Používate tento emailový klient? Zálohujte si ho so všetkým, ako ho máte nastavený.

Na rozdiel od programu Microsoft Outlook, je záloha Thunderbird klienta jednoduchšia. Totiž aj Outlook sa dá zálohovať, no potrebujete mať exportované nastavenia panelu nástrojov a poštu ukladať do súboru PST. To v prípade, že používate Exchange alebo Kerio Offline Connector, či inú utilitu, nie je tak jednoduché.

Ako na to?

Na zálohovanie klienta Thunderbird môžete použiť program Backup Thunderbird. Stiahnite si ho, nainštalujte a môžete si nastavenia programu TB zálohovať. Výhodné je to v tom, že prekopíruje a archivuje prípadne zabezpečí heslom všetky údaje klienta. Navyše nepotrebujete inštalovať prenosnú verziu tohto programu. Nainštalujete ho klasicky a vyhnete sa možným komplikáciám pri nastavovaní ako predvoleného programu na správu pošty.

Keď budete mať takúto zálohu spravenú, obnoví sa nielen pošta ale aj nastavenia programu, nastavenia doplnkov ako aj inštalácia doplnkov samotných. Skrátka úplne všetko. Pozor na to, ak si sťahujete poštu cez IMAP a máte nastavené sťahovanie pošty pri všetkých synchronizovaných adresároch, záloha bude o to väčšia.

Vo výsledku ale máte bonus v tom, že si robíte aj zálohu pošty. Výsledkom je jeden súbor, ktorý si ľahko prenesiete na cloud alebo externý disk. Takto sa dajú vytvárať čiastkové zálohy vašej pošty.

Pri obnove na nový počítač alebo novú inštaláciu, budete potrebovať program Mozilla Thunderbird raz spustiť, nech vytvorí svoju adresárovú štruktúru. Nič netreba nastavovať len ho vypnite. Až potom spustite program Backup Thunderbird a obnovte zálohu.

backup thunderbird

Prečítajte si aj:

Ako zálohovať Gmail?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.