Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Presne na začiatku sezóny kempovania 2020 dodá značka Mercedes-Benz kompaktnému automobilu Marco Polo ACTIVITY ešte väčší komfort a trvalé potešenie z jazdy. Kompaktný automobil na voľný čas profituje z modernizácie modelu Vito, ktorý je jeho základom.

K novinkám patrí:

  • nová vrcholová motorizácia štvorvalcového dieselového motora
  • systém vzduchového pruženia AIRMATIC
  • vyššia bezpečnosť vďaka systému DISTRONIC, aktívnemu asistentovi brzdenia a digitálnemu vnútornému zrkadlu
  • nová výbava z oblasti infotainment a aktualizácia dizajnu

Sila a efektívnosť na cestách aj vo všedný deň

Či už na ceste do materskej školy, alebo počas víkendového výletu do hôr – s novým kompaktným automobilom Marco Polo ACTIVITY sa cestuje dynamicky a efektívne.

Infosystém MarcoPolo Active, 7-palcový dotykový panel

Infosystém MarcoPolo ACTIVITY, 7-palcový dotykový panel

Ukazuje pritom svoju maximálnu rozmanitosť variantov. Na jar tohto roku bude kompaktný automobil na voľný čas s hviezdou prvýkrát k dispozícii ako variant s výkonom 176 kW (239 k) (kombinovaná spotreba paliva 6,6 – 6,0 l/100 km, kombinované emisie CO2 174 – 159 g/km)[1]. Nová vrcholová motorizácia poskytuje maximálny krútiaci moment 500 Nm. V akceleračnej fáze je na krátky čas k dispozícii ďalších 30 Nm (zvýšený krútiaci moment). Marco Polo ACTIVITY 300 d vďaka tomu zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 210 km/h. S modernizáciou modelu sú k dispozícii tieto výkonové stupne: 250 d s výkonom 140 kW (190 k) (kombinovaná spotreba paliva 6,5 – 5,9 l/100 km, kombinované emisie CO2 171 – 156 g/km)1, 220 d s výkonom 120 kW (163 k) (kombinovaná spotreba paliva 6,6 – 6,0 l/100 km, kombinované emisie CO2 175 – 157 g/km)1, 200 d s výkonom 100 kW (136 k) (kombinovaná spotreba paliva 6,8 – 6,6 l/100 km, kombinované emisie CO2 179 – 175 g/km)1 a 170 d s výkonom 75 kW (102 k) (kombinovaná spotreba paliva 6,7 l/100 km, kombinované emisie CO2 177 g/km)1.

MarcoPolo ACTIVITY sedenie

MarcoPolo ACTIVITY sedenie

Základná motorizácia 170 d sa zakladá na osvedčenom štvorvalcovom dieselovom motore OM 622 a dodáva sa v kombinácii náhonu na predné kolesá a 6-stupňovej prevodovky s ručným radením. Ďalšie varianty motorizácie sa dodávajú s automatickou prevodovkou 9G-TRONIC a náhonom na zadné kolesá, na želanie je k dispozícii aj náhon na všetky kolesá. Tieto varianty sa zakladajú na štvorvalcovom dieselovom motore OM 654 s mimoriadne nízkou spotrebou a nízkymi emisiami. Tento motor sa vyznačuje integrovaným technologickým prístupom zahŕňajúcim proces spaľovania v stupňovitej priehlbine, dynamické viaccestné spätné vedenie spalín a dodatočnú úpravu spalín v blízkosti motora. Od októbra 2020 sa zadný nárazník a obloženia spodku vozidla s novým dizajnom navyše postarajú o efektívny pôžitok z jazdy.

