Nárast je spôsobený aj tým, že v aplikáciách sú dostupné  digitálne COVID preukazy EÚ,  ktoré môžete mať stále po ruke.

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne si za prvé tri týždne od zavedenia tejto novinky stiahli v aplikácii celkovo vyše 360 tisíc COVID preukazov EÚ –  len za predminulý týždeň ich bolo stiahnutých cca 69,5 tisíc.

V niektorých dňoch dosahuje počet nových používateľov aj 10-násobok počtu z obdobia pred sprístupnením COVID preukazov EÚ. V aplikácii tejto poisťovne sa zobrazuje aj osvedčenie o prekonaní ochorenia COVID-19, o výsledku PCR testu či antigénového testovania.

Od 15. júla je digitálny COVID preukaz EÚ dostupný už aj v operačnom systéme iOS, teda pre telefóny iPhone. Najjednoduchšie a zároveň najbezpečnejšie je mať COVID preukaz EÚ v mobilnej aplikácii – máte ho stále so sebou, bez rizika straty, s maximálnou ochranou osobných a citlivých údajov. Poistenci VšZP si ju môžu aktivovať aj pomocou tvárovej biometrie. Potrebný je k tomu len mobil s operačným systémom Android alebo iOS, platný občiansky preukaz a pár minút času.

Zdravotná poisťovňa Union vydáva digitálne COVID preukazy EÚ v papierovej forme na všetkých svojich pobočkách a tiež prostredníctvom svojej mobilnej aplikácie, ktorá je dostupná pre Android a iOS zariadenia.  Hneď v prvom týždni po uvedení CovidPass funkcionality si mobilnú aplikáciu aspoň raz  otvorilo trikrát viac klientov  Unionu ako počas iného bežného týždňa. Po nasadení novej verzie Mobilnej aplikácie s CovidPassom si aplikáciu v priebehu 2 týždňov nainštalovalo 9 932 nových používateľov. Aktuálne údaje týkajúce sa COVID preukazov EÚ: počet zobrazení, resp. stiahnutí celkovo: 44 785, v  mobilnej aplikácii: 21 347.

Zdravotná poisťovňa Dôvera disponuje mobilnou aplikáciou, ktorá je dostupná v Google Play, AppStore ale aj Huawei AppGallery a má viac ako 327 tisíc unikátnych používateľov. Od 1. júla si stiahlo COVID preukaz EÚ 35 537 používateľov – ide o stiahnutia PDF verzie certifikátu. V prípade QR kódov poisťovňa zaznamenala počet zobrazení u 102 794 unikátnych používateľov. COVID preukazy EÚ sú aktuálne dostupné v AppStore, Huawei AppGallery, aj v Google Play.

COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách EÚ, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruský Sputnik V. 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.