Ako ochrániť svoj smartfón proti sledovaniu a čo všetko sa dá urobiť, aby boli vaše dáta v bezpečí?

Kauza Pegasus na Slovensku opäť rozvírila hladiny súkromia používateľov. Bližšie sme sa problému s možným odpočúvaním vášho telefónu, venovali v tomto článku. Dá sa vôbec brániť potenciálnym rizikám zo strany hackerov a rôznych škodlivých kódov? A aké sú najúčinnejšie postupy?

Sú aplikácie ako WhatsApp, Signal alebo Threema bezpečné?

Aplikácie ako také bezpečné sú. Problém je, že pri kompromitovanom zariadení, napríklad cez Pegasus, sú správy viditeľné. Pri prenášaní dát cez internet a vzájomnej komunikácii medzi ostatnými používateľmi v týchto aplikáciách, nie sú dáta vidieť.

Infiltrovaný smartfón môže správy vidieť napríklad tým, že si odfotí obrazovku vtedy, keď budete mať na displeji zobrazené vaše konverzácie. Uvidí ich dešifrované a v čitateľnej podobe presne tak, ako ich vidíte vy.

Na komunikáciu sú však podstatne bezpečnejšie ako Messenger, WhatsApp. O SMS správach ani nehovoríme a je lepšie tento spôsob komunikáciu vôbec nepoužívať.

Bezpečné aplikácie na komunikáciu:

usernames-link qr signalZdroj: Signal

Aktualizovaný smartfón

Toto považujeme za úplnú samozrejmosť. Napriek tomu uvádzame, tento tip. Tí z vás, ktorí sa o kauzu Pegasus zaujímali alebo o nej počuli, vedia, že ani aktualizovaný telefón alebo aplikácie nedokážu zabrániť infekcii prostredníctvom techník, ktoré tento spyware využíva. Cieli najmä na Zero-day zraniteľnosti. Teda chyby, na ktoré ešte neexistuje záplata ale už boli niekým objavené a zdokumentované.

Rozhodne, ale nepodceňujte inštaláciu nových aktualizácií pre váš operačný systém v smartfóne a neodkladajte ich. Opravujú chyby, ktoré sú už vopred známe a firmy ich zverejňujú. Nedá sa spoliehať na to, že hackeri chybu neobjavia. Poznajú ich, keďže sú verejné a výrobcovia informujú, aké presné chyby opravili. Hackeri cielia svoje útoky na zväčša na zariadenia, ktoré ešte aktualizáciu nainštalovanú nemajú.

Majte antivírus v smartfóne

Táto informácia pred 10 rokmi vyvolávala nadvihnuté obočie a pochybnosti, či vôbec je potrebné si do smartfónu nainštalovať aplikáciu, ktorá ho bude spomaľovať. Ani vtedy to nebola tak celkom pravda. Antivírus nespomaľoval váš smartfón, určite nie poznateľne. Na výber je množstvo overených výrobcov, ktorí majú svoje antivírusové riešenie aj pre smartfóny. Výberom niektorého z nami uvedených neurobíte chybu.

Antivírusy sú dôležité najmä v tom, že dokážu komplexne sledovať systém, ako aj aplikácie, ich aktivitu a oprávnenia. Upozornia vás na podozrivé internetové stránky vírusy, emailoch alebo aj na aplikácie, ktoré sú vyslovene škodlivé. Mnohí majú v smartfóne viac osobných pracovných údajov ako na počítači. Nepodceňujte ochranu tohto zariadenia.

Antivírusy pre Android:

Aktualizácia aplikácií

Obligátny bod, podobne ako pri aktualizovaní operačného systému. Udržiavanie aktuálnych aplikácií znižuje riziko, že budú zneužité na útoky proti vašim dátam alebo na sledovanie. Chápeme, že množstvo mnoho aplikácií má aktualizácie aj niekoľkokrát do týždňa a môže to pôsobiť otravne. Deje sa to najmä na platforme Android a je to dané najmä tým, že tieto aplikácie sú upravované pre rôzne zariadenia a riešia špecifické problémy.

Na pohľad sa môže javiť, že sa v aplikácii nič nezmenilo a vývojár spravidla udáva len opravy a vylepšenia opravy chýb a vylepšenie výkonu. Aj tak je lepšie udržiavať aplikácie takpovediac čerstvé. Vyhnete sa problémom, ktoré môžu spôsobiť škodlivé kódy cielené na konkrétne staršie verzie aplikácií, v ktorých boli objavené chyby.

Kamera a fotoaparát

Väčšina smartfónov dnes informuje používateľa, ak sa používa niektorý z týchto komponentov alebo niektorá aplikácia aktívne pristupuje ku polohe prostredníctvom GPS. Môžete si to vyskúšať počas telefonovania alebo nahrávania do aplikácie na záznam zvuku. V hornom riadku sa na obrazovke smartfónu zobrazí symbol mikrofónu. Takto budete upozornený, že aplikácia pristupuje k danému komponentu. Informácia sa bude zobrazovať aj vtedy, keď je aplikácia minimalizovaná a prekryje ju iná.

aktivny mikrofon androidZdroj: TOUCHIT

Nedovoľte aplikáciám všetko

Nové verzie systémov priniesli automatické odoberanie povolení pre aplikácie, ktoré nepoužívate. Je to z bezpečnostných dôvodov, aby sa nestalo, že v budúcnosti bude aplikácia zneužitá a mohla by vás nejakým spôsobom kompromitovať.

Dôležité v tomto prípade je mať prehľad o tom, aké povolenia aplikácie majú. V systéme Android otvorte Nastavenia a nájdite položku Ochrana súkromia. V nej ťuknite na položku Správca povolení na zobrazenie detailov o jednotlivých povoleniach. Názvy jednotlivých položiek v menu sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu smartfónu.

Prejdite si položky a zistite, ktoré aplikácie majú ku konkrétnemu oprávneniu prístup. Ťuknutím na aplikáciu môžete následne vybrať či chcete povolenie ponechať alebo zakázať.

Reštartujte svoj smartfón

Odborníci na bezpečnosť odporúčajú občas reštartovať smartfón. Nie je to univerzálne riešenie, ale pomôže vám vyhnúť sa hrozbám, ktoré sú uložené v operačnej pamäti a bežia na pozadí systému. Týmto spôsobom sa dajú deaktivovať, no zároveň je potrebné myslieť na bezpečnostnú hygienu aj naďalej.

Takáto hrozba sa mohla dostať do vášho smartfónu prostredníctvom odkazu, na ktorý ste ťukli. Aj preto je dôležité neotvárať odkazy, ktoré vyzerajú podozrivo. Na prvý pohľad nemusia vykonať žiadnu činnosť a škodlivý kód môže zostať maskovaný na pozadí systému.

Aplikácie len z oficiálnych zdrojov

To nutne neznamená použitie obchodu Google Play alebo App Store. Využiť môžete aj obchod F-Droid, ktorý ponúka inštaláciu aplikácií nezávislých na službách Google. Aplikáciu tohto obchodu si môžete nainštalovať ako doplňujúci zdroj aplikácií. Obchod si zakladá na open-source aplikáciách a sledovaniu reputácie ostatnými používateľmi.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.