Musíte mať starých mobilov celkom dosť a tiež musíte mať trpezlivosť na ich rozoberanie. ale ide to. Postup uvidíte aj vo videu.

Presvedčili sme sa o tom vo firme ZEDKO, ktorá sa nachádza v Banskej Bystrici. Ide o ručnú separáciu drahých kovov z elektronických odpadov. V závode sa tiež nachádza chemická linka na ďalšie spracovanie odpadu. V podniku sme videli odpad rôzneho typu – napr. staré mikrovlnky, elektrické náradie, sklenené trubice a pod.

Hlavne ručná práca

Práce sú tu založené hlavne na šikovnosti zamestnancov. Videli sme pritom koľko úsilia treba pri rozoberaní starého mobilu s mechanickou klávesnicu a novších smartfónov, ktoré už skončili svoju púť. Rozobrať moderný smartfón trvá oveľa dlhšie a problém je aj s ekologickou likvidáciou ich Li-Ion batérií.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rozobratie telefónu

Vzdelávanie študentov

Spolu s nami boli na prezentácií v tomto podniku aj dva školské triedy, ktoré boli vybrané na základe aktivity firmy SEWA a ŽIVICA. Žiaci mali eminentný záujem o to, ako sa spracováva elektrický odpad a čo sa vlastne s ním robí.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Praktické vzdelávanie študentov

Zdroje: vlastné, SEWA

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.