Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pracovné odevy sú dôležitou súčasťou bezpečnosti na pracovisku. Správny výber pracovných odevov pomáha chrániť pred zraneniami a ochoreniami. 

Pri výbere pracovných odevov je potrebné zvážiť niekoľko faktorov, vrátane typu práce, bezpečnostných požiadaviek a osobných preferencií.

Typ práce

Prvým krokom je zvážiť typ práce, ktorú budete vykonávať. Ak budete pracovať v náročnom prostredí, ako je stavba alebo výroba, budete potrebovať pracovné odevy, ktoré sú odolné a poskytujú ochranu pred nebezpečenstvami, ako sú napríklad:

  • Oder: Pracovné odevy by mali byť vyrobené z odolných materiálov, ako je bavlna alebo polyester, ktoré odolajú oderu a roztrhnutiu.
  • Roztrhnutie: Pracovné odevy by mali byť dostatočne pevné, aby odolali roztrhnutiu ostrými predmetmi alebo nárazmi.
  • Chemikálie: Pracovné odevy, ktoré sú vystavené chemikáliám, by mali byť vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné voči týmto chemikáliám.
  • Teplo: Pracovné odevy, ktoré sú vystavené vysokým teplotám, by mali byť vyrobené z materiálov, ktoré odolajú teplu a poskytujú ochranu pred popáleninami.
  • Ochladenie: Pracovné odevy, ktoré sú vystavené nízkym teplotám, by mali byť vyrobené z materiálov, ktoré odolajú chladu a poskytujú ochranu pred podchladením.

Ak budete pracovať v čistom prostredí, môžete si vybrať ľahšie a pohodlnejšie pracovné odevy.

Bezpečnostné požiadavky

Niektoré pracovné pozície majú bezpečnostné požiadavky, ktoré musia byť plnené. Napríklad zamestnanci, ktorí pracujú s nebezpečnými látkami, musia nosiť ochranný odev, ako sú okuliare, chrániče sluchu a respirátory.

Pracovný respirátorZdroj: elements.envato.com
Pracovný respirátor

Osobné preferencie

Samozrejme, pri výbere pracovných odevov je dôležité zvážiť aj vaše osobné preferencie. Mali by ste si vybrať oblečenie,ktoré je pohodlné a v ktorom sa cítite dobre.

Tipy na výber pracovných odevov

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere správnych pracovných odevov:

  • Vždy si vyberte oblečenie, ktoré je vyrobené z odolných a priedušných materiálov. Odolnosť materiálu pomôže chrániť pred oderom, roztrhnutím a iným poškodením. Priedušnosť materiálu umožní pokožke dýchať a zabráni prehrievaniu.
  • Uistite sa, že oblečenie má dostatok vreciek na uloženie náradia a iných pracovných pomôcok. Vrecká vám pomôžu udržať si veci po ruke a zabránia ich strate.
  • Vyberte si oblečenie, ktoré vám dobre sedí a neobmedzuje vás v pohybe. Oblečenie, ktoré vám dobre sedí, vám pomôže cítiť sa pohodlne a bezpečne.

Záver

Správny výber pracovných odevov je dôležitý pre bezpečnosť a pohodlie na pracovisku. Pri výbere pracovných odevov zvážte typ práce, bezpečnostné požiadavky a svoje osobné preferencie.

Pracovné pomôckyZdroj: elements.envato.com
Pracovné pomôcky

Dodatočné tipy

  • Oblečenie by malo byť v dobrej kondícii a bez poškodenia. Roztrhané alebo poškodené oblečenie môže predstavovať bezpečnostné riziko.
  • Oblečenie by malo byť čisté a suché. Čisté a suché oblečenie pomôže predchádzať infekciám a podráždeniu pokožky.
  • Oblečenie by malo byť prispôsobené počasiu. V horúcom počasí si vyberte ľahké a priedušné oblečenie