Sieťové disky – NAS (Network Attached Storage), predstavujú univerzálne riešenie na ukladanie dát v domácnosti alebo vo firme. Dozviete sa, čo všetko obsahujú a v čom sú užitočné.

Na dáta sa dajú použiť aj flashdisky alebo externé disky. Rozdielom však je, že tie treba zapojiť do konkrétneho počítača. Dáta na NAS sa dajú zdieľať medzi používateľmi. Používajú vlastný operačný systém a ich výhodou je, že môžu nahradiť cloudové úložisko.

Vzhľadom na to, že predstavujú autonómne riešenie, sú nezávislé od konkrétneho počítača a pristupovať k nim môžete aj mimo domácnosti alebo firmy, a to aj prostredníctvom smartfónu alebo tabletu.

Video

Ako fungujú Synology NAS a čo všetko existuje? Pozrite si vo videu nižšie ( alebo kliknite sem)

Prečo uprednostniť NAS?

Sieťové disky sa dajú zapojiť do domácej alebo firemnej LAN siete. Na to, aby ste získali dáta z takéhoto úložiska, nemusíte mať zapnutý počítač. To je prípad bežných externých diskov pripojených cez USB port vyhradených na prístup cez vybrané zariadenie, ku ktorému sú pripojené. K svojim dátam sa dokonca prihlásite aj z iného počítača prostredníctvom webového rozhrania.

synology photos_uiZdroj: Synology

Scenárov, ako využiť NAS, je niekoľko. Môžu tvoriť hlavný zálohovací systém pre všetky vaše zariadenia v domácnosti alebo napríklad ako úložisko fotografií. Takisto môžu slúžiť na vytvorenie emailového servera alebo napríklad na ukladanie multimediálnych dát. Sieťové disky využijú aj pokročilejší používatelia, ktorí hľadajú spôsob ako testovať virtuálne operačné systémy, alebo napríklad svoje aplikácie, ktoré si naprogramovali. Rovnako dobre poslúži aj ako úložisko vašich kamerových záznamov.

synology multi_platform_supportZdroj: Synology

Zariadenia podporujú aj mobilné aplikácie na jednoduchší prístup k vašim dátam. Vďaka tomu si môžete zálohovať obsah smartfónu alebo tabletu priamo do vášho NAS, a to aj úplne automaticky. Okrem toho majú tieto zariadenia podporu DLNA a Plex.

Hardvérová výbava

Sieťové disky nie sú len také obyčajné disky, ale sú to komplexné systémy. Aj preto sa odlišujú vo svojich konfiguráciách. Ide najmä o počet diskov. Nie je to však len o tom, koľko diskov sa do jednej NAS zmestí, ale aj o tom, čo všetko dokáže. Majú totiž svoj vlastný procesor, operačnú pamäť, sieťové rozhrania a v neposlednom rade aj vlastný OS.

Rozdielom oproti tradičným externým diskom je fakt, že tu si kupujete skrinku alebo NAS ako minipočítač zväčša bez dátového úložiska. Disky si do každého úložiska kupujete dodatočne a v kapacite, ktorú potrebujete. Nie je vždy nutné zaplniť všetky diskové sloty a pokojne si môžete kúpiť 4-diskovú verziu s tým, že na začiatok si kúpite disky dva.

Používatelia, ktorí si chcú ušetriť starosti, majú možnosť vybrať si aj kompletný balík, teda NAS + kompatibilné disky cez Datacomp. Nie je potrebné kompatibilné disky vyberať svojpomocne a môžete sa spoľahnúť, že konkrétne modely sú priamo určené na prevádzkovanie s konkrétnou stanicou.

Odlišnosti nie sú len v dátovej kapacite, ale aj v tom, čo sa s týmito diskami dá robiť. Tiež v spôsobe konfigurácie a zabezpečení dát. Aj o tom je napríklad použitie viacdiskových verzií. Špeciálne NAS zariadenia podporujú pripojenie dodatočného externého boxu s ďalšími diskami. To už pre náročnejších zákazníkov.

synology mail plusZdroj: Synology

Rôzne veľkosti diskov

Do sieťových staníc je odporúčané použiť špecializované pevné disky. Tie môžu byť vo forme HDD alebo SSD. Používatelia, ktorí chcú čo najväčšiu kapacitu za najvýhodnejšiu cenu, majú stále k dispozícii čoraz väčšie objemy kapacít otáčkových pevných diskov. V závislosti od typu sieťového zariadenia, sa dajú doplniť aj SSD disky. Tie môžu slúžiť ako kešovací SSD na rýchlejší prístup k dátam.

Je veľká variabilita v tom, čo môže takáto sieťová stanica obsahovať. Ak hovoríme o rôznych modeloch pevných diskov. Využiť nemusíte len 3,5“ disky, pre ktoré sú primárne určené, ale aj 2,5“ disky s nižšou spotrebou. Počítajte s však s tým, že najvýhodnejšia cena za 1 GB bude pri 3,5“ pevných diskoch.

hdd synology plus-hat3310Zdroj: Synology

Disky podľa typu

Tým, že sú sieťové disky od povahy odlišné od klasických externých diskov, odporúča sa použiť aj špecializované modely pevných diskov vo vnútri. Je to z dôvodu vyšších prevádzkových nárokov na disky, kde primárne nemusí ísť o rýchlosť prenosu dát, keďže limitom môže byť najmä rýchlosť vašej siete. Ide však o to, aby bol disk po celú dobu svojej životnosti spoľahlivo k dispozícii.

Synology má v ponuke špecializované HDD a SSD práve pre svoje sieťové stanice. Používajú špecializovaný firmvér ako aj jeho aktualizáciu priamo z DSM. DiskStation Manager je operačný systém Synology, ktorý beží v jeho NAS staniciach.

Ak už teda zvažujete kúpu diskov na tento účel, odporúčame kúpiť nové disky namiesto použitia starých diskov. Napríklad z vášho stolného počítača. Ide predsa len o vaše dáta a bolo by zbytočné znižovať výkon celej stanice a riskovať bezpečnosť dát použitím nevhodných komponentov.

Do domácnosti aj do firmy

Podľa výbavy, ceny a celkových rozširujúcich možností, existujú NAS zariadenie pre domácnosti aj kancelárie. Využiť môžete menšie a energeticky úspornejšie modely. V prípade veľkých organizácií alebo firiem je vhodné použiť komplexnejšie NAS.

Nie je potrebné ich hneď na začiatok vybaviť diskami v plnej kapacite, ktorú takáto stanica umožňuje. Pokojne si môžete kúpiť veľkú stanicu pre 4 disky a obsadiť len 2 sloty. Neskôr sa rozhodnete, čo je pre vás priorita a či vybaviť ďalšie 2 sloty veľkými 3,5“ diskami alebo si ponecháte sloty na iné typy diskov napríklad v už zmienenej cache pamäti.

RAID

Pri NAS sa stretnete so skratkou RAID (Redundant Array of Independent Disks). Podľa typu konkrétnej NAS stanice máte k dispozícii aj rôzne konfigurácie takéhoto poľa. Existuje niekoľko RAID konfigurácií, ktoré slúžia na definovanie spôsobu ukladania dát. Najviac možností máte pri 4 a viacdiskových poliach.

Mať NAS zariadenie na zálohy je vhodné riešenie, no je potrebné zobrať do úvahy aj fakt, že niektorý z diskov sa môže pokaziť. Tým by ste prišli o vaše dáta a bezpečné úložisko by stratilo funkciu bezpečného zálohovania. Preto odporúčame kupovať minimálne dvojdiskovú verziu, ktorá sa dá nakonfigurovať ako RAID 1. To znamená, že všetky dáta sa budú zrkadliť na oba disky.

raid_0 seagateZdroj: Seagate

Vybavením stanice napríklad 2 × 4 TB diskami bude znamenať, že celková kapacita stanice budú 4 TB. Akonáhle sa však niektorý z diskov pokazí, stačí ho vymeniť. Dáta totiž máte ešte na jednom disku v presnej kópii 1 : 1. Toto zrkadlenie prebieha automaticky.

Používatelia, ktorí si chcú nakonfigurovať zariadenie iným spôsobom, majú na výber napríklad spojenie oboch kapacít a tak získajú až 8 TB. Dáta sa budú striedavo zapisovať na oba disky, čím získate vyššiu prenosovú alebo reakčnú rýchlosť. Počítajte však s tým, že ak sa jeden disk pokazí, obnova dát nebude úspešná, pretože časť z nich bude na pokazenom disku.

Konfigurovanie RAID môže znieť ako úplná alchýmia, avšak operačný systém v zariadeniach NAS má kompletných sprievodcov so zrozumiteľným vysvetlením toho, čo presne konfigurujete a ako si disky prepájate. Vyzná sa v tom aj úplný začiatočník a stanica vás upozorní na rizikové úpravy pri zmene konfigurácie a ich dôsledky.

raid_5 seagateZdroj: Seagate

Súkromný cloud

Nespornou výhodou NAS je vytvorenie súkromného cloudu. Nemusíte sa spoliehať na externé firmy a svoje dáta máte v bezpečí u seba. Máte nad nimi plnú kontrolu. To môže byť niekedy aj legislatívna podmienka. Ďalšou výhodou je, že takéto sieťové zariadenie bude v domácej sieti podstatne rýchlejšie. Ak ho použijete na veľký objem multimediálnych dát, ich prenos a streamovanie bude pohodlnejšie ako prostredníctvom internetových cloudových služieb.

Zariadenia však počítajú aj s tým, že používatelia chcú využívať štandardné cloudové služby v internete. Je preto umožnené zálohovanie alebo synchronizácia dát vašej NAS stanice s cloudovým kontom u iného poskytovateľa.

Pridanou hodnotou je, že si kupujete vlastné zariadenia. Nemusíte platiť mesačné alebo ročné poplatky za internetové cloudové úložisko. Investícia do vlastného NAS riešenia je spočiatku vyššia, no v priebehu rokov sa vám vráti vo variabilite diskov, ako aj tým, čo všetko s takýmto NAS môžete robiť. Ak totiž prestanete pri internetových službách platiť mesačné poplatky, o kapacitu dátového úložiska prídete. Neraz aj o ďalšie pridané funkcie.

Prístupové práva

S bezpečnosťou súvisí aj to, kto všetko bude mať prístup k vašim diskom. Samozrejmosťou je možnosť aplikovania šifrovania na celé disky. V prípade krádeže sa k dátam útočníci bez hesla nedostanú. Naopak pri bežnej prevádzke v domácnosti alebo vo firme je vhodné oddeliť niektoré adresáre od prístupu všetkých používateľov. Je veľmi jednoduché vytvoriť pre rôzne osoby samostatné účty, prípadne celé skupiny a nadefinovať na konkrétne adresáre detailné oprávnenia.

NAS sú vybavené operačným systémom, čo znamená, že je možné na nich spúšťať aj špecializované aplikácie. Ak hovoríme o bezpečnosti. Je to napríklad firewall, VPN alebo antivírusová ochrana. To všetko pobeží priamo na sieťovom disku. Nie je potrebná kontrola prostredníctvom vášho antivírusového softvéru z počítača.

Veľká výbava aplikácií

Okrem už spomenutých bezpečnostných aplikácií sa dá do zariadenia nainštalovať množstvo ďalších. K dispozícii sú textové editory, emailové programy, kalendáre, rôzne fotogalérie alebo prehrávače videa či hudby. Všetky aplikácie sú veľmi prepracované a poskytujú moderné funkcie. Vďaka nim sa dá streamovať film priamo do vášho televízora alebo napríklad využívať zariadenie ako prehliadač fotografií. Takisto je možné využívať sieťové stanice na programovanie.

synology video_uiZdroj: Synology

Inštalácia NAS

Zariadenia ponúkajú obrovské možnosti, napriek tomu sa konfigurujú a ovládajú veľmi jednoducho. Rozhranie, ku ktorému sa po inštalácii dostanete cez webový prehliadač, pripomína prostredie operačného systému Windows. Základná inštalácia vyžaduje pripojenie zariadenia s diskami do internetovej siete v domácnosti alebo vo firme.

