Na výber máte minimálne dve možnosti.

Vaša emailová adresa bude pre vás pravdepodobne kriticky dôležitá, ani si to neuvedomujeme. Ak ju totiž používate na posielanie faktúr, na prihlasovanie a overovanie prihlásení do iných služieb, je dôležité, aby ste mali aspoň základnú zálohu.

Gmail síce má svoje mechanizmy, aby vám poštu zálohoval, no ak sa do konta nebudete môcť dostať alebo vám ho niekto hackne, o správy prídete. Vy ako osoba, nie Google ako spoločnosť, ktorá vaše emaily udrží v bezpečí. Správy tu zostanú, no vy k nim nebudete mať prístup. Preto je dôležité myslieť na zálohovanie. Nie je v tom žiadna veda a prvý postup je vlastne celkom triviálny.

Preposielajte si správy

Najjednoduchším riešením je preposielanie správ na iný emailový účet. Takto si zabezpečíte duplicitné správy. To povedzme pre prípad, že by ste si niektoré správy omylom odstránili aj z koša a chceli sa k nim vrátiť. Pozor, správy umiestnené v koši sa postupne odstraňujú v 30. deň od ich odstránenia. Čiže nezmiznú naraz ale zo zoznamu bude postupne ubúdať.

V Nastaveniach Gmailu (ozubené koliesko vpravo hore) a tlačidlo Zobraziť všetky nastavenia zobrazíte detailné nastavenia účtu.

Kliknite na kartu Preposielanie a POP/IMAP a vyberte možnosť na preposielanie emailových správ na ďalšiu emailovú adresu a zadajte adresu, kam chcete poštu preposielať. Zároveň si ponechajte možnosť „ponechať kópiu medzi doručenými v Gmaile“.

Jednorazové stiahnutie

Ďalším postupom je správy stiahnuť do niektorého z emailových klientov na počítači. Využiť môžete napríklad Thunderbird alebo Microsoft Outlook. Postup na sťahovanie pošty sa odlišuje podľa použitého emailového klienta. Na zálohu celej pošty bude treba použiť protokol IMAP4. V prípade, že chcete zálohovať iba priečinok doručenej pošty, postačí aj POP3.

Na to, aby ste mohli správy takto prijať, treba v Gmaily potvrdiť prístup k týmto protokolom. Nájdete ich takisto na karte Preposielanie a POP/IMAP pod nastavením preposielania kópie emailu. POP3 aj IMAP je treba zapnúť. Na stránke Gmail Pomocník nájdete adresy serverov k jednotlivým protokolom.

Postup pre Microsoft Outlook

V programe kliknite na kartu Súbor – tlačidlo Nastavenie účtu – položku menu Nastavenie účtu.

V zobrazenom okne kliknite na tlačidlo Nový. V ďalšom okne potvrďte tlačidlom Ďalšie, následne zvoľte ručné zadanie a vyberte POP alebo IMAP. A nakoniec vyplňte údaje podľa typu servera. V tomto kroku si zároveň nastavujete, či chcete použiť POP alebo IMAP.

V tejto časti okna je vpravo dole tlačidlo Ďalšie nastavenia. Nezabudnite tu na poslednej karte nastaviť správne čísla portov a vybrať SSL/TSL šifrovanie na sťahovanie aj posielanie pošty. V opačnom prípade sa na Gmail nebudete môcť pripojiť.

Hotovo

Takto si budete môcť zálohovať poštu. Stále je ale vhodné ponechávať na Gmaily kópie správ. Defacto vy za kópie budete považovať to, čo si z Gmailu stiahnete do počítača alebo prepošlete na iný email. Za účely preposlania je vhodné použiť adresu @outlook.com.

Prečítajte si aj:

Súkromie v Gmaili? Neexistuje, ale máme pre vás tip

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.