Aj napriek tomu, že práca v IT sektore je vnímaná ostatnými ako pomerne jednoduchá – však IT-čkári len sedia za kompom a ťukajú do klávesnice – potreba vysokej efektivity, časovej dostupnosti a mobility prináša výzvy, na ktoré musia zamestnávatelia v tejto dobe promptne reagovať.

 Na IT pracovnom trhu je zároveň veľká konkurencia, a preto sa firmy snažia, aby sa ich zamestnanci cítili dobre v pracovnom prostredí, kolektíve, dostali možnosť odborne napredovať, aby boli spokojní s platom, ale aj o to, aby bol ich profesionálny život čo najviac “user friendly”.

Jedným z príkladov toho, akým spôsobom možno pracovný komfort IT pracovníkov zvýšiť, je zabezpečiť im možnosť pracovať v Cloude. Na Slovensku túto možnosť poskytuje iba niekoľko firiem, jednou z nich je košická Fpt Slovakia. Tá aj vďaka možnosti pracovať v Cloude spolupracuje s IT odborníkmi, ktorí nemusia nutne sedieť v jej office, a tak nie sú regionálne či lokálne viazaní.

“Keď sme sa v roku 2014 stali súčasťou FPT koncernu, jednou z našich prvých úloh bolo vybudovanie vlastnej IT infraštruktúry,” povedal Rastislav Utľak, projektový manažér pre vytvorenie internej infraštruktúry Fpt Slovakia. Výsledkom bolo, že firma začala pracovať na vlastnej mobilnej platforme, ktorá by cestovala so svojimi užívateľmi a na ktorej by mohli užívať všetky potrebné IT aplikácie a nástroje. “Platforma musela byť zároveň výkonná, bezpečná, cenovo priaznivá a dostupná z akéhokoľvek miesta a zariadenia,” doplnil, “To sa nám podarilo integráciou a nasadením Virtual Desktop Infrastructure (VDI) prostredia s prepojením na Office365.” My len dodáme, že ide o jedno z najprogresívnejších riešení, ktoré v tejto dobe postupne nasadzuje stále väčšie množstvo firiem pôsobiacich v oblasti ICT.

thumbnail_BYOD_2_nowat

Riešenie firemnej infraštruktúry bolo prvým krokom. Nasledoval druhý, z pohľadu zamestnancov nemenej významy – 1. júla 2015 spustila firma internú platformu, program BOYD (Bring Your Own Device). Technológia je dostupná prostredníctvom internetu z počítačov, tabletov či smartfónov, a to na báze Windows, Linux, Android a iOS operačných systémov. Jedným slovom, ak sa chce „FPT-er“ pripojiť z akéhokoľvek zariadenia a mať dostupné svoje dáta, potrebuje „len“ akýkoľvek device a internetové pripojenie a dvere má otvorené. Áno, môže to byť aj SMART televízor alebo „inteligentná chladnička“. Požadované HW a SW parametre sú totiž na absolútnom minime, pretože celý výpočtový výkon sa spracováva v Cloud prostredí. 

“Program BYOD máme v našej firme spustený už takmer rok. Vieme teda jeho úspešnosť už relevantne posúdiť. Množstvo zamestnancov, ktorí môžu o program BOYD požiadať a využívať ho, neustále rastie, dnes dosahuje už takmer ich polovicu,” povedal Peter Kočiš, zodpovedný za internú infraštruktúru, ”Pre nás je to znamenie, že ho hodnotia ako efektívny. Okrem zvýšenia komfortnej zóny našich zamestnancov sme vďaka programu prispeli k odbúraniu užívateľských incidentov na helpdesku a minimalizácii nákladov na užívateľský support. Rozdiel podielu tiketov od BOYD užívateľov oproti FAT užívateľom zaznamenal pokles až o 59 %.”

Samotní zamestnanci, ktorí program BOYD využívajú, navyše hodnotia pozitívne to, že na BOYD zariadení môžu uchovávať aj súkromné dáta a programy, pretože VDI prostredie k nim nepristupuje. Jeho bezpečnosť a elasticitu zabezpečuje Cloud prostredie, čo umožňuje technológiu využívať v neobmedzenom nasadení. Je potrebné podotknúť, že úspešnú implementáciu programu BYOD aj vďaka pomerne náročnej legislatíve a data security, dotiahlo v našom regióne a prostredí do úspešného konca len zopár firiem.

Zaujalo vás to? V tom prípade vás možno poteší, že Fpt Slovakia má stále otvorené pozície, na ktoré hľadá talentovaných IT-čkárov a tak sa jej súčasťou môžete stať aj vy. Viac informácií nájdete tu.

Značky: