Woven City je experimentálne mesto v Japonsku, za ktorým stojí spoločnosť Toyota. Zaujme architektúrou, vodíkovou energiou alebo autonómnymi vozidlami s nulovými emisiami. Dôležitým prvkom mesta je využitie umelej inteligencie a domácich robotov.  

Woven City leží asi 60 km od Tokya a panuje tu čulý ruch.

Woven City leží asi 60 km od Tokya a panuje tu čulý ruch. Zdroj: Toyota

Namiesto zvyčajných ulíc, cyklotrás a chodníkov sú tu šikovne prepletené komunikačné trasy. Budovy budú čisto inteligentné, rovnako ako aj systém riadenia dopravy a komunikácie. Vo Woven City budú okrem ľudí bývať aj roboty.

Pomoc pri domácich prácach

Najviac pozornosti sa pri vývoji venuje práve divízii domácich robotov. Existuje tu špeciálne laboratórium zariadené ako „bežný“ byt, v ktorom sa roboty učia fungovať v neustále sa meniacom prostredí bytu. Testujú tu napr. aj robota určeného na prenášanie krehkých predmetov alebo robota, ktorý sa pohybuje po strope.

Robot Tri Kuka na prenos krehkých predmetov.

Robot Tri Kuka na prenos krehkých predmetov. Zdroj: Toyota

Zdá sa vám zvláštne, aby sa robot pohyboval po strope? Nuž, je to výsledok návštev vývojárov v bežných domácnostiach Japoncov. Vedci si uvedomili, že stiesnené byty s úzkymi chodbami môžu roboty výrazne obmedziť v ich prevádzke. Riešením je tak robot pohybujúci sa na koľajnici namontovanej na strope. V súčasnosti dokáže takýto robot utierať kuchynské pracovné dosky a vkladať predmety do umývačky riadu.

Robot pohybujúci sa po strope.

Robot pohybujúci sa po strope. Zdroj: Toyota

Praktickým rozvinutím prvých humanoidných robotov je Human Support Robot (HSR), ktorého úlohou je pomoc starším a chorým ľuďom so zníženou pohyblivosťou. Robot HSR podáva rôzne predmety označené príslušnými QR kódmi, zdvíha predmety z podlahy a vďaka zabudovanému tabletu ho možno použiť aj na kontakt s priateľmi a známymi na diaľku. Na zadávanie príkazov sa používa tablet, ktorý má pri sebe majiteľ robota.

Doručenie do vlastných rúk

Variantom HSR je Delivery Support Robot, vďaka ktorému sa netreba chodiť po list, zásielku alebo objednané jedlo. Roboty tohto druhu budú hrať vo Woven City dôležitú úlohu. Mesto je totiž navrhnuté tak, aby bol všetok tovar a balíky boli distribuované  pomocou jedného integrovaného systému. Dodávky pre reštaurácie a rôzne typy služieb, aj zásielky individuálne objednávané obyvateľmi a poštou poputujú do jedného logistického centra, z ktorého sa budú automaticky dodávať do bytových domov pomocou robotov.

Prenos dodávok priamo k dverám majiteľa pomocou robotov.

Prenos dodávok v miniatúrnych paletách priamo k dverám majiteľa pomocou robotov. Zdroj: Toyota

Na diaľkovú komunikáciu

Na dlhšie vzdialenosti sa cestujúci budú prepravovať autonómnymi autobusmi a bezemisnými autami. T-TR1 je telekonferenčný robot s obrazovkou vo výške človeka a kamerou v hornej časti. Robot  zobrazuje obraz používateľa v životnej veľkosti, a tak sa s ním možno rozprávať, akoby sedel vedľa vás.

Kirobo Mini – robotický priateľ

Japonci doslova milujú roboty, často si ich kúpia len tak pre zábavu. Kirobo Mini je 10-centimetrový hovoriaci robot, ktorého umelá inteligencia na animáciu reči, gest a očí umožňuje viesť prirodzené rozhovory, žartovať a poskytovať svojmu majiteľovi emocionálnu oporu.

Robot Kirobo Mini.

Robot Kirobo Mini. Zdroj: Toyota

Vďaka zabudovanej kamere Kirobo Mini rozpoznáva mimiku tváre, číta emócie a podľa toho prispôsobuje svoje správanie nálade používateľa. Robot je takisto schopný používať v rozhovore informácie odoslané online inteligentným domom a autám.

Pripojená inteligentná domácnosť

Všetky byty a bytové domy vo Woven City budú využívať technológiu inteligentných domov, ktoré umožňujú diaľkovo ovládať inteligentné zariadenia cez internet. Na ovládanie teploty, osvetlenia,  alarmu a iných bezpečnostných systémov z práce alebo z dovolenky postačí smartfón. Inteligentné zariadenia môžu prispôsobiť svoju činnosť životnému štýlu obyvateľov. Inteligencia bytu napr. rozpozná, že majiteľ sa blíži domov a môže nastaviť jednotlivé funkcie podľa jeho preferencií.

Mesto budúcnosti

S výstavbou Woven City sa intenzívne začalo v januári tohto roka. Mesto vzniká na mieste bývalého výskumného a vývojového centra spoločnosti Toyota Higashi-Fuji, približne 60 km od Tokia. Projekt vytvoril dánsky architekt Bjarke Ingels, autor ikonických  budov ako World Trade Center 2 v New Yorku, Lego House v Dánsku alebo sídla Google v Mountain View a v Londýne.  V bytových domoch postavených z prírodných materiálov vrátane dreva bude miesto asi pre 2000 ľudí – rodín s deťmi a starších ľudí, ale aj inžinierov a vedcov z celého sveta.

Woven City ako mesto budúcnosti

Woven City ako mesto budúcnosti. Zdroj: Toyota

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.