je tu dodnes.

 Galaxy S – originál je len jeden

Tak tento telefón sme v roku 2019 naozaj spustili a bol to zážitok.

Len pripomeňme, že telefón Galaxy S mal plastové telo a vymeniteľnú batériu. Vo svojej dobe to bol najtenší smartfón na trhu s hrúbkou 9,9 mm a ako prvý telefón s operačným systémom Android dostal certifikáciu kodeku DivX HD. Predalo sa ho až 24 miliónov kusov, poháňal ho pôvodne Android 2.1, neskôr s aktualizáciami na 2.2 a 2.3 Gingerbread s nadstavbou TouchWiz. K tomu 1 GHz procesor Cortex A8. Pamäť pre používateľa bola 8 alebo 16 GB a podpora microSD do 64 GB. Vyberateľná batéria mala kapacitu 1500 mAh. Korunou krásy bol 4-palcový displej Super AMOLED s integrovanou dotykovou plochou. Napájací port bol microUSB, Wi-Fi a Bluetooth boli na palube.

Galaxy S II s výborným displejom

Na predstavení tohto telefónu sme už boli v máji roku 2011 osobne a stalo sa tak na výstave MWC v Barcelone. Galaxy S II prišiel s väčším displejom – 4,3 palca a bol to už Super AMOLED Plus s vysokou ostrosťou farieb. Tento telefón bolo možné ovládať aj obyčajnou ceruzkou a to už pol roka predtým ako Samsung na výstave IFA v Berlíne ukázal prvú generáciu Galaxy Note.

Operačný systém pre Galaxy S II bol v čase uvedenia v roku 2011 Android 2.3 Gingerbread, neskôr prišiel update na Android 4.1.2 Jelly Bean. Jeho hrúbka klesla na rekordných 8,4 mm, batéria bola stále používateľsky vymeniteľná. Procesor už bol dvojjadrový 1,2 GHz Exynos priamo od Samsungu (v našich zemepisných šírkach). Zadná kamera mala v tej dobe vysoké rozlíšenie 8 MPx, k nej bol aj blesk a s telefónom sa dalo natáčať 1080p video. Pamäť pre používateľa vzrástla na 16 alebo 32 GB a podpora microSD až do 128 GB. Kapacita operačnej pamäte sa dostala na nevídanú hodnotu 1 GB. Pomocou redukcie MHL sa dal tento telefón pripojiť cez HDMI vstup na televízor a na ňom priamo premietať FullHD video. To bola úplne unikátna vlastnosť a je škoda, že neskôr od nej Samsung upustil. Zadná strana telefónu bola zdrsnená a takto sa telefón lepšie držal v ruke.

Galaxy S III ako veľká revolúcia

Telefón Galaxy S III bol predstavený v Londýne na špeciálnej udalosti, ktorú Samsung po prvýkrát nazval Unpacked a toto pomenovanie používa dodnes. Táto generácia bola naozaj revolučná, zmenil sa dizajn na fakt moderný a po prvý krát sa objavilo HD rozlíšenie displeja. Ten mal uhlopriečku 4,8 palca a nad ním bola stavová dióda, ktorá farbou oznamovala napr. neprijatý hovor alebo SMS. V roku 2012 to bolo revolučné. Ďalej do tretej generácie Samsung pridal už štvorjadrový procesor Exynos a batéria mala neuveriteľnú kapacitu 2100 mAh. Operačným systémom bol v dobe uvedenia Android 4.0.4 Ice Cream Sandwitch, s aktualizáciami to bol až Android 7.1.2 Nougat.

Samsung v tomto telefóne predbehol samotný Google a Galaxy S III vybavil hlasovým asistentom S Voice. Ten sa síce príliš neuchytil, ale naozaj sa v angličtine dali ovládať základné funkcie telefónu. Po prvý krát sa tiež objavil derivát telefónu a to s menším displejom a označením Galaxy S III Mini.

Galaxy S III bol veľmi úspešný model, v predobjednávkach sa predalo 9 miliónov kusov a celkovo do roku 2017 sa ho predalo viac ako 70 miliónov kusov.  V 2012 sa naozaj dali predávať telefóny v takýchto číslach, dnes už nie.

Galaxy S4 ako kráľ New Yorku

Áno, rímske číslice Samsung zmenil na arabské a uhlopriečka displeja sa dostala na hodnotu 5 palcov. A pozor, Galaxy S4 už mal Full HD rozlíšenie, ktoré vydržalo dlhé roky. Galaxy S4 bol telefón s plnou podporou siete 4G/LTE a medzi zabudovanými snímačmi nájdeme aj teplomer, vlhkomer a netradične aj barometer. Na jeho predstavenie skupinka slovenských novinárov cestovala do New Yorku, boli sme medzi nimi. Predstavovať  svoju vlajkovú loď v USA sa Samsungu celkom zapáčilo, veď je to domáca pôda hlavného konkurenta.

Galaxy S4 mal hrúbku 7,9 mm a vážil 130 gramov, stále mal však odnímateľnú zadnú stranu. Založený bol na 8-jadrovom procesore Exynos, mal 2 GB RAM, 16 alebo 32 GB pamäti (8 GB však zabral systém) a microSD kartu s podporou do 256 GB. Batéria vzrástla na 2600 mAh a rozlíšenie zadnej kamery na 13 MPx. So špeciálnym krytom sa Galaxy S4 dal nabíjať aj bezdrôtovo, v skutočnosti však bol Galaxy S4 s krytom dosť hrubý telefón a toto riešenie sa príliš neujalo.

Z hlasového ovládania Samsung v prípade Galaxy S4 prešiel skôr na podporu systémových gest. Telefón dokázal sledovať pozíciu hlavy a očí používateľa. Pri naklonení hlavy vedel zmeniť orientáciu displeja alebo zabrániť tomu, aby displej po nastavenom časovom intervale vypol a to napriek tomu, že sa používateľ stále na displej pozeral. AMOLED panel vedel rozpoznať kam smeruje špička prsta používateľa. To sa využívalo napríklad na zobrazenie náhľadu fotografie – podobne dnes funguje aj dotykové pero S Pen. Pri prezentácii hudby ste vedeli vzájomne spojiť viaceré telefóny Galaxy S4 a zvýšiť tak hlasitosť a „priestorovosť “ reprodukcie.

Ako derivát tohto telefónu sa v zahraničí predávala aj edícia Google Play, kde nebola žiadna nadstavba od Samsungu a bol to telefón s čistým Androidom. O túto edíciu bol eminentný záujem. Celkovo bol Galaxy S4 úspešný telefón, za prvý polrok po uvedení sa ho predalo 40 miliónov kusov. Ako derivát existoval model Galaxy S4 mini s menším displejom.

Galaxy S5 s odolnosťou proti vode a bezdrôtovým nabíjaním

Samsung ukázal tento telefón v predvečer výstavy MWC v Barcelone vo februári 2014 a Barcelona bola dlhší čas miesto, kde sa predstavovali novinky série Galaxy S.

Piata generácia série S priniesla bezdrôtové nabíjanie priamo zabudované do telefónu. Tiež sa objavili aj bezdrôtové nabíjačky so štandardom Qi, ktoré sa dali kúpiť aj na Slovensku. Galaxy S5 tiež reagoval na trend, ktorý razila konkurencia už pár rokov predtým a to bola odolnosť telefónu voči vode. Galaxy S5 mal pritom stále odoberateľný zadný kryt a to bolo pri zachovaní vodotesnosti dosť ošemetné. Veľa totiž závislo od toho, či je kryt správne nasadený. V každom prípade výrobca deklaroval odolnosť IP67, čo je zvýšená odolnosť voči preniknutiu vody do vnútra.

Ďalším revolučným prvkom bola čítačka odtlačkov prstov zabudovaná v tlačidle Home. To bolo veľmi správne riešenie a používatelia si veľmi rýchlo zvykli na odomykanie telefónu týmto biometrickým prvkom. Po prvýkrát sa na zadnej strane objavil aj snímač srdečného tepu, ktorý využíval dotyk prsta a jeho podsvietenie červeným svetlom. Súbežne sa objavila aj aplikácia S-Health, ktorá v súčasnej verzii predstavuje komplexný nástroj na sledovanie zdravotného stavu používateľa.

Zadný kryt bol opäť zdrsnený a telefón sa pohodlne držal v ruke. Úplnou novinkou bol ultra úsporný režim, kedy telefón prešiel do stavu umožňujúceho komunikáciu používateľa, ale so zníženým komfortom. Je to totiž niečo za niečo. V tomto stave prešiel displej do monochromatického režimu a k dispozícii bolo len niekoľko základných aplikácií. Odmenou za to bola možnosť zdvojnásobiť dobu výdrže na batériu. Novinkou bol aj prechod z microUSB na microUSB 3.0. Tento port bol kvôli vodotesnosti chránený krytkou a toto bola jedna z hlavných pripomienok k tomu telefónu. Bolo totiž otravné pred každým nabíjaním krytku otvoriť a potom znova pevne zatvoriť. V ďalších verziách série Galaxy S sa toto riešenie našťastie už neobjavilo a tiež sa neobjavil port microUSB 3.0. Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že Galaxy S5 „prežil“ pokropenie vodou aj s otvorenou krytkou.

Ako deriváty tohto telefónu existovali napr. Galaxy S5 mini, S5 Neo, S5 Active ale úplnou špecialitou bol Galaxy S5 Zoom. Samsung pri ňom zabudoval fotoaparát s vysúvateľným objektívom. V skutočnosti to bol viac fotoaparát ako mobilný telefón, ale niektorí novinári ho roky používali ako ideálny nástroj na reportáže s tým, že fotky mohli okamžite zaradiť do svojich online článkov. To v roku 2014 nebolo celkom samozrejmé. Táto cesta sa však ukázala ako nesprávna a Samsung v nej ďalej nepokračoval. Lepšie povedané nahradil ju duálnym fotoaparátom.

Galaxy S6 bez vymeniteľnej batérie a slotu na microSD kartu. Ale so zakriveným displejom

Galaxy S6 bol model, ktorý oddeľuje predchádzajúce generácie veľmi výrazne. Samsung sa rozhodol pre pevnú konštrukciu kov/sklo s používateľsky nevymeniteľnou batériou. Aj preto si mohol dovoliť pokračovať v trende odolnosti voči vode. Galaxy S6 Edge bol hlavnou hviezdou a to preto, lebo priniesol niečo dovtedy nevídané – na hrane zakrivený displej a to na Super AMOLED displeji. Toto nikto iný nemal a vyzeralo to veľmi dobre. Súčasne bol predstavený aj Galaxy S6 s rovným displejom, ale o ten nebol taký záujem ako o drahší Edge model. Zakrivenú hranu Samsung zatiaľ v tomto modeli ešte nevyužil softvérovo naplno, ale v ďalších verziách už áno.

Uhlopriečka tohto displeja bola 5,1 palcov s rozlíšením QHD (2560 × 1440 bodov), kapacita pamäti 32-, 64- a 128 GB. S6 mala kapacitu batérie 2550 mAh a S6 Edge až 2600 mAh. Tieto modely nemali podporu pre microSD kartu, čo Samsung vysvetľoval nekompatibiltou medzi typom zabudovanej pamäti a SD karty. Rozlíšenie zadnej kamery bolo 16 MPx.

Súčasne prišiel aj model Samsung S6 Edge+ s väčšou uhlopriečkou displeja (5,7 palcov), až 4 GB pamäťou a batériou 3000 mAh. Na Slovensku sa používatelia zaujímali hlavne o tento model a rovnako tomu bolo aj v zahraničí. Samsung tak dostal jasnú odpoveď, čo používatelia chcú – veľký a na rohoch zakrivený displej a to bola aj cesta, ako šiel ďalej.

Galaxy S7 – končí naháňačka za megapixelmi vo fotoaparáte

Táto generácia predstavovala po stránke dizajnu evolučnú zmenu voči Galaxy S6. Existoval pritom model s rovným displejom – Galaxy S7 a so zakriveným displejom Galaxy S7 Edge. Práve model Galaxy S7 Edge sa predával viac. Používateľom sa páčili zakrivené rohy a tiež obrovská uhlopriečka 5,5 palca. Pre zakrivené rohy už existovala lepšia softvérová podpora – napr. ste si mohli zobraziť pravítko, predvolené kontakty, kompas a pod. Hrana tiež signalizovala hovor prichádzajú od konkrétneho človeka. Typ displeja bol Super AMOLED. Novinkou bol aj režim Always On, kedy sa na displeji trvalo zobrazovali vybrané informácie, ako je dátum, čas, zmeškané hovory a pod. Operačná pamäť vzrástla na 4 GB (LPDDR4) a procesorom bol 8-jadrový Exynos. Operačný systém v dobe uvedenia bola Android 6.0.1 Marshmellow s nadstavbou Samsung Experience 8.0.

Ďalšou novinkou bola podpora mobilných platieb Samsung Pay, ktorá však zatiaľ na Slovensku nefunguje. Galaxy S7 bol zameraný aj na efektívnejšie podanie mobilných hier vďaka podpore Vulkan API. Zadný fotoaparát s rozlíšením 12 MPx po prvýkrát dostal podporu technológie Dual Pixel, ktorá zlepšila kvalitu snímok odfotených za horších svetelných podmienok. Toto bol rozhodne skvelý krok v oblasti vylepšení fotiek, ďaleko lepší ako nezmyselné pridávanie megapixelov v rozlíšení.

Operačná pamäť bola u oboch modelov 4 GB a batéria dostala kapacitu 3000 mAh u S7 a 3600 mAh u S7 edge. Telefóny mali tiež podporu na rýchle bezdrôtové nabíjanie (za 30 minút na 60 % kapacity). Pamäťové verzie boli 32-, 64- a 128 GB a Samsung už vrátil aj podporu pre microSD kartu (až do 256 GB). Z hľadiska farieb sa obyvateľom Slovenska najviac páčila zlatá farba.

Galaxy S7 a S7 Edge bola úspešná dvojička, celosvetovo sa ich predalo okolo 55 miliónov kusov.

Galaxy S8 – zakrivenie hrán displeja je už štandard

A ide do tuhého, od Galaxy S8 už Samsung skončil s rovným displejom. Existujú modely S8 a S8+, oba majú zakrivené rohy na oboch hranách. Modely sa líšili v uhlopriečke displeja. S8 mal 5,8 palcov a S8+ prekonal hranicu 6 palcov, konkrétne to bolo 6,2 palcov. Samsung sa v tomto prípade sústredil na maximalizáciu plochy displeja a teda horná a spodná lišta z modelu Galaxy S7 zmizli. Ovládacie prvky sa pritom presunuli do spodnej lišty priamo v displeji a tento dostal názov Infinity (nekonečný). Mal síce svoj začiatok a koniec a z istého uhla pôsobil ako nekonečný.

Okrem biometrického prvku na rozpoznávanie odtlačku prstov je tu po novom aj úplne nový skener očnej dúhovky umiestnený nad displejom. Ako sme si vyskúšali, fungoval aj za šera a celkom sme ho používali.

A to preto, lebo čítačka odtlačkov prstov sa presunula na zadnú stranu a to bolo menej pohodlné ako doterajší dotyk prsta na tlačidle Home. Galaxy S8 už má port USB-C a to znamenalo aj zmenu doterajšieho konektora v nabíjačke.  Srdcom tohto smartfónu je energeticky efektívna 10 nm čipová súprava Exynos 8895. Z bezdrôtového pripojenia sa tu objavilo Bluetooth 5.0 s rýchlejšími prenosmi a väčším dosahom.

Vôbec po prvýkrát sa pri Samsungu objavuje aj desktopový režim DeX, ktorý na externom monitore zobrazí prostredie podobné počítaču s operačným systémom Windows. V prípade Galaxy S8 je na jeho využívanie potrebná aj dokovacia stanica DeX Station. K nej sa dá pripojiť myš, klávesnica alebo napríklad flash disk. Obrovskou výhodou je možnosť pripojiť k nej aj Ethernet port. Táto možnosť sa neskôr vytratila, čo je škoda.

Pomocou dokovacej stanice Samsung DeX je možné zmeniť Galaxy S8, S8+ alebo Note8 na počítač

Galaxy S9 ako súčasnosť

A sme pri aktuálne predávanej generácii Galaxy S9. V nej je vidno spojenie s audio firmou AKG. Súčasťou výbavy telefónu sú totiž naozaj kvalitné stereo reproduktory od AKG Audio. A je to vôbec po prvý krát, čo je zvuk z radu Galaxy S stereofónny a nie z jedného reproduktora. Otvorene povedané, toto sa malo stať skôr. Na trhu sú dva modely – Galaxy S9 s uhlopriečkou 5,8 palca a S9+ s uhlopriečkou až 6,2 palca.

Kritizovaná čítačka odtlačkov prstov na modely Galaxy S8 je teraz vycentrovaná pod zadným fotoaparátom a je už oveľa lepšie. Samsung v modeli S9 nastúpil na cestu duálneho fotoaparátu a to konkrétne v modeli Galaxy S9+. Druhá kamera sa používa na dvojnásobné optické priblíženie snímanej scény a nahradzuje tak vysúvateľný objektív z modelu Galaxy S5 Zoom. Pri oboch modeloch je k dispozícii variabilná clona s dvoma možnosťami. Je to exkluzívna možnosť a dokáže prispôsobiť fotenie svetlým ale aj tmavým scénam. Výborná je aj optická stabilizácia pri fotení a natáčaní videa.

Úplnou novinkou pre rad Galaxy S je možnosť nahrávať superspomalené videá so snímkovacou frekvenciou až 960 fps a s automatickým rozpoznaním pohybu v scéne. Selfie kameru je možné využiť pre vytvorenie AR Emoji. Je to v podstate digitálna prezentáciu odfotenej osoby, taká skôr americká zábavka.

Biometrické prvky na rozpoznanie používateľa tento raz používajú kombináciu skenu očnej dúhovky a podoby tváre. Režim DeX sa overil a Samsung ho v tomto modeli ešte vylepšil. Na použitie totiž stačí len prevodník medzi USB-C a HDMI portom, ktorý Samsung ponúka v podobe káblu. Súčasne Samsung ukázal aj podložkou DeX Pad, pričom Galaxy S9 v nej slúži ako touchpad. Medzi portami však nenájdete Ethernet a tiež táto podložka nevyzerá tak sexy, ako to bolo v prípade DeX Station.

Galaxy S10 – čakáme revolúciu

Predstavenie výročného telefónu Galaxy S10 je naplánované na 20. februára 2019. Stane sa tak v ďalekom San Franciscu o 11 hodine miestneho času, čo je 20 hodina nášho času. Budeme pri tom osobne a hneď po začatí tlačovej konferencie vám prinesieme naše vlastné fotky skutočného modelu, resp. modelov z rodiny Galaxy S10. Novinkou má byť aj lacný model s 5,8-palcovým rovným displejom, čo je pre nás prekvapením. Objaví sa diera v displeji pre prednú kameru, ultrazukový snímač odltačkov prstov integrovaný v displeji a tiež trojica zadných fotoaparátov. Kapacita batérie presiahne 4000 mAh a prvky zo zadnej kamery (4K rozlíšenie vo videu, rozmazaný efekt) sa objavia aj v prednej kamere.

O tom všetkom sa šušká a či tomu bude aj naozaj, to sa dozviete z nášho predstavenia typu Minúta po minúte.

Prečítajte si aj:

Toto sú kompletné špecifikácie všetkých troch smartfónov radu Samsung Galaxy S10

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.