No, to je dobrá otázka, hlavne ak chcete naplniť nariadenie GDPR a potrebujete zamedziť, aby si zamestnanci odnášali domov citlivé dáta na USB kľúči. Ten ak stratia, máte o zábavu postarané – treba kontaktovať Úrad na ochranu osobných údajov a všetky osoby dotknuté v stratených databázach. To sa už viac oplatí investovať do zablokovania USB portov a mechanicky zabrániť tomu, aby sa dáta z vybraných počítačov vôbec dali prekopírovať na USB kľúč.

Takým zariadením je USB Type C Blocker od firmy Lindy. Existuje viacero takýchto zariadení, my sme mali model s označením L40465 a ten obsahoval 4 blokovače pre USB-C porty a jedno zariadenie na ich zasúvanie a vyberanie. Blokovač stačí zasunúť do portu a viac sem kľúč alebo USB kábel nepripojíte. Naopak, stačí len použiť príslušné zariadenie a blokovače sa dajú ľahko vybrať. Produkt existuje aj v balení s 10 blokovačmi. Kúpiť sa dajú samostatne ďalšie blokovače, a to aj na porty USB-A.

Cena: 27,71 €

Zapožičal: www.kabel.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.