Od októbra 2020 bude k dispozícii aj systém vzduchového pruženia AIRMATIC – je to znak výhradného postavenia v segmente. AIRMATIC neprináša len dodatočné výhody v oblasti spotreby, ale zároveň zvyšuje komfort jazdy na nerovných cestách nižšej triedy, ako aj na mimoriadne rovných diaľniciach. Prepínačom DYNAMIC SELECT na stredovej konzole si vodič môže jednoducho a rýchlo vybrať z troch rôznych jazdných programov. Pri jednom programe sa vozidlo zdvihne až o 35 milimetrov pri rýchlosti do 30 km/h. V rámci programu Šport sa vozidlo zníži až o 10 milimetrov a pri programe Komfort ostane vozidlo v štandardnej výške. Tlmenie vo zvolenom jazdnom programe prispôsobí podvozok konkrétnym podmienkam na vozovke. Tlmenie sa reguluje individuálne na každom kolese. Prispôsobenie prebieha rýchlo a precízne prostredníctvom dvoch oddelených ventilov v tlmičoch pre smer rozťahovania a stláčania, a dokonca aj s pripojeným obytným prívesom na spojovacej guli sa postará o výrazné zvýšenie jazdnej stability. Pri dynamickejších jazdných podmienkach od rýchlosti 100 km/h sa vozidlo bez ohľadu na zvolený jazdný program v zásade automaticky zníži o 10 milimetrov, čím sa dosiahne optimalizácia odporu vzduchu, a tým aj spotreby.

Bezpečné cestovanie

Výlety a víkendové cesty si cestujúci najviac užijú vtedy, keď sú spojené s upokojujúcim pocitom bezpečnosti. Pri príležitosti modernizácie modelu sa v roku 2020 zvýši aj počet dostupných bezpečnostných a asistenčných systémov vo vozidle Marco Polo ACTIVITY z doterajšieho počtu 10 na 13.

Prvýkrát je k dispozícii aktívny asistent brzdenia. Tento asistent dokáže rozpoznať situáciu, v ktorej hrozí nebezpečenstvo kolízie s vozidlom idúcim vpredu, a najprv vydá vizuálny a zvukový výstražný signál. Ak vodič reaguje, vyvinie asistent tlak v brzdovej sústave, ktorý je primeraný danej situácii. Ak vodič nereaguje, systém ho aktívne podporí pri vyhýbajúcom a brzdnom manévri. V mestskej doprave dokáže aktívny asistent brzdenia samostatne reagovať aj na stojace vozidlá alebo križujúcich chodcov.

Ďalšou novinkou je systém DISTRONIC. Aktívny asistent udržiavania odstupu dokáže udržiavať vodičom nastavený odstup od vozidla idúceho vpredu, čím ho odbremení napríklad v premávke s častým zastavovaním a rozjazdom. Systém samočinne zrýchľuje vozidlo a pribrzďuje ho maximálne s polovičným brzdným výkonom, aby udržal bezpečnostný odstup. Keď systém zistí potrebu intenzívnejšieho brzdenia, varuje vodiča vizuálne aj zvukovo, aby vozidlo dokázal zabrzdiť, ak je to potrebné.

K novinkám od októbra 2020 patrí aj digitálne vnútorné zrkadlo. Kamera s funkciou HDR na zadnom skle prenáša dianie za vozidlom na displej v zrkadle, čím umožňuje neobmedzený výhľad, a to dokonca aj vtedy, keď je batožinový priestor naplnený športovou výbavou a batožinou až po strechu. Klasickým pákovým prepínaním clony zrkadla je možné prepnúť digitálne vnútorné zrkadlo z kamerového režimu na analógový pohľad, čo umožní pohľad do obytného priestoru.

Ešte väčší pôžitok z obytného priestoru

Nové vozidlo Marco Polo ACTIVITY má nielen ešte dynamickejší, úspornejší a bezpečnejší charakter – modernizácia prebieha aj v interiéri. Vďaka nej v rámci všetkých možností rádia ponúka príjem digitálneho signálu (DAB+). Už sériovú predvýbavu na rádio možno na želanie rozšíriť o DAB+. Vďaka tomu si kempisti môžu vychutnávať čistý príjem rádia bez šumu na sériovej trojmiestnej lavici na sedenie/ležanie vzadu alebo na stropnej posteli vo výsuvnej streche bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na francúzskom pobreží Atlantického oceánu alebo vo švábskom pohorí Alba. Audio 10 navyše obsahuje rozhranie Bluetooth® s funkciou hlasitého hovoru a na kontinuálny prenos hudobných dát. Systémy infotainmentu Audio 30 a Audio 40 okrem toho ponúkajú 7-palcový dotykový displej, ktorý okrem iného poskytuje možnosť integrácie chytrého telefónu prostredníctvom platforiem Apple CarPlay™ a Android Auto™.

