Smartfón, ktorý vydrží viac ako dva dni? Realita alebo fikcia?

V našom seriáli zameranom na zlepšenie výdrže smartfónu, sa dozviete, ako zlepšiť výdrž vašej batérie v smartfóne. Bude ale treba robiť niekde kompromisy. Máme pre vás tipy, ako efektívne využívať šetriaci režim.

Čistý Android

Mnohí z vás majú čistý Android a spoliehajú sa na jeho nezahltené prostredie ďalšou grafickou nadstavbou. Je síce pravda, že grafická nadstavba systému (tzv. launcher) spotrebuje kapacitu RAM ako aj úložný priestor viac ako jednoduchá nadstavba Androidu priamo od Googlu. Neraz ale poskytuje prepracovanejšie možnosti šetrenia, ako základ. Pozrieme sa ale na to, ako je vybavený základný Android 8.

Správa batérie sa vykonáva v časti NastaveniaBatéria. Tu nájdete základnú informáciu o tom, aká je zostávajúca kapacita batérie.

Extra tip: Pridajte si percentuálnu informáciu o kapacite do stavového riadku.

Spravidla smartfóny s čistým Androidom nemajú percentuálnu informáciu o zostávajúcej kapacite batérie v hornom riadku systému. Dá sa aktivovať dodatočne práve z nastavení BatériaPercentá batérie. Niektorí výrobcovia umožňujú tento percentuálny údaj zobrazovať priamo v ikone batérie. Vtedy ale zmizne približný grafický ukazovateľ zostávajúcej kapacity.

Šetrič batérie je funkcia, ktorá má silný dopad na celkový výkon smartfónu. Táto funkcia obmedzí maximálnu frekvenciu procesora, vypne vibrácie, dátové prenosy ak je displej vypnutý a takisto služby na určovanie polohy na pozadí. Vypne sa aj automatická synchronizácia aplikácií s cloudovými účtami. To znamená, že Gmail alebo poznámky Keep či iné aplikácie nemusia byť aktualizované. Aktualizujú sa hneď, ako je zapnete a vykonáte v nich manuálnu synchronizáciu (napríklad potiahne prstom po displeji dole na obnovu údajov).

Tým, že zapnete šetriaci režim, vypnete aj náročnejšie grafické efekty systému a aplikácií, ktoré systémové knižnice využívajú. Nebojte sa teda toho, že prechod medzi hlavnými obrazovkami bude trhaný alebo sa zruší priehľadnosť hlavného panelu s tlačidlami alebo stavového riadku. Takýto efekt sa stane napríklad na smartfónoch značky Nokia, na smartfónoch Motorola s čistým Androidom nebude mať šetriaci režim na priehľadnosť dopad.

Šetrič môžete zapnúť okamžite alebo nastaviť jeho automatickú aktiváciu pri 5 alebo 15 % zostávajúcej kapacity batérie.

Šetrič batérie odporúčame zapnúť vtedy, keď cestujete a nemáte pri sebe powerbanku alebo nebudete mať niekoľko hodín možnosť si nabiť telefón. Je to zároveň dobrý režim, ako stíšiť niektoré aplikácie. Štandardný Android bohužiaľ neumožňuje naplánovať šetriaci režim. Najlepšie možnosti má už dlhé roky režim STAMINA na modeloch Sony.

5 tipov, ako ušetriť batériu na každom smartfóne

  1. GPS – poriadny žrút batérie a nielen vtedy, keď si objednávate TAXI cez Hopin alebo používať Google Mapy. Aplikácie si v istých intervaloch žiadajú prístup na zisťovanie polohy. Preto, ak potrebujete mať istotu, že sa tento modul nebude používať, vypnite ho. Napríklad z lišty vysunutej zo stavového riadku systému.
  2. Jas displeja – ďalšia silná zbraň proti výdrží batérie. Nastavte si adaptívny jas podľa okolitého osvetlenia v časti NastaveniaBatériaPrispôsobovať jas.
  3. Čas zapnutého displeja – Keď nepotrebujete, aby mal telefón zapnutý displej po dlhú dobu, nastavte si čas na 30 sekúnd alebo ešte menej. Ak ale čítate knihy, odporúčame ponechať dlhšiu dobu. Minimálne takú, kým sa opäť dotknete displeja na pretočenie ďalej strany. Nájdete v NastaveniaObrazovkaRozšírenéSpánok.
  4. WiFi – vypnite Wi-Fi vtedy, keď tento spôsob pripojenia nepotrebujete. Deaktivujete takisto z panela skratiek vysunutého zo stavového riadku.
  5. Vypnite vibrácie – V časti NastaveniaZvukRozšírené nájdete množstvo nastavení, ktoré ušetria zostávajúcu energiu batérie.

Prečítajte si aj:

Teleráno: Ako je to vlastne s batériami, ktoré vybuchujú v smartfónoch?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.