Zamysleli sme sa nad tým, akú techniku budete potrebovať v čase nepredvídateľných okolností.

Ako vydržať 7 dní nezávislosti na elektrickej energii?

Náš pohľad sa môže líšiť od toho vášho, preto berte tento článok ako tip a spôsob uvažovania, ktorý vám pomôže stanoviť si vlastné priority. Je lepšie byť pripravený aspoň nejako ako vôbec. Možno nebudete musieť opustiť svoj domov, no je potrebné počítať s výpadkami elektrickej energie.

Mobilný telefón

Toto je základ a nemá zmysel o tom diskutovať. Diskusia bude skôr o tom, ako dlho vydržíte na jedno nabitie. Môže nastať situácia, že si nebude mať kde nabiť telefón alebo bude jeho nabíjanie trvať príliš dlho. Protiotázka ku krízovým situáciám by mohla byť, na čo nám bude telefón, ak bude v hybridnej vojne napadnutý operátor.

Je to dobrá otázka a skončíte pri páre vysielačiek AM / FM, ktoré by vám mohli pomôcť. To už je ale krízový scenár, ktorý by pokračoval potenciálnym lovom jeleňov a tam budete potrebovať trochu iné nástroje, než smartfón. Zostaňme teda pri pôvodne pointe a to pri potrebe opustiť domov a presunúť sa inam, možno stovky kilometrov alebo do iného štátu.

Ako vhodná kombinácia sa javí k pôvodnému smartfónu, ktorý používate, mať ešte jeden s druhou SIM kartou. Ak ju nemáte, objednajte si napríklad SIM kartu O2 Voľnosť za 2 eurá. Je to pre prípad, že by ste o jeden telefón prišli. Potrebujete mať alternatívu, ktorá bude okamžite fungovať, rozložíte sily a nie vždy budete môcť vymeniť SIM kartu medzi telefónmi. Ide o predplatenú kartu, žiadne faktúry. To posledné, čo potrebujete, je ďalšia zmluva a niekomu sa viazať.

Smartfóny s najväčšou batériou:

Máte iPhone alebo špičkový smartfón s Androidom? Na škodu nebude mať za nie tak veľa peňazí aj super delo, najmä ak ide o samotnú veľkosť batérie. Tieto telefóny odporúčame mať ako záložné, aby ste čo najdlhšie vydržali bez elektrickej energie.

  • Cubot King Kong 5 Pro – 169 eur, 8000 mAh batéria, IP69, USB-C – základ s Androidom
  • Motorola Moto g60 – 240 eur, 6000 mAh batéria, USB-C 20 W – telefón, ktorý poslúži neskôr ako primárny

Hlúpy telefón

Toto je na pol ceste k vysielačkám, obrazne povedané. Je to telefón, v ktorom budete mať druhú SIM kartu, bude sa z neho dať volať a vydrží vám na jedno nabitie minimálne 5 dní, spravidla ale viac ako týždeň. Vážia niekoľko desiatok gramov a v závislosti od funkcií poslúži ako príručné svietidlo.

Odporúčame vyberať si 4G model. Tak, aby ste mali v prípade dostupnosti aj rýchly internet. Dnešné telefóny označované ako hlúpe, už nie sú tak celkom hlúpe a preto sa označujú ako feature phones. Majú tlačidlá, malé rozmery, aj displej ale na jedno nabitie vydržia neporovnateľne viac ako smartfón.

Takisto v sebe majú Facebook, WhatsApp (nie na volania) a ďalšie aplikácie, ako aj internetový prehliadač Opera na prezeranie webu. Toto bude cesta, ako mať k dispozícii komunikačný nástroj a nebyť závislý na rýchlo ubúdajúcich percentách batérie smartfónu. Pri týchto telefónoch pozor na to, že majú microUSB nabíjanie. To len, aby ste vedeli vopred a nezabudli, že s USB-C konektorom z vášho smartfónu ich nenabijete.

Tipy na telefóny, ktoré odporúčame:

  • Nokia 110 4G – 50 eur, základ na volanie a jednoduchý internet, audio konektor, nabíjanie cez microUSB, FM rádio, 14 dní pohotovostného režimu
  • Nokia 6300 4G – 60 eur, základ s Google Maps, WhatsApp na posielanie textov nie na volania a Facebookom, Wi-Fi, pohotovostný režim okolo 7 dní
  • Nokia 800 Tough – 115 eur, odolná verzia tlačidlového telefónu, 43 dní pohotovostného režimu, IP68, WhatsApp, Facebook, Wi-Fi

Powerbanka, obyčajná alebo solárna?

Skúmali sme aj túto možnosť. Ak počítate so scenárom, že sa nebudete premiestňovať, solárna powerbanka resp. panel bude vhodný tip. Využiť sa dá napríklad takéto riešenie.

Bežné solárne powerbanky majú kapacitu 5000 mAh a panel, ktorý na sebe majú nebude veľmi efektívny. V našich zemepisných podmienkach môže trvať týždeň, kým sa vám ju reálne podarí nabiť. V marci, na Slovensku a pri častej oblačnosti sa na miniatúrny solárny panel príliš nespoliehajte. Alternatívou je potom rozkladací solárny panel.

Tu ale treba zobrať do úvahy, že vám bude zaberať cenné miesto v batožine, na úkor liekov, vody, možno oblečenia atď. V (ú)kryte ho nemá zmysel rozkladať, potrebujete slnečný svit. A tak zistíte, že reálne vám stačí rýchlo nabíjačka a smartfón, ktorý podporuje funkciu rýchleho nabíjania.

Choetech Foldable Solar Panel Charger

Ak teda chcete zostať pri možnosti byť energeticky čo najviac zaistení aj pri opustení domov, potrebujete powerbanku s vyššou kapacitou. Dnes majú smartfóny batérie spravidla s kapacitou 5000 mAh plus mínus. S 10 000 mAh powerbankou ich dvakrát do plna nenabijete.

Druhý pokus o nabitie by ste mohli ale zvládnuť na 60 %. Ideálna sa javí s kapacitou 20 000 mAh, kto je ochotný mať vyššiu gramáž, je tu možnosť kúpiť 30 000 mAh verziu. Nezabudnite na možnosť rýchleho nabíjania. Nabíjať mobil 3 hodiny nie je to, čo v týchto prípadoch potrebujete. Chcete čo najväčšiu efektivitu.

Odporúčame tieto powerbanky:

Rovnako tak myslite na to, že pri možnej príležitosti budete chcieť nabíjať powerbanku. Jej nabitie bude ale na niekoľko hodín. Pri každej si preverte, ako rýchlo sa nabíja. Napríklad powerbanka Emos ALPHA má nabíjanie len 10 wattmi. Toto je na viac ako 5 hodín. Počítajte s tým. Preto aj tá nižšia cena. Jedna vec je, ako rýchlo bude nabíjať vaše smartfóny a ako rýchlo sa dokáže nabiť sama. Na stránkach e-shopov sú tieto informácie uvedené ako vstup (nabíjanie samotnej powerbanky) a výstup (s akým výkonom dokáže nabíjať k nej pripojené zariadenia)

Notebook?

Toto zariadenie je diskutabilné a ak ste ochotní si ho zobrať so sebou, myslite na to, že ho bude treba nabíjať. Powerbanku, ktorá by zvládla nabiť aj notebook kúpite, ale toto už považujeme za veľký luxus. Radšej si zoberte dva smartfóny. Istým spôsobom úvah by mohol byť tenký a malý notebook, ktorý má napájanie cez USB-C. Ak máte rýchlo nabíjačku k mobilu s podporou 60 W a vyššie, nabije vám cez tento konektor aj notebook. Zbavíte sa jedného adaptéra. Ten má síce dlhší kábel, ale v čase krízového scenára, je treba sa prispôsobiť novým podmienkam a tak nabíjanie cez mobilnú nabíjačku nebude problém číslo jedna.

