V obrovskom množstve veľkostí, rozlíšení, pomerov strán, technológií zobrazovacích panelov a farebného podania súčasných monitorov sa môžu ťažko orientovať aj profesionáli v grafike a úprave fotografií. Môžu mať problém vybrať si správny model, na ktorom by ich fotky a grafické návrhy skutočne vynikali. Mali by sa preto zamerať na tieto najdôležitejšie body:

1. Farby
Monitory pre profesionálov musia byť schopné zobrazovať farby, ktoré sú čo najviac zhodné s farbami na iných zariadeniach (napríklad tlačiarňach). Preto je presné farebné zobrazenie veľmi dôležité. Aj keď sa 16,7 mil. farieb, ktoré sú schopné zobraziť bežné monitory, môže zdať veľa, rozhodne nestačia pre profesionálne grafické a fotografické aplikácie. Dobrý monitor pre túto prácu potrebuje oboje – široký farebný gamut a perfektnú kalibráciu farieb. Tu je niekoľko termínov, ktoré je dobré poznať:
a) sRGB pokrytie farieb je minimum;
b) Adobe RGB pokrýva širšie spektrum farieb ako sRGB a je de facto štandardom v tejto oblasti. Profesionálny monitor musí byť schopný presne zobraziť minimálne 90 % (čím viac, tým lepšie) farieb v tomto spektre;
c) ďalším bežným štandardom pre farebné spektrum je NTSC gamut – 72 % NTSC = 99 % sRGB. Preto monitor, ktorý je schopný zobraziť viac ako štandardných 72 % NTSC poskytne živšie a reálnejšie farby. N

2. Pomer strán a uhlopriečka
Pre dobrý prehľad pri práci, porovnávaní a pre multitasking je potrebná väčšia uhlopriečka. Žiadny monitor pod 27 palcov jednoducho neposkytuje potrebný priestor pre prácu fotografa alebo dizajnéra. 32“ alebo až 40“ poskytujú dostatok miesta pre pohodlnú prácu.  Pomer strán je tiež nutné vziať do úvahy. Širokouhlé monitory sú dnes už štandardom. Veľa dizajnérov siahne po pomere 16:9, pretože poskytuje dostatok horizontálneho miesta a tiež relatívne viac vertikálneho miesta v porovnaní s pomerom 21:9. To znamená lepší prehľad a menšiu námahu krku a očí. Navyše možno pomerovo zobrazovať i štandardné tlačové veľkosti.

3. Rozlíšenie
Rozhodnutie o rozlíšení je dobré robiť v súvislosti so zvolenou veľkosťou uhlopriečky monitora. Je Full HD postačujúce? Alebo radšej siahnuť po Quad HD či dokonca 4K? QHD monitory majú rozlíšenie 2560 × 1440 bodov oproti Full HD s 1920 × 1080 bodov. Platí pravidlo – čím väčšia uhlopriečka, tým väčšie by malo byť rozlíšenie. Pretože profesionáli siahajú zväčša po uhlopriečkach 27“ a viac, má pre nich zmysel minimálne rozlíšenie QHD.
Keď plánujete ešte väčší panel, mali by ste uvažovať nad 4K rozlíšením. Táto kategória je čoraz populárnejšia Rozlíšenie týchto monitorov je 3840 × 2160 bodov, čo im umožňuje zobrazovať najjemnejšie detaily aj v maximálnom zoome. Keď pracujete s rozdelenou obrazovkou, môže byť pre vás vhodný až 40“ monitor s takýmto jemným rozlíšením.

4. Technológia zobrazovacieho panelu
Veľmi dôležitá je zvolená technológia panelu. Existujú dve technológie, ktoré sú vhodné pre grafické práce: VA (vertical alignment) a IPS (in-plane switching). Obe ponúkajú podobné, extra široké pozorovacie uhly až 178 stupňov. Na monitor sa tak možno pozerať takmer z akéhokoľvek uhla bez skreslenia. Rozdiel je v presnosti farieb a rovnomernosti podsvietenia, ktoré je o trošičku vyššie pri IPS technológii. Pri mnohých nových VA paneloch je tento nedostatok dobre kompenzovaný špeciálnymi technológiami na podporu farieb. Napríklad  Philips používa technológia Ultra Wide-Color, ktorá má zvýšiť presnosť farieb. VA panely navyše zobrazujú lepšiu čiernu a majú vyšší kontrast v porovnaní s IPS panelmi. Pre VA hrá aj relatívne nižšia spotreba.

5. Plochý alebo zakrivený?
Toto je čisto otázkou osobnej preferencie používateľa. Najnovšie zahnuté monitory pokrývajú celé používateľovo zorné pole, čo mu umožňuje plne sa sústrediť na prácu. Toto je dôležité v rušnom kancelárskom prostredí. Zakrivený monitor vytvára lepší pocit hĺbky s minimálnym skreslením obrazu. Niektorí používatelia však preferujú pre svoju tvorbu plochý monitor, pretože akékoľvek, teda aj minimálne skreslenie je nežiadúce. V prípade, že to rozpočet dovolí a je dostatok miesta na stole, môže byť ideálnym riešením zaobstarať si jeden plochý a jeden zahnutý monitor.

Grafici a dizajnéri by sa mali zamerať na tieto kľúčové vlastnosti a brať ohľad aj na ďalšie parametre, ako je ergonómia a konektivita. Všetko dohromady hrá svoju úlohu pri zabezpečení maximálnej produktivity v priebehu pracovného dňa.

Značky: