Bude to pekne vyzerať a zároveň podporíte svoju produktivitu.

Súbory a adresáre majú svoju vlastnú ikonu danú. Programom, ktorý otvára daný typ súboru alebo operačným systémom. Ten má v zásobe ikony pre svoje rozhranie ako aj známe typy súborov, ktoré vie otvoriť.

Tieto ikony sa dajú zmeniť. A to dokonca tak, že váš adresár už nemusí mať štandardnú žltú ikonu. Pokojne mu môžete prideliť ikonu z nejakého kresliaceho programu.

Zmena ikony adresára

Ikony pre adresáre a pre súbory sa menia trochu odlišným súborom.

Kliknite na adresár pravým tlačidlom a vyberte položku Vlastnosti. Zobrazí sa štandardné okno, ktoré asi poznáte. Na karte Prispôsobenie je tlačidlo Zmeniť ikonu. K tomuto oknu sa dostanete aj tak, že kliknete pravým tlačidlom na prázdne miesto v adresári a vyberiete priamo položku Prispôsobiť priečinok.

Z okna, ktoré sa zobrazí po stlačení tlačidla Zmeniť ikonu, si môžete vybrať vlastnú. Pre každý adresár samostatne a takto si na pohľad oddelíte adresáre súkromné, pracovné alebo s nejakým tematickým obsahom.

Ikony pre súbory

Ikonu súboru nedokážete zmeniť priamo. Je potrebné na daný súbor vytvoriť zástupcu – pravým tlačidlom myši na súbor a položka Vytvoriť odkaz. Potom už môžete zmeniť ikonu klasicky ako pri zmene adresára. Pri súboroch (nie odkazoch na ne) sa totiž ikony menia v závislosti na programe, ktorý ich otvára.

Kde hľadať ikony?

Ikony sa môžu nachádzať v DLL knižniciach, EXE súboroch alebo priamo v súboroch s príponou typu ICO. To znamená, že nemusíte použiť len tie ikony, ktoré vám daný typ programu (napríklad Chrome) ponúka.

Tlačidlom Prehľadávať si vyberte vlastný DLL súbor alebo súbor ICO a pridajte ju. Nie všetky DLL knižnice obsahujú aj ikony.

Hľadať môžete aj na internete a to napríklad na stránke www.iconfinder.com.

Prečítajte si aj:

Chcete viac miesta na disku? Využite kompresiu súborov vo Windows

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.