Už sme informovali, že spoločnosť Swappie získala výraznú investíciu na posilnenie efektívneho využívania smartfónov na európskom trhu. Túto spoločnosť sme oslovili s ďalšími otázkami zameranými presne na slovenský trh a tiež na proces repasácie telefónov.

TI: Swappie oslavuje vo februári rok na slovenskom trhu. Splnil slovenský trh vaše očakávania?

Swappie: Po roku na trhu sme s výsledkami spokojní. Zaznamenali sme veľmi silný rast aj v porovnaní s inými trhmi a na Slovensku vidíme veľký potenciál. Swappie umožnil spotrebiteľom kúpiť iPhone za prijateľnejšiu cenu a ponúka spoľahlivý a dôveryhodný spôsob, ako si kúpiť repasovaný iPhone, ktorý funguje ako nový – s 12-mesačnou zárukou.

TI: Ktorým faktorom pripisujete úspech spoločnosti tu a v iných európskych krajinách?

Swappie: Na trhu existuje viacero faktorov, ktoré pravdepodobne ovplyvnili dopyt po repasovanej elektronike. V prvom rade je to stále rastúce povedomie o ekologickom správaní, keď si spotrebitelia čoraz viac uvedomujú svoj vplyv na životné prostredie. Ak si uvedomíme, že práve teraz má celkový trh so smartfónmi v Európe hodnotu 100 miliárd eur, pričom použité alebo repasované telefóny dnes tvoria len niečo vyše 10 % z tohto objemu, môžeme jasne vidieť veľký potenciál pre udržateľnejší segment odvetvia. Druhým dôležitým aspektom, na ktorý sa intenzívne zameriavame, je budovanie dôvery v túto kategóriu prostredníctvom ponuky kvalitných produktov, ktoré rešpektujú vysoké štandardy výkonu, ktoré očakávajú spotrebitelia pri kúpe smartfónu.

TI: V roku 2021 mala vaša marketingová kampaň na Slovensku veľký ohlas. Plánujete na našom trhu nejaké nové produkty?

Swappie: Slovensko je pre nás veľmi dôležitý trh a na rok 2022 plánujeme niekoľko nových produktov. Naším cieľom v tomto roku na Slovensku je pokračovať v ceste k tomu, aby sme sa stali vedúcim predajcom repasovaných smartfónov a zároveň rozvíjali túto kategóriu tým, že si spoločnosť Swappie vybuduje pozíciu dôveryhodného hráča v tomto segmente

TI: Aké povedomie o renovovaných smartfónoch má slovenská verejnosť?

Swappie: V porovnaní s niektorými inými trhmi je na Slovensku povedomie o repasovaných telefónoch pomerne nízke. Pred naším vstupom na trh tu bolo veľa malých hráčov, ale v tomto segmente nemali veľkú dôveru. Po otvorení na Slovensku sa nám podarilo zvýšiť povedomie o repasovaných telefónoch a rovnako dôležité je, že sme preorientovali vnímanie trhu tým, že sme priniesli profesionalitu, kvalitné služby a väčší rozsah

TI: Aké je vekové zloženie vašich zákazníkov na Slovensku?

Swappie: Na Slovensku a na väčšine našich ďalších trhov sú dôležitým segmentom zákazníkov mladí ľudia, ktorí hľadajú cenovo dostupnejší smartfón. Okrem toho mnohí naši zákazníci kupujú telefón pre svoje dieťa alebo tínedžera. Naším cieľom je, aby sa repasovaný telefón stal masovým produktom, a každého spotrebiteľa, ktorý vlastní smartfón, považujeme za potenciálneho zákazníka.

TI: Opíšte proces prípravy staršieho telefónu na ďalší predaj. Ako sú telefóny kategorizované a čo sa najčastejšie vymieňa?

Swappie: Jedným z dôvodov, prečo môžeme zaručiť vysokú kvalitu našich telefónov, je vlastníctvo celého procesu repasácie. Tá prebieha v jednom z našich dvoch renovačných centier v Helsinkách a Tallinne. Po získaní telefónov prechádzajú všetky zariadenia naším charakteristickým 52-stupňovým procesom, v rámci ktorého ich diagnostikujeme, opravujeme, čistíme a zabalené doručujeme našim zákazníkom. Niekedy tento proces môže zahŕňať najmä čistenie alebo drobné opravy, ak je to potrebné vieme vykonať opravy aj na základnej doske

Pokiaľ ide o náš systém kategorizácie, po oprave a vyčistení telefónov tak, aby dosiahli štandard kvality Swappie, špecializovaný tím vyhodnotí ich estetický stav a zaradí telefón do jednej z troch kategórií: Ako nový, veľmi dobrý alebo prijateľný. Vonkajší stav nemá vplyv na funkčnosť a každý repasovaný telefón Swappie funguje ako nový.

TI: Ako je to s batériou? Mení sa v každom prípade, alebo existuje limit, kedy zostáva v telefóne pôvodná.

Swappie: Telefóny, ktoré dostávame, môžu byť doručené v rôznom stave, niekedy batéria odráža štandard batérie spoločnosti Apple, podľa ktorého sa za optimálne účinnú považuje batéria s 80 % pôvodnej kapacity. V týchto prípadoch batériu nevymieňame. Existujú však aj iné scenáre, kedy môže byť kapacita batérie nižšia ako tento štandard, a v týchto prípadoch zasiahneme a diel vymeníme.

TI: Ktorý model iPhone je v súčasnosti u zákazníkov najobľúbenejší v Swappie?

Swappie: Na každom trhu je to inak, ale na Slovensku je najpredávanejším modelom iPhone 8, za ktorým nasledujú modely 7, 11 a X.

Za TOUCHIT sa pýtal Ondrej Macko, za Swappie odpovedal Sami Marttinen, spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Swappie

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.