Výber správneho notebooku pre vás nebude tak zložitý, ako sa môže zdať.

Samozrejme nemáme na mysli kúpiť to najdrahšie a máte po starostiach. Paradoxne ani drahší notebook povedzme nad 1000 EUR by vám nemusel postačovať a splniť vaše nároky. Na čo vám bude super výkonný notebook, ktorý nebudete používať a zbytočne ste ho zaplatili.

Radi si pozriete nejaký seriál alebo film na Netflixe ale hry nehráte? Radšej by ste o hodinu dlhšiu výdrž na batériu, ako vyšší výkon pre strih videa, ktoré aj tak nestriháte?

Dobre, ak teda predsa len hrávate hry viac ako občas, obzerajte sa po kategórii Notebook pre hráčov. Majú vyladené chladenie, odpovedajúci výkon na dnešné hry a množstvo vylepšení, ktoré bežné multimediálne notebooky nemajú.

Ako si teda vybrať?

Kategórií, ako si vybrať je viac a takisto aj viac kritérií. My sme sa na tému ako si vybrať správny notebook pozreli inak. Nemyslíme si, že vaši starí rodičia potrebujú nejakú „šunku“, ktorá im bude zamŕzať. Nebudú tak vedieť, či už na to klikli alebo nie a tak kliknú viackrát po sebe. Riziko, že spravia niečo, čo pôvodne nechceli, je vysoké.

Chápeme, že notebook pre cestovateľov je celkom legitímna požiadavka. Nepotrebujete herné delo, ale notebook s výdržou 8 hodín na batériu. Vytvárať škatuľky ako notebook pre študenta, programátora alebo manažéra sa nám javí ako nedostatočné. Študent nemôže chcieť notebook s dlhou výdržou?

thinkbook 14

Avšak chápeme, že pre mnohých je takéto rozdelenie tradičné. Vedia sa v ňom vyznať alebo aspoň nasmerovať svoje požiadavky. Takto koncipovaný Sprievodca výberom notebooku je priamo na stránke Datacomp.sk

Uhlopriečka

Pravdepodobne najviditeľnejší parameter. Síce sa nemusíte vyznať v spletí procesorov a operačnej pamäte, no budete vedieť, či chcete veľký alebo menší notebook. Najbežnejším rozmerom je 15,6“ veľkosť uhlopriečky displeja.

Takýto notebook sa dá prenášať a dobre sa na ňom budú pozerať aj filmy. Numerický blok klávesnice už nie je samozrejmosťou tak, ako tomu bolo kedysi. Takže na toto pozor, ak často pracujete s číslami a budete ho na klávesnici vyžadovať. Menšie notebooky numerický blok nemajú.

Tu ide o 14 a 13,3“ modely. Tie sú vhodné na cestovanie. Zmestíte sa s nimi na kaviarenský stolík, do lietadla, do vlaku a dajú sa dobre použiť aj na kolene v konferenčných miestnostiach bez obáv, že budete všetkým ukazovať váš displej.

Na vyslovene domáci počítač je vhodný aj 17,3“ model. To už sú viac-menej špeciality, no existujú aj takto veľké notebooky. Ideálne ak chcete notebook, ktorý sa dá ako tak prenášať no neplánujete to. A na druhú stranu nechcete All-in-one riešenie. Ide totiž o spojenie monitora a počítača do jedného celku. Získate síce veľkú zobrazovaciu plochu, no stratu mobility. Výber podľa uhlopriečky

Maximálna cena

Ďalším na pohľad viditeľným „parametrom“ je cena. Cenové rozpätie je od nejakých 300 EUR do vyše 6000 EUR. Cena bude vždy odpovedať výkonu, to sa nedá poprieť, pomerne ľahko tak zistíte, čo kupujete. Iste, úplne univerzálne to neplatí.

Táto anomália sa týka ultra tenkých a ľahkých notebookov a výkonných modelov s väčšou uhlopriečkou. Pokojne tak kúpite prenosný notebook v 13,3“ verzii, ktorý bude drahší ako základný notebook na hranie hier. Skúsiť môžete napríklad filter Notebooky podľa použitia.

Do 400 EUR – absolútny základ

V cene do 400 EUR kupujete skutočný základ. Toto sú notebooky, ktoré poslúžia na pozeranie filmov a seriálov a používanie kancelárskych programov. Aj to však takpovediac na hrane. Sú vhodné aj na surfovanie webom.

Avšak pri viac otvorených kartách internetového prehliadača bude nízky výkon notebooku cítiť. Toto je počítač na oddych, nie ako pracovný nástroj. Všetko na ňom bude fungovať, teda aj Skype, Facebook alebo hry ako Solitaire atď.

Od 400 – 600 EUR – výhodná cena, štandardný notebook

Stroje, ktoré už nejdú vyslovene na cenu a výkon na hrane normálneho používania internetových aplikácií a kancelárskeho balíka. Majú dobre spracovanie z plastu alebo z časti aj z hliníka. Na rozdiel od minulosti sa vám doslova „nerozpadnú“ pod rukami a dá sa na ne spoľahnúť.

Chápete, že toto nie je notebook za 1500 EUR s telom z horčíkovej zliatiny a horšie zaobchádzanie alebo nechcené pády nemusí zvládnuť tak dobre ako odolnejšie notebooky.

Od 600 – 850 EUR – dobrý stroj vo svojej veľkostnej kategórii

Najlepšia kategória, kde dostanete za svoje peniaze maximálny pomer cena výkon. Tu už máte na výber zo základných modelov grafických kariet aj na hry. To keby ste sa rozhodli si občas nejakú zahrať. Máte možnosť kupovať tenký stroj v rozmere 13,3 alebo 14“. Ak sa rozhodnete pre 15,6“ stroj, získate za vaše peniaze ešte lepšie parametre.

Okolo 1000 EUR a viac – špičkové pracovné stroj, herný základ

Túto triedu netreba komentovať. Prakticky nestupíte vedľa. Iste, aj tu sa rozhodujete. Avšak rozhodovanie je viac o tom, či chcete biznis notebook s kvalitným telom, tenkým profilom alebo pracovnú stanicu so silnou grafickou kartou či notebook zameraný na hranie hier.

Ako sa orientovať v CPU?

Typ procesora vám hneď napovie, ako výkonný notebook bude. To za predpokladu ak jeho kancelársky výkon nezrazíte použitím otáčkového disku. V zásade sa dá hovoriť o dvoch výrobcoch procesorov, s ktorými sa môžete stretnúť.

A výber máte notebooky na platforme Intel a AMD. Hoci modelov s AMD je zatiaľ pomenej. Nebojte sa ich, už sa neprehrievajú a AMD je veľmi dobrou alternatívou, keď chcete ušetriť alebo aspoň za rovnaké peniaze dostať lepší grafický výkon.

Notebooky podľa výkonu – filter, ktorý je zameraný na výber podľa použitého procesora.

nvidia intel

Procesory sa delia do generácií. Ich názov zostáva, mení sa ich číselné označenie. Aj podľa toho sa dajú poznať. Napríklad Intel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz patrí medzi procesory Intel Core i deviatej generácie a model Intel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz je z najnovšej, desiatej generácie. To len na ilustráciu ich označovania.

Pre vás podstatná informácia. Medziročne sa výkon a vylepšenia prejavia, podľa nás ale nie sú tak dramatické, aby ste sa tým museli seriózne zaoberať.

V ponukách sa stretnete s týmito procesormi:

Menej výkonné notebooky

  • Intel Pentium
  • Intel Celeron
  • AMD A4
  • AMD A6
  • AMD A9

Stredne výkonné

  • Intel Core i3
  • AMD Ryzen 3

Vyššia trieda

  • Intel Core i5
  • AMD Ryzen 5
  • Intel Core i7
  • AMD Ryzen 7

Niekde sa môžete stretnúť s notebookmi, ktoré majú procesor Intel Atom. Vyhnite sa im, ak je to možné. Taký notebook síce kúpite za 200 EUR, avšak je to viac menej napodobenina notebooku s displejom. V poriadku, ak vyslovene hľadáte niečo ultra lacné, aby to malo aspoň nejaký displej, toto môže byť alternatíva.

Aký disk si vybrať?

V notebooku môžete mať SSD alebo HDD. Dva typy diskov, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody. V notebookoch sme najčastejšie vídali klasické otáčkové disky označované ako HDD. Už zhruba 10 rokov sa stretávame s diskami typu SSD. Teda diskami, ktoré majú pamäťové moduly namiesto otáčajúcich sa platní.

hdd

Klasický otáčkový disk je výrazne pomalší ako SSD disk

SSD disky sú síce rýchle ale aj drahšie a menšie v porovnaní s otáčkovými HDD. Iste, aj SSD môže mať kapacitu 1 TB a bude vás stáť okolo 200 EUR. To je cena, pri ktorej si môžete dovoliť 5-násobne viac dát v podobe otáčkového disku. Mnohých toto bude mýliť a podobne ako megapixely pri smartfónoch aj tu pravdepodobne väčší počet gigabajtov zaváži.

Odporúčame kúpiť notebook, ktorý má SSD disk. Ak sa vám jeho kapacita bude zdať malá, kúpte si radšej externý otáčkový disk. Minimálna kapacita SSD disku je 128 GB. To ak chcete čo najviac ušetriť. Windows 10 postačuje takýto disk, zmestia sa vám aj programy a nejaký nenáročné hry a ešte zostane miesto na vaše dáta. Odporúčaná kapacita je 256 GB a vyššia.

SSD disk je správna voľba, ak požadujete rýchly notebook

Získate počítač, ktorý bude reagovať podstatne rýchlejšie. Verte, či nie, notebook s pomalým otáčkovým diskom vám prinesie viac problémov ako úžitku.

Takýto disk sa oplatí len v špeciálnych modeloch, ktoré majú SSD aj HDD a výrobca to uvádza. SSD bude na systém a aplikácie a otáčkový disk zase na vaše dáta. Majú to herné notebooky alebo špecializované multimediálne počítače.

Kapacita RAM

Čím viac, tým lepšie. Štandardom je dnes 8 GB operačnej pamäte. Vystačíte však aj so 4 GB, no určite potrebujete mať v notebooku SSD disk. Skrátka a dobre.

Radšej si kúpte väčší SSD disk ako väčšiu kapacitu RAM. Typ operačnej pamäte teda nemusíte nijako zvažovať, postačí vám zohľadniť kapacitu. Dnešné notebooky majú DDR4, čo je aktuálny štandard v rýchlosti operačnej pamäte.

Integrovaná alebo samostatná grafická karta

Ak je daný notebook aj so samostatnou grafickou kartou a nehovoríme o niektorom hernom počítači, je tu možnosť využiť karty NVIDIA GeForce MX. Sú to stále slabé karty na hranie dnešných, no aj minuloročných hier. Zahráte si však na nich staré hry, napríklad 5 a viac rokov.

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti je slušný variant na hranie hier

Ak kúpite notebook s procesorom AMD, bude v ňom grafická karta Radeon. Je to takisto dobrý základ síce na staré hry ale poskytnú dobrý výkon na pohodlnejšiu úpravu fotografií. Na pokročilé hranie hľadajte karty série AMD Radeon RX.

Aký by mal mať Windows 10?

Najčastejšie sa stretnete so systémom Windows 10 Home a Windows 10 Pro. Existuje aj edícia Home S. To je verzia určená prevažne pre školy a vzdelávanie prípadne pre školákov.

Rozdielom je, že podporuje spúšťanie aplikácií, ktoré sa nainštalujú z obchodu Microsoft Store. Občas sa s ňou stretnete len pri tých najlacnejších notebookoch a pravdepodobne pre vás nebude mať zmysel.

Verzia Home je lacnejšia a to znamená, že aj notebook môže byť vďaka tomu cenovo dostupnejší. Ideálne na doma. Ak neviete, čo je BitLocker, vzdialená správa, skupinové politiky, pridelený prístup, Auzre Active Directory a iné technické finesy, nelámte si hlavu. Chcete notebook pre seba, na svoje použitie a dajme tomu „na doma“. Verzia Home je pre vás.

Verzia Pro je určená podnikateľom, ktorí sa potrebujú pripojiť vo firme a mať prístup k Active Directory, šifrovanie BitLocker kvôli GDPR (existuje aj nástroj ESET Endpoint Ecryption, takže len kvôli šifrovaniu cez BitLocker nepotrebujete nutne Windows 10 PRo) a počítajú s tým, že kupujú pracovný nástroj na zarábanie peňazí.

Ak toto pre vás nie je dôležité v danom okamihu rozhodovania, môžete rozhodnutie spraviť neskôr. Prechod z verzie Home na Pro je možný jednoduchým dokúpením licencie priamo z operačného systému.

Hierarchia výberu notebooku

Aj napriek snahe priniesť vám čo najjednoduchší pohľad na systém výberu notebooku, sa môže javiť náročný alebo ťažko zapamätateľný. Preto uvádzame náš tip, aká by mohla byť postupnosť výberu.

  1. Cena
  2. Veľkosť displeja a teda aj celkový rozmer notebooku
  3. Procesor – Intel Core i5 je taký ideálny stred ale ani lacnejším Intel Core i3 nič nepokazíte
  4. Pevný disk nech je typu SSD – ideálne 256 GB ale aj 128 GB je fajn, ak sa snažíte ušetriť.
  5. Operačná pamäť s veľkosťou 8 GB RAM je štandard, no ak nájdete dobrý cenový typ alebo značku, ktorú preferujete, fungovať sa dá aj so 4 GB RAM.
  6. Grafická karta – domáci všestranný počítač, kde nie je cieľom hranie najnovších hier – postačí integrovaná grafika, ktorá je na čipe s procesorom. Na herný počítač potrebujete kartu NVIDIA GeForce série GTX alebo RTX. NVIDIA Quadro zvládne takisto hry, je však určená na 3D modelovanie v CAD aplikáciách alebo na strih videa.

Rozsiahlu ponuku notebookov pre každého si môžete aj priamo vyskúšať v najväčšom showroome Datacomp.sk.

Prečítajte si aj:

NVIDIA GeForce: Vyberáme grafickú kartu pod stromček

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.