Cenový rozptyl kávovarov na využitie v domácnosti či kancelárii je od niekoľkých desiatok až po pár tisíc eur.

V tomto článku sa pozrieme na niekoľko základných možností a parametrov, ako si vybrať vhodný kávovar.

Automatický, kapsulový, alebo pákový?

Ak si chcete varenie kávy čo najviac zjednodušiť a mať s ním minimum práce, najvhodnejší je automatický kávovar. Stačí len pár základných nastavení a volieb a kávovar už všetko ostatné spraví za vás – vy si so samotnou prípravou kávy vôbec nemusíte lámať hlavu. V prípade automatického kávovaru je však vhodné, aby mal funkciu samočistenia a odvápnenia. Nevýhodou tohto typu kávovaru je hlavne vyššia cena.

Alternatívou je kapsulový kávovar, ktorého zaobstáravacia cena býva oveľa nižšia než u automatického. Táto prednosť je však vyvážená nevýhodou v podobe nutnosti nakupovania kávových kapsúl, ktoré musia byť určené špeciálne pre daný typ kávovaru a dlhodobom používaní sa prejaví ich nevýhoda spočívajúca v cene. Kapsuly do kávovarov navyše nie sú ekologickým riešením, takže ak vám záleží na životnom prostredí, treba to pri rozhodovaní vziať do úvahy.

Pre skutočne náročných milovníkov kávy sú určené pákové kávovary, ktoré umožňujú najširšie možnosti kontroly nad pripravovanou kávou. Umožnia pri príprave kávy doslova sa vyhrať, vytvoriť si ju podľa vlastných preferencií a prípadne aj experimentovať. Výhodou je zväčša nižšia cena ako u automatických kávovarov, nevýhodou ale väčšia prácnosť pri príprave kávy a náročnejšia údržba.

Zdroj: Pixabay.com

Záleží na tlaku a niekedy aj príkone

Pri voľbe konkrétneho modelu kávovaru treba prihliadať na tlak, ktorý je pri príprave kávy veľmi dôležitý. Ideálne je ak dosahuje hodnotu aspoň 15 barov. Naopak, najnižšie úrovne okolo 3,3 či 3,5 baru je najlepšie zo svojho výberu kávovarov úplne vypustiť.

Spotreba elektriny nemusí byť pri kávovare kľúčovou, ak ho kupujete do domácnosti, kde bude využívaný len zopárkrát za deň. Ak ale bude slúžiť napríklad kolektívu niekoľkých desiatok ľudí vo firme a denne bude pripravovať desiatky káv, oplatí sa pozrieť aj na spotrebu.

V takom prípade je výhodnejší kávovar s nižším príkonom, ktorý síce vodu na kávu ohrieva o niečo dlhšie, ale v konečnom dôsledku je úspornejší.

Zaujímavé funkcie

Doplnkovými funkciami, za ktoré sa oplatí priplatiť, sú napríklad možnosť predhriatia šálok na kávu, ktorá zvýrazní arómu. Výhodou býva i zabudovaný mlynček u pákových kávovarov. Niektoré drahšie kávovary je možné spárovať s telefónom a ovládať ich pomocou neho. No a na zahodenie nie sú ani možnosti automatizácie, ako vytvorenie osobných používateľských profilov či nastavenie času zapnutia kávovaru a samotnej prípravy kávy.

Na dizajne záleží takisto

V neposlednom rade je dôležitý aj dizajn. Moderný kávovar totiž nie je len kuchynský stroj, ale aj štýlový dizajnový doplnok vašej kuchyne, ktorý ju bude zdobiť celé roky. Kávovary sú dnes dostupné v rôznych tvaroch a farebných kombináciách, takže každý z nás by si mal vedieť vybrať taký, ktorý vyhovuje jeho vkusu.

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.