Znižovanie emisií z dopravy zasahuje aj segment verejnej hromadnej dopravy.

Ambície Európskej únie znižovať emisie z dopravy sa netýkajú len osobných a nákladných vozidiel. Zasahuje aj segment verejnej dopravy. V prípade nových mestských autobusov predávaných na trhoch EÚ je cieľom zníženie emisií CO2 na nulovú hodnotu do roku 2035. Pri  regionálnych a diaľkových autobusoch sa počíta so znížením o 65 %.

Hromadná verejná doprava v mestách je považovaná za najekologickejšiu z aktuálne dostupných možností pre prepravu veľkého počtu osôb. Znižovanie emisného dopadu a zvyšovanie udržateľnosti je preto dôležité. Aktuálnym trendom je elektrifikácia.

Portál Transport & Environment uvádza, že elektrobusy v krajinách EÚ získali z celkových predajov autobusov pre mestské využitie v roku 2023 trhový podiel až 36 %, čím prekonali naftový pohon.

eFleet DayZdroj: eFleet Day

K rýchlejšiemu nástupu elektrifikácie verejnej dopravy prispieva aj vývoj batérii a postupné znižovanie obstarávacej ceny za vozidlo. Hoci je dlhodobý trend jasný a predaje elektrických autobusov rastú, Slovensko je na chvoste. V roku 2022 sa u nás podiel registrácií elektrobusov pohyboval na úrovni 0,3 %. Je však len otázkou času, kedy sa trend prejaví aj u nás.

Pre efektívne prevádzkovanie flotily mestských elektrických autobusov je nutné vybudovať nabíjaciu infraštruktúru. Správny návrh ovplyvňuje celý rad faktorov, vrátane štruktúry MHD, kapacity distribučnej siete, klimatických podmienok či ekonomiky.

Kľúčové je definovanie kritických parametrov, vrátane typu nabíjania a možností pre optimalizáciu nákladov. Rolu zohráva aj centrálny systém pre správu a sledovanie nabíjacej infraštruktúry a vozového parku. Vyhnúť sa treba prípadnej závislosti na riešení jedného výrobcu, takzvanému vendor lock-inu. Nehovoriac o nutnosti dodržiavať legislatívne požiadavky.

Problematika elektrifikácie hromadnej dopravy je extrémne komplexnou témou, kde záleží na každom detaile. Ak sa chcete v tejto problematike zorientovať, navštívte konferenciu eFleet Day 2024 Truck&Bus&Van, ktorá ponúkne informácie o problematike.

eFleet DayZdroj: eFleet Day

Ako sa zorientovať v problematike?

Konferencia eFleet Day 2024 Truck&Bus&Van už 16. 10. 2024 otvorí kľúčové otázky o elektrifikácii vozových parkov, rozvoji nabíjacej infraštruktúry a podpore transformácie smerom k elektromobilite. Elektromobilita, správa vozového parku, nabíjanie či účtovanie, sú len niektoré z oblastí, o ktorých sa na konferencii bude diskutovať.

Témy konferencie eFleet Day 2024 Truck&BusVan

  • analýza aktuálneho fleetu vo firme
  • implementácia e-fleetu do firmy
  • nabíjacie riešenia
  • batériové úložiská
  • správa fleetu
  • financovanie a poistenie
  • ESG problematika
  • požiarna ochrana
eFleet DayZdroj: eFleet Day
eFleet Day

Článok bol uverejnený v rámci mediálnej spolupráce.

Značky: