Výbavu na turistiku je potrebné voliť na základe viacerých faktorov. Iné veci by sme si so sebou vzali do kanadskej či škandinávskej divočiny a úplne odlišné na turistiku po Slovensku.

Avšak aj pri výletoch v rámci našej krajiny sa turistická výbava môže líšiť. Je rozdiel vydať sa naprieč celým Slovenskom na niekoľkotýždňový pochod po 770-kilometrovej Ceste hrdinov SNP, alebo podniknúť nenáročný jednodňový výlet.

Práve poslednej možnosti bude venovaný tento článok, v ktorom sa pokúsime zhrnúť niektoré prvky turistickej výbavy, ktoré by nemali chýbať ani pri krátkej túre.

Kvalitné topánky

Na turistike nie je nič dôležitejšie ako dobrá obuv. Zažiť chlad pre nedostatočné oblečenie je nepríjemné, ale kráčať v nekvalitných topánkach je peklo. Nevhodná obuv môže rozodrať prsty na nohách do krvi a každý krok môže byť utrpením. Kvalitné topánky sú položkou, na ktorej sa neoplatí šetriť.

Našou najobľúbenejšou značkou je Merrel. Na výber je v rámci nej dosť modelov, určite nič nepokazíte napríklad s Merrell Moab 3, ktoré sa dajú zohnať v rôznych verziách a v cenovom rozpätí okolo 70 až 100 eur.

Dôležitá rada: nechoďte v nových topánkach ani na jednodňovú turistiku, mohli by ste skončiť s krvavými prstami. Turistickú obuv je dobré „rozchodiť“ na krátke vzdialenosti, napríklad aj cestou do práce či do obchodu, aby si na ňu nohy zvykli. A naopak, aby sa ona prispôsobila nohám.

Topánky na turistiku
Topánky na turistiku

Na oblečení až tak nezáleží

Ak idete do prírody na jeden deň, nepotrebujete drahé turistické oblečenie. Pokojne môžete ísť oblečený aj ako pravý vandrák, v starom tričku, 30-ročnej vojenskej bunde a kapsáčoch z Tesca. Mnohí nad takým odevom ohrňujú nos, ale mnohí ľudia sa v tom cítia dobre.

Nie je vhodná rôzna „umelina“, ani napriek jej propagovaným vlastnostiam a my uprednostňujeme klasickú bavlnu. Dôležité je ale mať na sebe radšej viac vrstiev, aby ste ich v prípade potreby mohli dávať na seba či zo seba. Opäť malá rada: rezervné tričko zaberie minimum priestoru v batohu, takmer nič neváži a v prípade, že prepotíte, to, čo máte na sebe, je neoceniteľné.

Turistické paličky

Nad turistickými či trekingovými palicami možno viacerí ohŕňajú nos, ale stačí ich len vyskúšať a odvtedy bez nich na dlhší výlet možno ani nepôjdete. Je až neuveriteľné, ako dokážu uľahčiť dlhý pochod či stúpanie do kopca, hlavne, keď už máte vyšší vek.

Kúpiť sa dajú rôzne modely, v cene od zhruba desať eur až po vyše dvesto. Opäť radíme skôr lacnejšie, keďže aj v nižšom cenovom segmente sa dajú kúpiť dobré palice. Naším konkrétnym odporúčaním je v tomto prípade model Acra LTH130, ktorý sa v dobe tvorby článku dal podľa porovnávača cien Heureka.sk kúpiť od 10,50 eura, čo je super cena. Zároveň zožal dobré hodnotenia na úrovni 90 percent.

Turistické paličky
Turistické paličky

Lekárnička

Ani na jeden deň nevyrážajte do prírody bez lekárničky. Drobné rany, odreniny či pľuzgiere nie sú v náročnom teréne ničím výnimočným, nehovoriac už o hrozbe vážnejšieho poranenia. Lekárnička v batohu (či dokonca na ňom) nezaberie veľa miesta a môže skutočne zachrániť život.

Aj v tomto prípade odporúčame spoľahnúť sa na Heureku a zvoliť najpredávanejší model Lifesystems Pocket First Aid za cenu od 14 eur.

Lekárnička prvej pomoci
Lekárnička prvej pomoci

Nôž

Niektorí turisti by si na jeden deň do prírody možno nôž nebrali, ale aj najobyčajnejší nožík je dobre použiteľný nástroj, bez neho neradíme vychádzať von.

Ak by sme mail poradiť jeden z pevných nožov (teda takých, ktoré sa neskladajú), je to určite Morakniv Companion v nerezovej verzii. V tomto prípade odporúčame aj konkrétny obchod Knifestock.sk.

Companion sa dá kúpiť v rôznych farebných prevedeniach a za cenu okolo 11 až 12 eur je to skvelý sériovo vyrábaný nôž vo výbornom pomere cena/výkon. Predčí aj mnohé niekoľkonásobne drahšie nože a aj pri náročnom zaťažení s ním urobíte 80 až 90 percent toho, čo napríklad s nožom za 300 či 400 eur.

Alternatívou k pevnému nožu je malý skladací. Tu odporúčame niektorý z nepreberného množstva nožíkov tradičného švajčiarskeho výrobcu Victorinox. Naším aktuálnym obľúbencom je Victorinox Hiker za necelých 19 eur. Poteší 13 funkciami a nechýba mu malá pílka, ktorá má v prírode často využitie – napríklad na odpílenie liesky na palicu či drevený ražeň.

Nožík
Nožík

Rôzne drobnosti na turistiku

Tu zhrnieme pár drobností, ktoré sa oplatí nosiť so sebou do prírody na jednodňovú turistiku. V prvom rade je to telefón, ktorý poslúži na fotografovanie či privolanie pomoci v núdzi. Určite si vezmite k nemu aj powerbanku – v prírode sa telefón pri nižších teplotách rýchlo vybíja a neraz sa nám stalo, že aj nový model sa vypol napríklad s 30 percentami batérie.

Vždy so sebou nosíme malý uteráčik veľkosti asi 20 × 40 centimetrov. Pomôže nielen pri utieraní rúk či od otravného potu stekajúceho po tvári, ale v prípade potreby sa dá využiť napríklad aj ako podsedák. V lete určite nezabudnite ani na repelent proti hmyzu.

Prozaickou vecou sú papierové obrúsky, ktoré majú takisto mnohoraké využitie. Po použití môžu zostať v prírode, kde sa rýchlo rozpadnú, ale je vhodné zahrabať ich aspoň trochu do zeme, nech nešpatia okolie. Takisto vždy nosievame aspoň dve 60-litrové plastové vrecká na odpad. Dá sa do nich nielen kadečo zabaliť, ale napríklad si na ne sadnúť, ak je všade mokro.

Podobnou záležitosťou sú noviny. Majú tiež široké možnosti použitia – rozložíte pomocou nich oheň, poslúžia ako podložka pri príprave potravy a jedení, zabalíte do nich zašpinené veci či si poskladáte papierovú čiapku proti slnku. No a v prípade skutočnej núdze nahradia aj toaletný papier.

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.