Zariadenie sa zobrazí vo vašej sieti a prostredníctvom jeho IP adresy zadanej do webového prehliadača, sa načíta jeho primárne rozhranie. Keďže na novom zariadení a na prázdnych diskoch nebude nainštalovaný operačný systém pre sieťovú stanicu, automaticky túto možnosť ponúkne. Stiahne si ju z internetu a prevedie vás celým procesom inštalácie. Aj tu je podobnosť s klasickým procesom inštalácie operačného systému na bežnom notebooku. Takéto zariadenia sa aj preto dajú odporúčať úplným začiatočníkom.

Synology na doma

Synology DS223j ocenia predovšetkým používatelia, ktorí chcú ušetriť a mať spoľahlivé dvojdiskové zariadenie na doma. Tento model obsahuje štvorjadrový procesor Realtek RTD1619B s maximálnou frekvenciou 1,7 GHz. Podporuje hardvérové šifrovanie a maximálnu pamäť s kapacitou 1 GB.

Stanica je určená na 3,5“ aj 2,5“ disky. Zariadenie samotné bez pevných diskov váži 880 gramov. Výhodou sú aj malé rozmery 165 × 100 × 225,5 mm. Podporuje úsporný režim, ako aj plánované zapnutie alebo vypnutie. Nechýba možnosť zapnutia zariadenia na diaľku v prípade, keď ho chcete použiť. Približná prevádzková spotreba je 16 W.

synology DS223jZdroj: Synology

Synology DS223 poslúži náročnejším používateľom, ktorí hľadajú niečo navyše. Tým je napríklad rozšírená súprava portov. Podobne ako predchádzajúce zariadenie, aj tu má stanica na zadnej strane porty USB 3.2 Gen 1. Avšak ďalší port tohto typu je aj v prednej časti. Oproti modelu DS223j má až 2 GB kapacity DDR4 RAM.

Zariadenie podporuje až 200 simultánnych pripojení, čo je dvakrát viac ako v prípade modelu DS223j. Vyššia kapacita RAM je vhodná pri spúšťaní viacerých aplikácií alebo zaťaženia od pripojených používateľov. Aj preto sa hodí napríklad do malých kancelárií.

synology DS223Zdroj: Synology

Synology do malej kancelárie

Synology DS224+ je ideálne na náročnejšie používanie aj vďaka procesoru Intel Celeron J4125. Základnou súčasťou sú 2 GB operačnej pamäte a možnosť rozšírenia o ďalší 4 GB modul prostredníctvom rozširujúceho slotu. Aj v tomto prípade ide o dvojdiskovú verziu s podporou oboch veľkostí pevných diskov. Nechýba možnosť tzv. hot-swapu a výmeny diskov za prevádzky, ak to RAID konfigurácia umožňuje.

Podobne ako pri ostatných zariadeniach NAS od Synology, aj tu sú v cene dve licencie v rámci softvéru Surveillance Station. Je určený na zber dát z kompatibilných IP kamier.

synology DS224plusZdroj: Synology

Výkonné Synology do firmy

Synology DS923+ je rozmerovo väčšie zariadenie (166 × 199 × 223 mm) keďže podporuje až 4 pevné disky. Ide o skutočne výkonnú stanicu s procesorom AMD Ryzen R1600. V základnej výbave sú 4 GB RAM s možnosťou rozšírenia až na 32 GB prostredníctvom dvoch 16 GB modulov. Je tu možnosť použitia dvoch M.2 SSD diskov ako cache a nechýba ani slot na upgrade sieťovej karty na rýchlosť 10 Gbps.

K tomu ešte podporuje možnosť pripojenia špeciálnej stanice DX517, ktorá má 5 rozširujúcich slotov na pevné disky. Vzhľadom na väčší počet diskov podporuje aj ďalšie polia typu RAID (RAID 5, RAID 6, RAID 10).

synology DS923plusZdroj: Synology

Článok vznikol v spolupráci s firmou Datacomp.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.