Marcoi Polo obytný priestor

Marcoi Polo obytný priestor

K ďalším prvkom zvyšujúcim hodnotu interiéru patria nové ventilačné dýzy so športovým vzhľadom turbín. V kombinácii s novým balíkom pochrómovaných doplnkov sú okraje ventilačných dýz pochrómované. Okrem toho je centrálna stredová prístrojová doska orámovaná prvkom s atraktívnym vzhľadom klavírového laku.

Vonkajším poznávacím znakom modernizácie modelu je novonavrhnutá maska chladiča – o.i. v kombinácii s lakovanými nárazníkmi. Hviezda Mercedes je umiestnená v strede masky chladiča a obklopujú ju tri lamely s čiernym reliéfom. Maska chladiča sa na želanie dodáva s pochrómovaním.

Prehľad rodiny modelov Marco Polo od značky Mercedes-Benz

Do rodiny modelov Marco Polo od roku 2017 patria tri modely, ktoré sa medzičasom predávajú na 20 trhoch na celom svete:

Model Marco Polo ACTIVITY, ktorého základom je model Vito, ako základný model z rodiny Marco Polo predstavuje najmä vysokú rozmanitosť variantov motora a náhonu, ako aj maximálnu variabilnosť interiéru. Sortiment osadenia sedadiel siaha od sériového päťmiestneho variantu až po sedemmiestny variant. Sedadlá možno na koľajničkách posunúť dopredu. Obratom ruky sa tak ložný objem batožinového priestoru zvýši o viac ako dvojnásobok. Možnosti prenocovania ponúka stropná posteľ vo výsuvnej streche alebo trojmiestna lavica na sedenie/ležanie. Marco Polo ACTIVITY sa tak orientuje na mladé rodiny s dvomi alebo viacerými deťmi, ktoré kladú dôraz na aktívny rodinný život, ako aj ľudí s voľnočasovými aktivitami, ktorí na základe svojej rozsiahlej športovej a voľnočasovej výbavy kladú vysoké nároky na prepravu a hľadajú čo najväčšiu nezávislosť.

Marco Polo HORIZON, podobne ako Marco Polo ACTIVITY, ponúka všestrannosť s rozličnými konfiguráciami sedadiel a až päť miest na spanie. Tento model okrem toho očaruje najmä dizajnom vďaka vozidlu, na ktorom sa zakladá – Triede V. Verzia Marco Polo HORIZON sa vďaka veľkému výberu prvkov mimoriadnej výbavy,
ako napríklad línia výbavy AMG Line, prispôsobí každému vkusu. Preto sa orientuje na trendových zákazníkov, ktorí hľadajú flexibilné a funkčné vozidlo na krátke dovolenky a aktivity v prírode a zároveň nechcú robiť ústupky, pokiaľ ide o štýlový prejav v každodennom živote.

Model Marco Polo, ktorého základ tvorí Trieda V, dopĺňa rodinu kompaktných obytných vozidiel a vozidiel na voľný čas od značky Mercedes-Benz. Sériovo ponúka priestor pre štyri osoby a okrem miesta na sedenie/ležanie a stropnej postele je vybavený kuchynskou linkou a skriňou na šaty. Preto je ideálnym spoločníkom na dlhšie cesty.

[1] Uvedené hodnoty boli zistené podľa predpísaného spôsobu merania. Ide o hodnoty CO2 podľa NEDC v zmysle čl. 2 bodu 1 vykonávacieho nariadenia (EÚ) 2017/1153. Na základe týchto hodnôt boli vypočítané hodnoty spotreby paliva. Ďalšie informácie o ponuke vozidiel vrátane hodnôt WLTP nájdete v závislosti od konkrétnej krajiny na stránke www.mercedes-benz.com

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.