Nuž, návšteva pápeža Františka v dňoch 12 až 15. septembra 2021 bude poriadne preverenie toho, ako sa si dokážeme poradiť s pandémiou s využitím moderných technológií.

Pápež navštívi na Slovensku 4 mestá a najväčšia udalosť bude v Prešove, kde sa očakáva účasť až 350 000 ľudí. To je na pomery na Slovensku fakt veľa. Navyše to bude v dobe, kedy sa u nás očakáva nástup tretej vlny pandémie s dominantným Delta variantom vírusu.

Už isto viete, že na stretnutie s pápežom Františkom sa dostanú len kompletne zaočkovaní ľudia. My sme sa pri našej návšteve NCZI pýtali, ako presne to bude.

Kľúčová úloha Konferencie biskupov Slovenska

Zistili sme, že ľudia sa dostanú na stretnutie s pápežom len po predchádzajúcej registrácii. Technologicky bude systém registrácie a vydávanie povolení na stretnutie (tzv. Ticketing) zaisťovať Konferencia biskupov Slovenska, ktorá stojí aj za špeciálnou webovou stránkou k tejto návšteve. Domnievame sa, že sa to bude KBS realizovať s využitím služieb nejakej väčšej IT firmy, detaily sme sa ale na NCZI nedozvedeli. Z vyššie uvedenej stránky vyplýva, že bližšie podrobnosti toho, ako sa dostanete na stretnutie s pápežom budú zverejnené „začiatkom augusta“.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Tlačová konferencia NCZI k aktuálnym otázkam. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Nové operačné stredisko

To čo určite vieme je, že NCZI bude zdrojom informácií o tom, či človek, ktorý pri registrácii na stretnutie s pápežom uviedol, že má za sebou celý očkovací proces, má o tom aj záznam v NCZI. Táto informácia sa overí podľa záznamov a výsledok sa poskytne na ďalšie spracovanie. Je jasné, že pritom môžu vzniknúť problémy, do procesu overenia totiž vstupuje niekoľko databáz a rôznych inštitúcií. NCZI aj v tejto súvislosti zriadilo operačné stredisko. Ide o 30 ľudí (dohodárov), ktorí majú posilniť proces vybavovania možných problémov.

Pýtali sme sa aj na počet zamestnancov v NCZI. Celkovo tu pracuje asi 300 ľudí, z 100 priamo v IT. Call centrum na riešenie problémov má momentálne 30 ľudí,  vyššie spomenuté operačné stredisko má ďalších 30 ľudí. Typické problémy, prečo nemáte záznam v údajoch NCZI a pritom ste boli zaočkovaní súvisia podľa riaditeľa NCZI najčastejšie s tým, že nesprávne údaje poskytujú vakcinačné centrá. Je to napr. chyba v rodnom čísle alebo preklep v priezvisku. Objavili sa napr. aj problémy pri ženách, ktoré sa medzi prvou a druhou dávkou vydali, a teda zmenili priezvisko. Sú tiež prípady, kedy sa očkovacie látky podali mimo systému virtuálnej čakárne a žiadne údaje o tom do NCZI nikdy nedorazili.

Na tretiu dávku sme pripravení …

V prípade tretej dávky vakcíny sa NCZI na to techniky pripravuje a nemal by to byť závažnejší problém. Prirodzene, na to, ako to bude presne s treťou dávkou si bude treba počkať na rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva a Vlády SR. Tretia dávka vakcíny sa podáva napr. vo Veľkej Británii alebo v Izraeli.

Pokyny z vstupnej haly NCZI sa dostanú aj na Facebook

NCZI ocenilo dobrú spoluprácu so zdravotnými poisťovňami pri vydávaní Digitálneho COVID preukazu EÚ a v tejto spolupráci sa bude pokračovať. Od 2. augusta 2021 spúšťa NCZI novú facebookovú poradňu, kde by ste sa mali dozvedieť viac o tom, ako presne riešiť váš konkrétny problém.

Viac o Digitálnom COVID preukaze EÚ

Ľudia začali viac používať mobilné aplikácie zdravotných poisťovní. Príčinou je COVID preukaz EÚ

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.