Niektorí z nás nebudú musieť navštíviť pobočku osobne.

Vytvoriť si takzvaný elektronický účet poistenca môžete aj na diaľku a to hneď niekoľkými spôsobmi. Môžete to urobiť aj po starú a teda osobnou návštevou priamo na pobočke sociálnej poisťovne. Výhodu majú tí, ktorí používajú elektronické služby štátu a vedia sa prihlásiť do portálu www.slovensko.sk.

1 možnému spôsobu teda návšteve pobočky sa venovať nebudeme. Tento spôsob je vhodný pre tých, ktorí doteraz nevyužívali elektronické služby štátu a dokonca nevyužívali v minulosti ani individuálny účet poistenca v sociálnej poisťovni.

Za týchto okolností je potrebná návšteva ktorejkoľvek pobočky sociálnej poisťovne a zriadenie takéhoto elektronického prístupu na počkanie. Potrebujete na to ale vyplniť formulár odporúčame ho stiahnuť z tejto stránky (priamy odkaz na PDF) a nezdržiavať sa touto činnosťou na pobočke.

Ide to aj elektronicky

Vyplniť formulár sa dá aj elektronickou cestou a to priamo cez stránku, ktorú uvádzame na tomto odkaze. Ide o formulár zo stránky www.slovensko.sk a tá vás prevedie procesom vyplnenia celej žiadosti. Netreba k tomu nič len vaše základné údaje.

Túto formu postupu sme si vyskúšali sami na vlastnej koži a výhodou je, že nebolo potrebné podpisovať formulár cez občiansky preukaz. Do portálu www.slovensko.sk sa prihlasujeme cez kombináciu počítača a mobilnej aplikácie. Avšak na podpísanie takéhoto formulára potrebujete čítačku občianskych preukazov. Tú sme pochopiteľne nemali, keďže zväčša používame mobilnú aplikáciu.

Vyplnený formulár sa dá podpísať certifikátom, ktorý máte uložený vo vašom občianskom preukaze. Toto sa zatiaľ cez mobilnú aplikáciu urobiť nedá. Krok podpisovania sme vynechali a formulár sme cez elektronickú schránku na uvedenom portáli odoslali aj bez tohto úkonu. Ide o proces, ktorý sa podobá na štandardnú žiadosť a komunikáciu so štátom. Dostanete zároveň aj doručenku zo Sociálnej poisťovne o prijatí vašej žiadosti.

Ako sa ukázalo sociálna poisťovňa akceptuje aj tento spôsob, čo je pomerne logické, keďže už nejaký typ autorizácie bol u vás použitý. Je to prihlásením do vašej elektronickej schránky a oceňujeme, že poisťovňa akceptovala aj tento spôsob bez podpisovania formulára. O niekoľko dní sme dostali kód, ktorým sme mohli aktivovať elektronický účet poistenca na sociálnej poisťovni. Aktiváciu je potrebné urobiť do 24 hodín od vygenerovania príslušného kódu.

Sociálna poisťovňa

Na stránke sociálnej poisťovne je tlačidlo Elektronické služby.

To vás privedie na ďalšiu stránku, kde zvolíte sekciu elektronický účet poistenca a kliknete na tlačidlo Prejdite na EÚP.

V tejto sekcii použijete v časti heslo údaje, ktoré ste dostali na registráciu v sociálnej poisťovni.

Následne vás portál presmeruje cez autorizačnú schránku na portáli www.slovensko.sk. Po registrácii je potrebné súhlasiť s podmienkami použitia, aby sa aktivoval plnohodnotný účet a na prihlásenie v budúcnosti použijete eID a mobilnú aplikáciu.

Zdroj: vlastné, Sociálna poisťovňa

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.