Táto chyba je nepríjemná najmä v tom, že sa týka povinnej bezpečnostnej aktualizácie.

Microsoft vydal aktualizáciu s označením KB5025239 (z 11. 4. 2023), ktorá spôsobuje mnohým používateľom problémy s Prieskumníkom, miznúcimi ikonami alebo čo je možno ešte nepríjemnejšie, spomalením zápisu a čítania dát z SSD disku. Dobrou správou je, že aktualizácia sa dá odinštalovať. Na chyby sa sťažujú aj používatelia siete Reddit.

Túto aktualizáciu sme si nainštalovali 11. apríla 2023 a s popisovanými problémami sme sa nestretli. Rozhranie Prieskumníka je stabilné a takisto nemáme ani problém s nereagujúcimi alebo miznúcimi ikonami na pracovnej ploche. Faktom ale je, že s chybou nereagujúcich ikon na pracovnej ploche sme sa stretli v minulosti.

Nebola však potrebná žiadna akcia ani náprava z našej strany. Stačilo niekoľko sekúnd počkať a ikony sa na ploche dali znovu označovať a rovnako sa tak dalo na plochu aj kliknúť. Nenastal žiaden problém, pri ktorom by bolo potrebné reštartovať proces explorer.exe.

Medzi ďalšie problémy, ktoré používatelia hlásia, je nesprávne rozpoznanie čipu TPM 2.0 a to buď že nie je nainštalovaný alebo jeho identifikácia je chybná. Niektorí spomínajú aj to, že táto aktualizácia sa inštalovala niekoľko hodín a zasekla sa na 5 percentách. Nepomohlo ani odstránenie cache služby Windows Update a reštartovanie počítača. V iných prípadoch mohlo nastať aj zaseknutie systému a zobrazenie modrej obrazovky smrti.

Pre tých z vás, ktorí nemáte žiadne problémy, nie je potrebné nič robiť. Chyby, ktoré sa prejavujú po inštalácii tejto aktualizácie nie sú časté. Je pravdepodobné, že sa s nimi nemusíte stretnúť. Ak ale na nejaké nezrovnalosti natrafíte napríklad na znížený výkon vášho SSD, toto môže byť jeho príčinou. Odinštalovanie môžete urobiť cez Nastavenia – Windows Update – História aktualizácií a – Odinštalovať aktualizácie.

aktualizacie-odinstalovanie-winZdroj: TOUCHT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.