Aj vy máte plný internet e-shopu Temu? Vyzerá to tak, že tento obchod sa zameral na Slovensko a jeho oranžová reklama sa používateľom zobrazuje na internetových stránkach veľmi často. Hlavne, ak ako vyhľadávač používate Google. Temu patrí na Slovensku medzi najčastejšie sťahované mobilné aplikácie.

Podozrivo nízke ceny

Ak ste si stránky tohto obchodu už otvorili, asi vás prekvapili neskutočne nízke ceny. Nájdete tu pekne vyzerajúce topánky za menej ako 5 eur, elektrickú zubnú kefku pod 10 eur či kabelku za 20 eur aj lacnejšie. Avšak nie všetky produkty sú v tomto obchode lacné. Temu pripomína na Slovensku populárny Aliexpress, ktorý má ale ceny vyššie. Temu sa skôr blíži k tomu, čo poznáme z ponuky Wishu.

Tovar z Temu je však reálne doručený oveľa skôr ako z Aliexpresu, kde to môže pokojne trvať aj mesiace (ak nie je tovar v európskych skladoch tohto giganta). Temu tiež funguje tak, že musíte nakúpiť za určitý obnos (10 eur), aby vám boli objednané produkty zaslané. Dodávka je zatiaľ bezplatná.

Platiť môžete bežnými platobnými kartami, podporovaný je PayPal, ApplePay i GooglePay, aj ďalšie formy platenia. Dobierka nie je podporovaná. Nakúpené produkty môžete do 90 dní vrátiť, ak s nimi nie ste spokojní a tovar nevykazuje znaky používania.

Ako sa pripojiť?

Temu je pôvodom z Číny, registrácia pre Európsky trh je v Írsku a sortiment tohto obchodu je veľmi pestrý. Temu.com je webová stránka, ktorá tvorí hlavný prístup k tomu obchodu napr. z počítača, ako mobilná aplikácia existuje pre Android aj iOS.

Široký sortiment

Nájdete tu elektroniku, kozmetiku, hračky, rôzne doplnky do domácnosti, pre smartfóny, oblečenie a pod. Podľa našich skúseností je kvalita dodaných produktov nízka, ale použiť sa dajú. Dobrou otázkou je, či zakúpené produkty zodpovedajú európskym požiadavkám na ich bezpečnosť.

Prezentované produkty sú reálne, nie sú vymyslené, produktové fotografie však vyzerajú krajšie, ako samotné produkty. Podozrivý je aj počet pozitívnych recenzií k prezentovaným produktom, ťažko uveriť aj stovkám recenzií. Dodacia doba pre Temu býva obyčajne do dvoch týždňov, pri našom testovacom nákupe bola táto doba dodržaná. Ak by vám tovar do 14 dní neprišiel, dostanete kredit 5 eur na ďalší nákup.

V skutočnosti Temu prezentované produkty nevlastní, funguje ako prepojenie medzi ich distribútormi a koncovými zákazníkmi. Produkty sa údajne vyrábajú práve podľa tohto, o čo je záujem. To má minimalizovať požiadavky na sklady a ďalšiu logistiku. Práve týmto Temu vysvetľuje svoje mimoriadne nízke ceny.

Sú aj iné zdroje príjmu

V čom je teda háčik? Jednou z možností je, že Temu zarába aj na vašich osobných údajoch. Tieto pritom zbiera vtedy, keď si produkty prezeráte a vytvára sa tak váš profil, o čo sa zaujímate. To sú cenné údaje, ktoré sa dajú predávať zadávateľom reklamy. Temu môže zbierať aj vaše kontakty, fotografie a podobné informácie.

Len aby bolo jasné. To, že si internetový predajca zbiera informácie o svojich zákazníkoch nie je nič neobvyklé. Robia to prakticky všetci a v podmienkach predaja o tom aj informujú. Otázkou zostáva, v akej miere je toto získavanie informácií a čo sa ďalej s nimi robí. Či sa predávajú tretím stranám a konkrétne komu.

Pri prehliadaní rôznych produktov na Temu sa nám tiež stalo, že avizovaná cena produktu bola zrazu vyššia a týkalo sa to napr. najčastejšie žiadaných veľkostí ošatenia alebo populárnej farby produktu. Ceny produktov tiež nie sú v čase konštantné, menia sa a je možné, že sú iné pre rôzne regióny, z ktorých sa prihlasujú nakupujúci.

Existuje forma ochrany?

Určite existuje. Temu si jednoducho nespustíte a reklama na tento obchod sa vám postupom času prestane na vašich stránkach zobrazovať. Ak sa rozhodnete Temu vyskúšať, určite odporúčame mať nainštalovaný antivírusový program, ktorému dôverujete. Je možné, že tento antivírusový systém dokáže monitorovať procesy získavania informácií prebiehajúce v pozadí. Pritom hovoríme o nasadení bezpečnostného softvéru na všetkých zariadeniach, ktoré používate – počítač, notebook, ale dnes najčastejšie smartfón. Nie je tiež na škodu, vyhradiť si pre takéto nákupy jednu platobnú kartu s definovaným limitom a túto používať pre nákupy na internete.

Zhrnutie

Temu je na Slovensku a zdá sa, že to bude populárny obchod. Neočakávajte kvalitu produktov podľa produktových fotografií, ak je ich cena skutočne nízka. Dodanie produktov i ich možné vrátenie však zatiaľ funguje. Zabezpečte svoj počítač alebo smartfón pomocou bezpečnostného softvéru. A dajte si pozor na povolenia, ktoré udeľujete mobilnej aplikácii.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.