Od pondelka (18. septembra) rána som prijal výzvu #ZahodKluce.

Kľúče som nezahodil do kanála, ale odložil som ich na bezpečné miesto pre ďalšie použitie. Počas tohto týždňa som ako primárny spôsob prepravy používal verejnú dopravu a takisto zdieľanie osobných automobilov. Bicykloval som sa na elektrobicykli, nachodil množstvo krokov a s výnimkou lode použil všetky formy dopravy.

V pondelok som využil službu Uber, cestoval som električkou a autobusom. Ocenil som dobré počasie a keďže ešte nepršalo, požičal som si elektrobicykel z eBajk.sk, na ktorom som sa previezol do centra mesta a späť do redakcie. Škoda, že počas ostatných dní sa počasie výrazne zhoršilo.

V utorok ráno som sa potreboval dostať do Telerána a byť tam v čase 5:45. Dostať sa z Rače do Záhorskej Bystrice v takomto čase je pomerne náročná úloha. Použitie verejnej dopravy by bolo riskantné a možno aj trochu nepraktické, preto som sa rozhodol pre Uber.

Za túto cestu som zaplatil 10 eur, išiel som zo sídla redakcie v Rači a sám som bol zvedavý, ako sa dostanem späť do mesta. Po požiadaní o Uber mi však šofér potvrdil objednávku do minúty a v priebehu 7 minút pre mňa aj reálne prišiel. Kvôli ranným zápcham však cesta do Rače trvala vyše hodiny. Zaplatil som necelých 13 eur.

V utorok na tlačovku električku, v stredu domov vlakom

Počas dňa som používal aj mestskú dopravu a to hlavne kvôli tomu, že som mohol s vodičským preukazom cestovať zadarmo. Najčastejšia forma MHD bola električka číslo 3, ktorá je ideálna na cestovanie z našej redakcie v Rači do centra mesta a späť. Takýmto spôsobom som sa dostal na tlačovú konferenciu spoločnosti Orange. Počas dňa som využil aj zdieľané autá v rámci presunu na ďalšie tlačovky Telekomu a ESETu.

Večer ma čakala cesta domov do Levíc. Cestoval som rýchlikom Hron, ktorý má zastávku aj na ŽST Vinohrady. Tá je neďaleko našej redakcie, prešiel som sa teda peši. Počas cesty som využil voľný čas, zostrihal som video a rovno aj pripravil ďalšie priamo z vlaku.

V stredu ráno som sa vrátil vlakom do Bratislavy. Streda bol pomerne pokojný deň, väčšinu času som ho strávil v redakcii. Išiel som akurát vrátiť bicykel do eBajku, takže tam som bicykloval a späť som šiel električkou. Večer ma opäť čakala cesta rýchlikom domov.

Štvrtok sa niesol v znamení cestovania. Najskôr som sa dostal rýchlikom do Bratislavy, potom autobusom Slovak Lines na letisko Schwechat a nakoniec leteckou spoločnosťou Eurowings do Ríma. Tam nás čakal autobus, ktorý nás zaviezol do hotela. Po Ríme som sa však pohyboval použitím služby Uber. Zdalo sa mi to najjednoduchšie a najrýchlejšie, keďže som nepoznal, ako funguje MHD a bývali sme na okraji mesta.

Vo štvrtok do Ríma, v piatok s redakciou do Martina

Za 5 km cestu som síce zaplatil 17,50 eur, avšak prišiel po mňa Mercedes-Benz triedy E a cestou späť ma viezol Jaguar triedy S. Vozový park Uberistov je v Ríme na úplne inej úrovni, ale aj na ceny. Na druhej strane, musel som na vodičov čakať približne 12 minút.

V piatok ráno som priletel späť do Viedne a tento článok píšem v aute na ceste do Martina na našu akciu NAY TOUCHIT LIVE. Moje kľúče sú stále zahodené, takže nešoférujem a v rámci optimalizácie cestujeme v jednom aute piati dospelí ľudia.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.