Doklady

Počítajte si s tým, že elektronika je len terminál. Na zálohovanie svojich dát môžete využiť služby OneDrive alebo Google Disk. Ak si ich platíte, viete, že máte k dispozícii gigabajty priestoru. Neviete s čím treba počítať. Skopírujte si na cloudové úložisko dokumenty, obrázky, čokoľvek čo považujete za dôležité a máte to doma na nejakom externom disku. Takto budete mať geograficky nezávislé a zálohované potrebné dokumenty, zmluvy, faktúry, čokoľvek o čo sa netreba starať ale v lepších časoch ich budete potrebovať

Ceny Google One (so službou Google Disk)

OneDrive máte ako súčasť predplatného Microsoft 365. Google One je služba, vďaka ktorej získate prístup aj k Disku. 15 GB máte zadarmo. To by mohlo na najdôležitejšie životné dokumenty stačiť. Kto chce viac, máte možnosť za 19,99 eur / rok získať 100 GB. Táto služba vám zálohuje váš smartfón, vrátane nainštalovaných aplikácií s niektorými ich nastaveniami a tiež SMS a MMS správy. No a samozrejme máte množstvo miesta na cloudovom disku.

Urobte si fotografie dokladov z oboch strán a pošlite si ich na cloudové úložisko. Takto získate aspoň akú takú zálohu pre tie najhoršie prípady.

Obsah do tlačidlových telefónov a smartfónov

Aj v ťažších časoch potrebujete rozptýliť svoju myseľ. Myslite na to, že len kontakty nemusia v telefóne stačiť. Majte v nich aj obsah ako napríklad audio knihy, hudobné súbory alebo filmy ak máte takéto súbory na disku. Skopírujte si ich do smartfónu, audio knihy napríklad do tlačidlových telefónov.

Tieto telefóny majú ale iba 4 GB úložiska, podporujú však pamäťové karty. Pozor na to, že tieto telefóny dodnes nepodporujú viac ako 32 GB pamäťové karty. Nekupujte si teda väčšie, inak ich tlačidlový telefón nerozpozná a nezobrazí ich obsah.

V smartfónoch potom majte súbory, ktoré sú dôležité, napríklad fotografie vašich dokladov alebo cestovných lístkov uložených ako off-line. Nie vždy budete mať internet od operátora alebo Wi-Fi a tak majte tieto súbory radšej v úložisku smartfónu.

Neexistuje jeden návod

Elektronika sa nedá nadradiť nad lieky, proteínové tyčinky, núdzové jedlo, lekárničku alebo oblečenie. V roku 2022 sa ale nebudeme tváriť, že je to zbytočnosť. Vďaka nabitému smartfónu zistíte dôležité telefónne čísla, budete môcť sledovať vládne usmernenia a odporúčania ako aj budete mať k dispozícii mapy a prehľad o potenciálnych kontaktných miestach. To, čo by mal obsahovať váš balíček záchrany z pohľadu elektronickej výbavy, už necháme na vás. Tento článok vám pomôže zamyslieť sa nad tým, aké by mohli existovať scenáre a línie premýšľania.

Odporúčania

  1. Majte núdzové riešenie elektroniky na jednom mieste
  2. Starajte sa o batérie a pravidelne udržujte powerbanky a telefóny nabité
  3. Nezabudnite mať ku všetkým zariadeniam odpovedajúci kábel
  4. Tlačidlové telefóny majú audio konektor, zvyknú mať aj FM rádio, majte k nemu káblové slúchadlá ako anténu
  5. Mini svietidlo, stačí príručná baterka na ceruzkové batérie. Kúpiť dostať aj baterky s nabíjaním cez microUSB (napríklad v cyklo predajniach)

Jedna z možných kombinácií

  1. Primárny smartfón
  2. Záložný smartfón s vlastnou SIM kartou, vhodný na ďalšie dva dni výdrže bez elektrickej energie
  3. Kombinácia smartfón + smartfón alebo smartfón + tlačidlový telefón
  4. Nabíjacie adaptéry k smartfónu, rovnako majte viac káblov, pozor na USB-C a microUSB, aby ste mali káble pre všetky vaše zariadenia a ich konektory
  5. Powerbanka s kapacitou 20 000 mAh
  6. Solárny panel ak neplánujete opustiť domov alebo odchádzate na chatu

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.