Spoločnosť OPPO nás pozvala do svojej centrály v meste Shenzhen. Je to čínske Silicon Valley, sídli tu viacero spoločností zameraných na IT.

V Shenzene sme videli napr. Lenovo, Vivo, stredisko tu má Huawei či Honor. V tomto článku popíšeme náš prvý deň, kedy sme boli vo vývojových laboratóriách OPPO priamo v Shenzene. Je to trochu mimo centra mesta, v priemyselnej časti.

V uliciach ShenzhenuZdroj: TOUCHIT.sk
V uliciach Shenzhenu

Vývoj inteligentných hodiniek

OPPO je za prvý polrok jednotkou na obrovskom čínskom trhu, v rámci sveta ide o hráča číslo 5 za minulý rok. Rozhodne je to veľmi dôležitý hráč a má čo ponúknuť aj na slovenskom trhu.

Inteligentné hodinky od OPPOZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentné hodinky od OPPO

Naše prvé laboratórium bolo zamerané na výskum inteligentných hodiniek. OPPO robí výskum v tejto oblasti tak, že naozaj testuje ľudí, ktorí behajú a pomocou medicínskych prístrojov zisťuje napr. tep, dýchanie a porovnáva tieto údaje s tým, čo poskytujú inteligentné hodinky.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Podľa toho, čo sme zistili z prednášky, rozdiel v nameraných údajoch by nemal byť väčší ako 5 % – hovoríme pritom o priemerných hodnotách.

Meranie funkcie ľudského tela pri behu v OPPO Health labZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie funkcií ľudského tela pri behu v OPPO Health lab

Ďalšie pracovisko bolo zamerané na meranie oscilácie tela bežca systémom 9 kamier. Bežkyňa bežala pomerne rýchlo a evidentne bolo vidieť aj oscilácie pri behu, ktoré takisto zisťovali inteligentné hodinky od OPPO.

Meranie oscilácie ľudského telaZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie oscilácie ľudského tela pomocou sledovania kamier

Všetky výsledky sú dostupné na počítači u človeka, ktorý potom posudzuje, čo vykazujú inteligentné hodinky a čo medicínske prístroje.

Vyhodnotenie výsledkov s osciláciou bežca
Vyhodnotenie výsledkov s osciláciou bežca

Tiež sme si sami vyskúšali test na bicykli a treba povedať, že namerané údaje dosť odpovedali tomu, čo zobrazovali inteligentné hodinky.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Na chvíľu sme boli aj v spánkovom štúdiu, kde zamestnanci OPPO skutočne spia v práci. Opäť sú na to používané aj profesionálne medicínske zariadenia, aby dokázali zmerať kvalitu a hĺbku spánku. Inak, v Číne nie je žiadnou výnimkou, že zamestnanci po práci ostávajú v kancelárii a aj tam prespia. Pri tunajšej doprave je to jednoduchšie riešenie ako sa prebíjať mestom domov, aby ste zase ráno šli do práce. Pracujú viac hodín počas prvých štyroch dní v týždni a potom majú napr. v piatok voľno. Závisí to ale veľmi od zamestnávateľa.

Spánkové štúdio v OPPO Health labZdroj: TOUCHIT.sk
Spánkové štúdio v OPPO Health lab

Komunikačné laboratórium

Presunuli sme sa na ďalšie pracovisko – Communication lab, čo bolo testovanie 5G pripojenia na rôznych sieťach operátorov po celom svete. Údajne tu testujú aj nastavenia siete operátorov zo Slovenska.

Meranie funkčnosti 5G sietí s nastavením rôznych operátorovZdroj: TOUCHIT.sk
Meranie funkčnosti 5G sietí s nastavením rôznych operátorov

Po pripojení na 5G sieť sa pomocou robota realizujú úlohy načítavania stránok a zasielania dát cez internet. Zaistená má byť stabilita spojenia a rýchlosť nadviazania spojenia.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnávanie sily 5G pripojenia

Rovnako sa tu sleduje aj kvalita pripojenia k 4G sieti.

Virtuálna a rozšírená realita

Naša návšteva vo vývojových laboratóriách pokračovala do časti, ktorá bola venovaná virtuálnej realite. OPPO má okuliare nielen pre virtuálnu, ale aj rozšírenú realitu. Boli sme v laboratóriu, ktoré sa venovalo simulovaniu pohybu hlavy používateľa, aby sa následne spracovávali informácie z týchto okuliarov.

Robot pohybuje okuliarmi pre virtuálnu realituZdroj: TOUCHIT.sk
Robot pohybuje okuliarmi pre virtuálnu realitu

Samotné okuliare pre virtuálnu realitu sme skúšali v osobitnom laboratóriu. Podľa našich skúseností sú veľmi ľahké na na nosenie na hlave, čo je veľmi dôležité.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare pre virtuálnu realitu od OPPO

Obsahujú aj ovládacie prvky, ktoré sa ovládajú intuitívne. My sme ich vyskúšali v súvislosti s hrami vo virtuálnej realite, v Číne sa dajú využiť napr. aj na virtuálne cestovanie po krajine.

Zdroj: TOUCHIT.sk
V zápale hry s okuliarmi pre virtuálnu realitu

Zaujímavé sú aj možnosti vytvorenia virtuálnej reality vo fotografiách. Z európskeho pohľadu to nie je až také zaujímavé, ale v Číne to ľudia milujú. Priznávame, že je to celkom dobrá zábava nechať sa odfotiť a potom okolo seba vyčarovať ďalšie objekty.

Virtuálna fotografia s telefónom od OPPOZdroj: TOUCHIT.sk
Virtuálna fotografia s telefónom od OPPO

Mimochodom, všetky virtuálne kúzla boli realizované na novom skladacom telefóne OPPO Find N3 s procesorom Snapdragon 8 Gen. 2 a fungovalo to veľmi rýchlo.

OPPO Find N3 Zdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N3

Pokračovanie

V pokračovaní tohto článku sa vydáme trochu severnejšie smerom na mesto Donguang. Práve tu má OPPO svoj priemyselný park a v rámci neho aj obrovskú fabriku. Pozrieme sa aj na ďalšie laboratóriá a odhadneme nasledujúci vývoj v tejto oblasti.

Radi využívame všetky príležitosti na vyskúšanie pripravených experimentov
Radi využívame všetky príležitosti na vyskúšanie pripravených experimentov

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.