Čínsky internetový obchod sa teší veľkej popularite aj u nás.

AliExpress ponúka množstvo produktov, ktoré môžete získať za výrazne nižšiu cenu ako na Slovensku. Ich kvalita je síce v niektorých prípadoch diskutabilná, avšak zväčša to vyvažuje práve atraktívna cena.

Veľa Slovákov však nevie o tom, že cenu produktov na AliExpresse si môže vhodnými metódami znížiť a ušetriť tak ešte viac. Existuje niekoľko spôsobov, ako na to. V tomto článku zosumarizujem metódy, ktoré využívam dlhodobo a myslím si, že by ste o nich mali vedieť aj vy.

Nakupujte počas zľavových akcií

Pravdepodobne poznáte nákupný sviatok menom Black Friday, ktorý sa pravidelne koná na konci novembra. Obchody, vrátane tých slovenských, vtedy lákajú používateľov množstvom unikátnych zliav.

AliExpress má nákupné sviatky niekoľkokrát do roka. Tým najvýraznejším je tzv. Singles day, ktorý prebieha každoročne 11. novembra. AliExpress ponúka v tento deň najväčšie zľavy, avšak pozornosť si zaslúžia aj ďalšie udalosti – počas futbalových majstrovstiev Európy prebiehali špeciálne zľavy, keďže AliExpress bol partnerom turnaja a v dobe publikovania tohto článku môžete využiť zľavovú akciu Back To School.

Prečo sú zľavové akcie na AliExpresse dôležité? Pretože cena mnohých produktov sa reálne zníži a zároveň môžete využiť špeciálne zľavové kupóny, ktoré automaticky znížia cenu vášho nákupu (napríklad zľava 6 eur v prípade nákupu nad 49 eur). Pokiaľ teda nepotrebujete niektoré produkty kúpiť hneď, uložte si ich do zoznamu želaní v rámci vášho AliExpress účtu a kúpte ich naraz počas zľavovej akcie. Ušetríte tak dvakrát (nižšia cena produktov + extra zľava za nákup vo vyššej hodnote).

Aktualizovaný zoznam s kalendárom zľavových akcií na AliExpresse si môžete pozrieť napríklad na tomto webe.

Ako ušetriť na AliExpresseZdroj: TOUCHIT
AliExpress obvykle upozorňuje na veľké zľavové akcie v predstihu (vľavo). Počas akcie si môžete pozrieť zľavové kupóny, ktoré sa automaticky aplikujú v prípade objednávok nad určitú hodnotu (v strede). Na obrázku vpravo môžete vidieť sumár viacerých zliav (zľava od predajcu + mince + zľava za objednávku nad určitú hodnotu)

Využívajte AliExpress mince

AliExpress ponúka tzv. mince, ktoré môžete získať prostredníctvom mobilnej aplikácie pre Android a iOS. Na obrazovku s mincami sa môžete dostať prostredníctvom sekcie Account. Mince môžete získať každý deň, keď ťuknete na obrazovku Coins a následne na Collect.

Mince môžete vo väčšine prípadov premeniť na 2 % zľavu z ceny produktu. Ak je to možné, tak sa táto zľava aplikuje automaticky, pričom zľavy za mince a kupóny je možné kombinovať. V špecifických prípadoch môže byť zľava za mince aj vyššia, avšak aplikuje sa iba v prípade, že si kúpite daný produkt samostatne cez obrazovku Coins.

Pokiaľ teda práve neprebieha nejaká zľavová akcia, nechce sa vám na ňu čakať a potrebujete iba jeden produkt, môžete si cenu znížiť prostredníctvom mincí. AliExpress vám bude na obrazovke Coins zobrazovať odporúčania produktov na základe vašej histórie vyhľadávania.

Odporúčam však využiť vyhľadávanie v rámci obrazovky Coins (v pravom hornom rohu), aby ste si vyhľadali produkt, ktorý chcete a rovno si aj porovnali výšku zľavy vďaka minciam.

Ako ušetriť na AliExpresseZdroj: TOUCHIT
Mince môžete zbierať prostredníctvom mobilnej aplikácie AliExpress. Odporúčam aj funkciu vyhľadávania v rámci obrazovky Coins (stredný obrázok, pravý horný roh)

Používajte cashback portály

Na internete nájdete niekoľko tzv. cashback portálov, ktoré vám vrátia drobnú časť z ceny vášho nákupu. Ja dlhodobo používam portál Tipli.sk, avšak na internete nájdete aj iné služby. Všetky fungujú na rovnakom princípe – vytvoríte si používateľský účet, vyhľadáte si obchod, v ktorom chcete nakúpiť a pokiaľ ho daná služba podporuje, tak ťuknete na odkaz cashback portálu.

Je to kvôli tomu, aby daný obchod pripísal cashback portálu odmenu za to, že vás tam odporučil a presmeroval. A cashback portál vám potom časť tejto odmeny vyplatí. Ide o malé sumy, avšak z dlhodobého hľadiska si viete takýmto spôsobom našetriť pár (desiatok) eur.

Čiže, ak ste doteraz ešte o cashback portáloch nepočuli, odporúčam, aby ste sa s nimi zoznámili – či sa už rozhodnete pre Tipli.sk alebo inú službu. Dôležité však je, že pred každým nákupom musíte vykonať preklik na AliExpress alebo do iného obchodu z cashback portálu. V opačnom prípade vám nebude odmena za daný nákup pripísaná.

Aby som to zosumarizoval. Najviac ušetríte, keď si na AliExpresse kúpite viacero produktov naraz počas niektorej zo zľavových akcií, pravidelne zbierate mince a pred nákupom sa prekliknete do AliExpressu z nejakého cashback portálu. V takomto prípade by sa malo spojiť niekoľko zliav dokopy – nižšia cena niektorých produktov + automatická zľava pri nákupe nad určitú hodnotu + zľava za mince + peniaze späť cez cashback portál.

Ako ušetriť na AliExpresseZdroj: TOUCHIT
Cashback portály predstavujú ďalší spôsob, ako znížiť cenu nákupu na AliExpresse, ale aj v ďalších obchodoch. Pred každým nákupom je potrebné prekliknúť sa do obchodu z cashback portálu

Ďalšie užitočné tipy

Okrem vyššie uvedených metód môžete využívať aj pravidelné Choice výpredaje, ktoré sa konajú vždy na začiatku každého mesiaca, kontrolovať a využívať zľavové kupóny priamo od jednotlivých predajcov na AliExpresse a prípadne aplikovať časovo obmedzené kupóny na získanie zľavy pri nákupe nad určitú hodnotu.

Takéto časovo obmedzené kupóny nájdete pravidelne, ale nie vždy, na cashback portáloch alebo na webe chinaplanet.sk. Fungujú na rovnakom princípe ako počas veľkých zľavových akcií na AliExpresse s tým rozdielom, že ich treba manuálne vyhľadávať a zadávať. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že počas veľkých zliav na AliExpresse sa takéto kupóny aplikujú automaticky a zväčša sú k dispozícii aj zlacnené samotné produkty.

Takisto odporúčam, ak budete kupovať veľmi lacné produkty s označením Choice, aby ste ich kúpili viacero naraz. V prípade objednávky Choice produktov nad 10 eur je poštovné zadarmo. V opačnom prípade by ste pre každý produkt do 10 eur platili poštové vo výške 2 eur. Ak potrebujete iba jeden lacný produkt, môžete vyhľadať, či ho neponúka aj iný predajca mimo Choice programu s poštovným zadarmo.

Pokiaľ máte ďalšie tipy, ako ušetriť pri nakupovaní na AliExpresse, pokojne sa s nimi podeľte v komentároch pod článkom.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit