O novinkách, ktoré prináša najnovšia verzia operačného systému Android sme písali v októbrovom vydaní nášho magazínu.

Verziu 7.0 s označením Nougat sme si medzičasom mohli vyskúšať aj v praxi, vďaka telefónu Sony Xperia X.

Ten totiž patrí medzi prvé smartfóny výrobcov tretích strán, ktoré umožňujú na Slovensku aktualizáciu na najnovší Android. Tesne pre uzávierkou tohto vydania sa nám do redakcie dostal aj Huawei Mate 9 s predinštalovaným Androidom 7.0, takže sme systém mohli vyskúšať aj na tomto zariadení.

Dve okná sú fajn

Ako sme spomínali v predchádzajúcich článkoch s touto tematikou, jednou z najväčších noviniek nového Androidu je podpora režimu dvoch okien. Ten do systému zabudoval samotný Google, takže sa dá očakávať, že podpora zo strany vývojárov bude lepšia, ako tomu bolo doteraz. Svoje riešenia mali Lenovo, Samsung, Huawei, avšak nebolo to štandardizované.

Rozhranie dvoch okien v systéme Android 7.0 aktivujete jednoducho. Stačí spustiť nejakú aplikáciu a podržať tlačidlo s ikonou štvorčeka, ktoré slúži na zobrazenie posledných spustených aplikácií. Pokiaľ aplikácia režim dvoch okien podporuje, obrazovka sa rozdelí na dve polovice. V opačnom prípade sa zobrazí chybová hláška. To sa týka najčastejšie hier.

Rozhranie dvoch okien v niektorých momentoch oceníte

Z praktického hľadiska oceňujeme, že s dvoma oknami sa pracuje pohodlne. Okná majú pevne danú veľkosť, zaberajú polovicu obrazovky. V strede medzi nimi sa nachádza posuvník a jeho pohybom smerom hore alebo dole si zavriete horné, resp. spodné okno a prepnete sa opäť do režimu jedného okna.

V rozhraní dvoch okien takisto funguje tlačidlo na prepínanie medzi poslednými aplikáciami – listovať budete v spodnom okne. Funguje aj tlačidlo Domov. Na celej obrazovke sa v takom prípade zobrazí domovská obrazovka. Môžete si vybrať žiadanú aplikáciu a tá sa spustí priamo v rozhraní dvoch okien. Aplikácia, z ktorej ste tento režim pôvodne aktivovali, je vždy umiestnená v hornej časti a nemení sa, až kým ju nezavriete pomocou posuvníka, resp. nedeaktivujete režim.

Z dvoch okien budete najviac profitovať na telefónoch s veľkým displejom. Režim funguje aj na 5-palcových displejoch, ale jeho potenciál oceníte najmä na 5,5-palcových a väčších obrazovkách. V redakcii sme túto funkciu nevyužívali každý deň, ale v určitých situáciách nám prišla skutočne vhod.

Výborná horná lišta

Viac ako režim dvoch okien sme počas prvotného používania Androidu 7.0 ocenili zmenenú hornú lištu. Google do nej zakomponoval niekoľko noviniek a ide o správne rozhodnutie. V prvom rade, horná lišta obsahuje panel rýchlych nastavení, ktorý je vždy k dispozícii. V Androide 6.0 to funguje tak, že sa zobrazia najskôr notifikácie – alebo nič a pokiaľ chcete pristupovať k panelu rýchlych nastavení, treba opätovne potiahnuť lištu dole.

Kozmetická úprava hornej lišty je v skutočnosti veľmi praktickou novinkou

Teraz je to inak. Vždy, keď stiahnete lištu, získate prístup k prvým piatim rýchlym nastaveniam, ktoré sú umiestnené vždy na prvom riadku. Na ostatných riadkoch sú prípadné notifikácie. Opätovným potiahnutím zobrazíte celý panel rýchlych nastavení tak, ako ho poznáte z Androidu 6.0. Čo je dôležité, prvý riadok s nastaveniami je skutočne praktický. Môžete si naň napr. umiestniť Wi-Fi, mobilné dáta, Bluetooth, batériu, baterku alebo režim Nerušiť. Jednoducho nastavenia, ktoré používate najčastejšie. Vďaka novému dizajnu ich máte vždy poruke a dostanete sa k nim rýchlejšie. Ide o drobnosť, ale toto sme počas používania smartfónu skutočne využili.

Druhou novinkou sú notifikácie, ktoré sú prehľadne zoradené v lištách. Tieto lišty obsahujú aj viacero notifikácií z jednej aplikácie, takže ak vám píše 5 kamarátov cez Messenger, všetky notifikácie nájdete v jednej malej lište a nebudú zaberať celý panel s notifikáciami. Vďaka tomu máte rýchlejší prehľad o všetkých upozorneniach, ktoré vám telefón poslal v dobe vašej neprítomnosti. Opäť, ide o kozmetický detail, ale je to praktické vylepšenie.

To isté platí aj o možnosti rýchlo reagovať na upozornenia priamo z panelu s notifikáciami. V praxi to znamená, že cez notifikáciu odpíšete na email, SMS správu alebo správu z Messengera.

Android 7.0 sme testovali na telefóne Sony Xperia X. Ide o jeden z prvých telefónov tretích strán, ktoré umožňujú na Slovensku aktualizáciu na najnovší Android

Verdikt

Android 7.0 sa nesie v duchu drobných úprav a vylepšení. Skutočne viditeľné novinky chýbajú, ale nevadí to. Google zapracoval do systému viacero noviniek. My sme si počas používania všimli najmä režim dvoch okien a zmenu hornej lišty, ktorú považujeme za praktickú. Android je okrem iného lepšie optimalizovaný a mal by ponúknuť efektívnejšie využitie funkcie Doze, ktorá šetrí batériu telefónu tým, že optimalizuje spotrebu aplikácií na pozadí. V prípade tejto funkcie, ktorá bola predstavená vo verzii 6.0, si však zatiaľ netrúfame hodnotiť, nakoľko je prínosom.

Okrem systémových vylepšení od Googlu môže aktualizácia na verziu 7.0 priniesť novinky priamo od výrobcov. Nami testovaná Xperia X napr. ponúka značne prepracovanú aplikáciu na odosielanie SMS správ. A sú tu aj ďalšie vylepšenia, túto tému budeme podrobne sledovať.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit