Funkcia na formátovanie diskov je stará viac ako 30 rokov.

Zaujímavé na tom je, že zostáva bezo zmeny práve kvôli tomu, že si ju nikto priveľmi nevšímal. S touto informáciou sa podelil programátor Dave W Plummer na sieti Twitter, kde hovorí o tom, aký bol jej vznik. Operačný systém sa postupne vyvíja a to je dôvod, prečo sme v moderných verziách našli viac ako 10 či 20 rokov staré ikony alebo dialógové okná. Ich vzhľad nikto nemenil, pretože fungovali a neboli takpovediac príliš na očiach.

Autor dialógového okná hovorí, že v jedno daždivé štvrtkové ráno napísal, kód k tejto funkcii. Hovorí o tom, že to bolo ešte pred koncom roka 1994. Bolo potrebné preniesť miliardu riadkov kódov z rozhrania Windows 95 na verziu NT. Tento systém sa však veľmi líšil a funkciu na formátovanie bolo potrebné nejakým spôsobom prerobiť.

Možno sme sa nikdy nepristavili nad tým, prečo má okno danú podobu, ale faktom je, že spĺňa takmer všetko čo používatelia potrebujú. Jednoduchý spôsob, ako naformátovať flash disk, pamäťovú kartu alebo oddiel pevného disku.

V programovacom nástroji VC++2.0 vytvoril rozhranie, ktoré síce nebolo elegantné, ale dokázalo obsiahnuť všetky potrebné funkcie na tento účel. Ako sám vtipne upozorňuje, dávajte si pozor na takzvané dočasné riešenia.

format dialog windowsZdroj: Dave W Plummer

Zdroj: Dave W Plummer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.