Aké sú očakávania Slovákov počas sviatku lásky? Aký je najlepší Valentínsky deň pre ženy a mužov? Ktoré darčeky sú najviac očakávané a ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť? Tím analytikov z Picodi sa rozhodol pozrieť na jeden z najkomerčnejších sviatkov na svete a zistiť, koľko lásky v ňom je.

VALENTÍN NA SLOVENSKU

Popularita tohto sviatku je zreteľne veľká, ak sa pozrieme už len na číslo Slovákov, ktorí potvrdili, že sa Valentín oslávia – 66%. Veľká časť ľudí, ktorí oslavujú tento sviatok, si priravuje prekvapenia najmä pre svoje polovičky. Nájdu sa však aj takí, ktorí nevynechajú ani svojich priateľov (9%) alebo príbuzných (19%).

Priemerný Slovák plánuje minúť 57 eur na Valentínsky darček. Muži minú na darčeky približne o 19 eur viac ako ženy: 67 eur vs. 48 eur.

Zaujímavosťou je, že polovica (50% presne) Slovákov nerozmýšľa o Valentínskych darčekoch až do februára. To súhlasí aj s internými dátami Picodi, ktoré vykazujú veľký nárast nákupnej aktivity približne dva týždne pred Valentínom, hlavne v kategoriach ako sú šperky alebo parfémy. Až 16% Slovákov si necháva nákupy na posledný moment – 13. a 14. február.

Valentín očami žien

PO ČOM TÚŽIA ŽENY?

Čo vyčarí úsmev ženám na Valentín: dar alebo neha, starostlivosť a záväzky? Výsledky ankety ukazujú, že viac ako materiálne aspekty si ženy cenia čas strávený s partnerom (57%). Pre 11% žien je podstatný hlavne darček a pre 32% sú dôležité oboje.

Najlepšie darčeky na Valentín sú podľa žien sladkosti (51%), kvety (47%), šperky (32%), darčekové poukazy (32%) a plyšové hračky (26%). Na druhej strane, darčeky, ktoré sú najmenej žiadané sú produkty do domácnosti (42%), peniaze (40%), plyšové hračky, ktoré podľa ankety môžu byť dobré, ale aj zlé (37%), elektronika (32%) a Valentínska pohľadnica (26%).

Aký je najlepší spôsob stráviť Valentín pre ženy? Výsledky ankety vám síce nedajú perfektný recept na úspešný Valentín, ale medzi najpopulárnejšie aktivity patrí romantická večera v reštaurácii (40%), milovanie sa (26%), kino (22%), pozeranie filmu doma (22%) a romantický kúpeľ (20%).

Ukázalo sa, že aktívne strávený čas (cyklistika, plávanie atď.) je zlý nápad (24%), takisto ako relaxovanie a ničnerobenie (22%), hranie spoločenských hier (14%), koncert (12%) a divadlo (10%).

Valentín očami mužov

ČO CHCÚ MUŽI?

Odpovede na anketu od mužov nám ukázali, že uspokojiť ich môže byť ešte zložitejšie, ako pri ženách. 28% mužov očakáva materiálny darček od svojej polovičky. Na druhej strane až 56% nechce darčeky, ale radšej strávený čas so svojou partnerkou. 16% odpovedalo, že by mali najradšej oboje.

Najžiadanejšie darčeky medzi mužmi:

  • Elektronika (41%)
  • Parfumy (32%)
  • Oblečenie (31%)
  • Peniaze (28%)
  • Sladkosti (28%)

Najhoršie darčeky podľa mužov:

  • Valentínska pohľadnica (52%)
  • Plyšová hračka (49%)
  • Spodné prádlo (48%)
  • Peniaze (44%)
  • Produkty do domácnosti (27%)

Zdá sa, že peniaze sú kontroverzným darčekom, pretože muži ich označili aj ako dobrý darček, ale aj ako najhorší darček.

Ako vyzerá perfektný Valentín pre mužov? V tomto prípade je to podobné ako u opačného pohlavia: muži idú radi na romantickú večeru do reštaurácie (56%), milujú sa (44%), dajú si s polovičkou romantický kúpeľ (38%), idú do kina (25%) alebo si pozrú film doma (25%). List najhorších nápadov ako stráviť čas na Valentína je taktiež podobný a zahŕňa varenie večere spolu (32%), divadlo (31%), hranie spoločenských hier (25%), relax a ničnerobenie (25%) a koncert (19%).

Pretože myšlienka je najdôležitejšia

KOĽKO PEŇAZÍ SA MINIE NA VALENTÍN V RÔZNYCH KRAJINÁCH SVETA

Slováci minú na Valentínske darčeky približne 57 eur, čo ich ukladá na 19. miesto. Míňajú menej ako Česi (69 eur), ale viac ako Rusi (55 eur).

Valentín najviac posilňuje ekonomiku v Írsku, Thajsku a Veľkej Británii, kde ľudia míňajú počas tohto sviatku v priemere viac ako 100€ na darčeky. Najmenej míňajú ľudia z Indie (30 eur), Bieloruska (29 eur) a Filipín (29 eur).

Metodológia

Tento report je založený na ankete, ktorá prebiehala v druhej polovici januára 2019 a zúčastnilo sa jej okolo 6400 ľudí z 38 krajín sveta, kde sa Valentín oslavuje. Pre prepočet meny sme použili priemerný premenný kurz pre január 2019.

Autora výskumu – Picodi.com

Značky: