Samsung za posledných dvadsať rokov naozaj výrazne ovplyvnil smerovanie mobilného trhu a to znamenalo niekedy aj ísť proti hlavnému prúdu. Ono je to tak, že riskovať treba, vyšliapané cestičky totiž pri inováciách nefungujú. A tiež treba rátať s tým, že občas sa niečo nepodarí. 

Už sme upozornili na vývoj prémiových telefónov z rodiny Galaxy S, teraz je čas pozrieť sa aj na ostatné produkty. V oblasti mobilných telefónov sa pritom Samsung asi najviditeľnejšie zapísal displejom so zakrivenými hranami na oboch stranách Super AMOLED displeja, ďalej dotykovým perom S Pen v telefónoch Galaxy Note a mobilnou virtuálnou realitou pomocou okuliarov Gear VR. Práve o tom bude tento článok.

Galaxy Note – takto veľký displej predsa nikto nepotrebuje a pero tiež nie? Alebo snáď áno?

V Berlíne na výstave IFA v roku 2011 sa Samsung rozhodol ukázať svetu niečo, čo tu ešte nebolo. Boli sme pritom osobne a pamätáme si dobre, aké otázky to po predstavení vyvolávalo. Galaxy Note – telefón s obrovským 5,3 palcovým displejom a s dotykovým perom. Poháňal ho Android v kombinácii s dvojjadrovým 1,4 GHz procesorom a viacerí novinári sa vtedy oprávnene pýtali, kto až takto veľký telefón s dotykovým perom vlastne potrebuje.

Za prvé dva mesiace po uvedení na trh sa ho však predalo viac milión kusov a bolo rozhodnuté – trh na takýto telefón naozaj existuje. Od vtedy sa predstavuje každý rok nová generácia Note a až na jednu výnimku s vybuchujúcou batériou u Galaxy Note 7 to boli úspešné modely. Tradične sa telefón Galaxy Note predstavoval v Berlíne na výstave IFA, ale neskôr sa ako miesto predstavenia začal používať New York.

Bezpečnosť zákazníkov na prvom mieste

Inak bolo zaujímavé sledovať, ako Samsung vyriešil vyššie spomenutú kauzu s vybuchujúcou batériou. Nesnažil sa totiž hodiť to celé pod koberec. Keď bolo jasné, že výmena batérie v už vyrobených kusoch nepomôže, rozhodol sa stiahnuť celú sériu a požiadal ľudí, aby mu telefón vrátili. Dokonca vydal bezpečnostnú aktualizáciu, ktorá používanie tohto telefónu výrazne obmedzila. Bezpečnosť zákazníkov je pre Samsung na prvom mieste a určite to nebol lacný a ani nie jednoduchý krok.

Aj takéto veci sa pri vývoji stávajú, treba sa k nim postaviť čelom. Samsung to tak aj urobil. Prišla nová generácia Galaxy Note 8, každý z testujúcich sa sústredil na batériu a žiadne problémy sa už neobjavili.

Samsung s telefónom Note presne vystihol trend veľkých uhlopriečok a k nemu sa snažili pripojiť aj ďalší výrobcovia. Čoskoro sa uhlopriečky mobilných displejov priblížili k 6 palcom a zrazu to nikomu nebolo až také veľké. Zmýšľanie používateľov sa totiž zmenilo, veľká uhlopriečka je ideálna na prácu. Pôvodná veľkosť 5,3 palca sa mimochodom dnes považuje skôr menší displej.

Dotykové pero ako katalyzátor pracovného nasadenia

Dotykové pero do tej podoby, ako to má Samsung v Galaxy Note nikto iný z konkurencie nedostal. A pre ľudí, ktorí si na pero zvykli je to veľká pomoc. Dnes sa s ním dá veľmi pohodlne písať na displeji, dokonca vydáva pri písaní na displej aj rovnaký zvuk, ako keď píšete perom na papier. Pero je výborné na presné ovládanie, je oveľa tenšie ako sú prsty.

Pri predstavení prvého telefónu Galaxy Note si Samsung do Berlína zavolal aj umelcov, ktorí pred našimi očami kreslili umelecké diela na displej a tiež radi nakresli karikatúry tváre. To bolo veľmi zábavné a z pera sa tak v prípade Galaxy Note stala kľúčová funkcia.

Obrovská zmena nastala minulý rok, kedy Samsung ukázal, že s funkciami pera vlastne ešte len začína. Pero sa z telefónu fyzický vyberá, a teda môže dobre slúžiť ako diaľkový ovládač. Napr. na fotenie selfie kamerou funguje ako diaľková spúšť alebo sa dá použiť na listovanie v Powerpoint prezentáciách. Vyzerá to tak, že kamera sa nakoniec dostane priamo do dotykového pera a uvidíme ešte ďalšie funkcie, na ktoré sa bude dať  toto pero použiť. Bez pera Galaxy Note už nebude, aj keď existujú používatelia, ktorí chcú Galaxy Note (kvôli výkonu a dizajnu) ale pero nepoužívajú. A to je škoda. Nám sa toto pero opláca hlavne pri zaznačení si telefónnych čísiel s ich následným rozpoznávaním.

Zakrivené Super AMOLED displeje – pánske huncútstvo?

V januári 2013 sme boli na výstave CES v Las Vegas a na jednej z kľúčových prednášok prezentujúci zo Samsungu ukázal, kam sa chcú posunúť pri vývoji telefónov. A nad tým, čo sme videli, sme žasli. V roku 2013 totiž držal v ruke prvý ohybný displej vytvorený ako tenký film a tiež nám ukázal aj displej so zakriveným rohom.

Ohybné displeje si síce nachádzajú cestu do komerčne predávaných telefónov len tento rok, ale zakrivenú hranu sme už reálne videli koncom roka 2014 a to na telefóne Galaxy Note Edge. Vtedy bola síce zakrivená len jedna (pravá) hrana a táto bola od ostatnej časti displeja oddelená. Od modelu Galaxy S8 potom Samsung prešiel definitívne na obe zakrivené hrany, ktoré sú plne integrované do uceleného displeja. Zakrivené hrany na Super AMOLED displejoch sú dnes ikonou prémiových telefónov od Samsungu.

Galaxy S8: Displej zakrivený na oboch hranách

Vylepšila sa aj softvérová podpora a dnes existujú pre tieto zakrivené hrany špeciálne lišty od Samsungu, ale aj od tretích strán. Rovnako hrany signalizujú určenou farbou, že prichádza hovor od niektorej z dôležitých osôb. Dnes sú hrany vytvorené tak, aby sa telefón lepšie držal v ruke. Samsung pre displej začal používať pojem Infinity (nekonečný), aj keď má svoj začiatok a koniec. Pri pohľade z boku to však vyzerá, akoby displej nikde nekončil.

Inteligentné hodinky Galaxy Gear – telefón na zápästí?

Samsung predbehol Google pri hlasovom ovládaní so svojim systém S Voice a urobil tak aj pri inteligentných hodinkách. V roku 2013 ukázal v Berlíne na výstave IFA svoje prvé inteligentné hodinky Galaxy Gear a to spôsobilo ošiaľ. Google tak urobil pol roka potom, keď prišiel so špecializovaným operačným systémom Android Wear, ktorý sa dnes volá Wear OS. Galaxy Gear však mali na palube výrazne upravený operačný systém Android 4.3.

Prvá generácia Galaxy Gear bola síce rozmerovo dosť veľká a otvorene povedané na bežné náramkové hodinky sa nijako nepodobali. Boli výrazne industriálne, ale mali úžasnú technickú výbavu. Počítajte s nami: mikrofón, reproduktor a v remienku aj 1,9 MPx fotoaparát. K tomu pravouhlý Super AMOLED displej s uhlopriečkou 1,6 palca a rozlíšením 320 × 320 pixelov, vnútorná pamäť 4 GB a RAM 512 MB. Navyše sa dali dobre používať aj bez pripojeného telefónu, mali aj svoje vlastné aplikácie.

Neskôr Samsung v prípade hodiniek zanechal operačný systém Android a ani nepoužíval Wear OS. Prerobil svoj vlastný systém Tizen, ktorý sa nachádza aj v televízoroch. Stalo sa tak už v hodinkách Gear 2 v roku 2014. Pri tomto modeli sa kamera stala súčasťou tela ciferníka. Súčasne začal Samsung vyrábať aj inteligentné hodinky, ktoré boli orientované predovšetkým na športovcov a podľa toho aj menil softvérovú výbavu tak, aby napr. dokázala počítať výkony pri cvičení.

Na svet prišli hodinky Gear Fit a tiež inteligentné hodinky, do ktorých ste mohli umiestiť Nano SIM kartu a z hodiniek telefonovať, aj keď ste ich nemali práve spárované s mobilným telefónom. Stalo sa tak v prípade modelu Gear S, ktoré sa už dosť podobali náramkových hodinkám a mali aj luxusný dizajn.

Gear S3 Classic a Gear S3 Frontier potom už vyzerali na nerozpoznanie od náramkových hodiniek a dali sa pri nich používať aj tradičné remienky. Samsung zaviedol tzv. lunetu, teda otočný prvok okolo ciferníka, ktorý je ideálny nástroj na ovládanie hodín. Samotnú lunetu považuje za veľkú inováciu v inteligentných hodinkách.

Vrcholom sú hodinky Galaxy Watch LTE s eSIM, ktoré už obsahujú podporu pre elektronickú SIM kartu a v spolupráci s operátorom Orange už fungujú aj na Slovensku. eSIM rozhodne patrí budúcnosť, v prípade inteligentných hodiniek definitívne.

Virtuálna realita v mobile

Virtuálna realita v spojení s mobilným telefónom pred zariadením Gear VR vychádzala z kartónového Google Cardboardu. Tu síce bol Google pred Samsungom, ale jeho virtuálna realita vtedy vyzerala amatérsky. Okuliare Gear VR boli predstavené v septembri 2014 na výstave IFA a priniesli do tohto sveta viac profesionality. Boli však presne optimalizované len na telefón Galaxy S6 a jeho deriváty.

Samsung sa pri ich vývoji spojil so spoločnosťou Oculus, ktorá dodnes vyvíja virtuálnu realitu v okuliaroch Oculus Rift. Existuje k nej bohatý obchod s obsahom, časť je dostupná aj bezplatne. Postupne sa virtuálne okuliare vylepšovali, pribudol ventilátor a nové typy telefónov sa už tak neprehrievali, ako to bolo s modelom Galaxy S6. Objavil sa aj samostatný ovládač VR Controller a Samsung na všetkých veľkých výstavách usporiadava doslova zážitkovú jazdu s virtuálnymi okuliarmi, kde návštevníkov „pohojdá“ v pohyblivých kreslách a zážitok z virtuálnej reality je intenzívnejší.  Okuliare Gear VR sú tak dnes synonymom pre mobilnú virtuálnu realitu.

Čo zaniklo celkom?

Áno, máme aj také produkty od Samsungu. Osobne nám je celkom ľúto za kamerou Gear 360, ktorá dokázala vytvoriť dobrý obsah pre virtuálnu realitu. Dodnes ju používame ako akčnú kameru napr. pri natáčaní testov automobilov a je to veľmi dobré riešenie. Rovnako Samsung prestal so špeciálnymi krytmi na mobily, ktoré obsahovali aj tzv. tele- a zoom- šošovky. Tiež sme to radi používali a vytvorený obraz bol kvalitný.

GEAR 360 sa teraz dá ľahko chytať do ruky

V prepadlisku dejín skončilo aj luxusné dotykové pero S Pen, ktoré Samsung vyrábal spolu s firmou Montblank. To sme síce v redakcii nikdy nemali, ale na prezentáciách sme si to vyskúšali a bol to zážitok. Pravdepodobne však príliš drahý na to, aby s to dlhodobo vyplatilo. Aj také veci sa stávajú, je to skutočný vývoj, prežije len to, o čo je záujem.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.