Bude možné udržiavať aj staré systémy? Nie tak celkom, ale fanúšikovský projekt vyzerá nádejne.

Nejde o spôsob, ako vás presvedčiť ich znovu používať. Ide ale o spôsob, ako k nim získať dostupné aktualizácie a môcť pridať do systému viac ako len verzie pôvodných súborov z inštalačného balíka. Lokalita Windows Update už neponúka súbory pre nepodporované systémy.

Webová stránka Windows Update Restored má súbory pre systémy Windows 95, NT 4.0, 98, Me, 2000 a XP. Novšie Windows na svoju prípadnú podporu čakajú, no systémy ako Windows Server 2003 alebo Vista či novšie nie sú aktuálnou súčasťou výbavy.

Na to, aby stránka fungovala, je potrebné používať Internet Explorer 5.0 a vyšší. Na webe nájdete odkaz, ako si ho stiahnuť. Tento klon lokality Windows Update vám nebude fungovať na dnešných prehliadačoch. Vyskúšať ale môžete Edge s režimom zobrazenia Internet Explorer. Keďže je stránka naviazaná na systém, neponúkne vám aktualizácie pre Windows 95 či 98 pri jej otváraní z Windows 11.

stránka Windows update restoredZdroj: Windows update restored

Stránka ponúka na výber niekoľko verzií služby. Zatiaľ je dostupná len verzia Windows Update 3.1 z roku 1997. Obsahuje aktualizačné balíky k systémom Windows 95, NT 4.0 a Windows 98 plus verziu 98 Second Edition. Stránka upozorňuje, že nejde o oficiálnu podporu zo strany Microsoftu. Nemáte žiadne záruky, no zároveň sa uvádza, že cieľom nie je poškodiť váš systém.

Používanie starých systémov samo o sebe predstavuje riziko, avšak mnohí majú staršie počítače a z nostalgie si na nich ponechali staršie systémy. Na lokálne používanie to nie je problém a často sú používané ako herný stroj so zachovaním kompatibility pri starších hrách.

Na videu nižšie si môžete pozrieť, ako webová stránka funguje. Aktualizačný proces je ukázaný na Windows 95. Všimnite si celkové veľkosti aktualizačných balíkov. V minulosti mala kritická záplata veľkosť niekoľko megabajtov a čiastkové aktualizácie len niekoľko desiatok kilobajtov.

Stránka ešte nefunguje úplne a je to fanúšikovský projekt. Používateľom starších systémov, ktorí sa nemali ako dostať k aktualizáciám, môže poslúžiť. Bude to pravdepodobne bezpečnejšie, ako hľadanie súborov na torrentových stránkach, kde môžu byť pribalené aj škodlivé kódy.

Zdroj: Windows Update Restored

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.