Vyberte si ten správny protokol pre svojho e-mailového klienta.

Už samotný názov týchto protokolov napovedá, akým spôsobom fungujú, resp. ako spracúvajú správy v e-mailovej schránke. Pokým niektorí používatelia chcú mať e-maily v schránke synchronizované naprieč všetkými zariadeniami, tak sú aj takí, ktorým to z rôznych dôvodov nevyhovuje. V článku nižšie si teda popíšeme, aké sú hlavné rozdiely medzi protokolmi IMAP a POP3, a pre ktorý by ste sa mali rozhodnúť.

IMAP je skratka pre Internet Message Access Protocol a POP3 pre Post Office Protocol Version 3, čo znamená, že obidva protokoly k e-mailovej schránke pristupujú odlišným spôsobom.

POP3

POP3 podporuje jednosmernú synchronizáciu. Stiahne všetky správy zo servera do zariadenia (smartfónu alebo počítača) a odtiaľ ich používateľ môže čítať, spracovať alebo mazať. Nevýhodou tohto protokolu je, že zmeny v správach sa nesynchronizujú medzi viacerými zariadeniami, čiže keď správu v jednom zariadení označíte ako prečítanú, hviezdičkou, prípadne ju vymažete, tak v inom zariadení sa tieto zmeny neprejavia. Určite však existujú používatelia, ktorým tento spôsob vyhovuje, napríklad vtedy, keď sa o jednu mailovú schránku delia viacerí používatelia. 

Pokiaľ však jeden používateľ používa viac zariadení s rovnakým e-mailovým kontom a týmto protokolom, tak všetky zmeny, ktoré chce v správach vykonať, musí spraviť v každom jednom zariadení zvlášť. Aj napriek tomu, že je to pracnejšie, tak ide o akúsi viacnásobnú kontrolu, že na niečo počas pracovného dňa nezabudol alebo neprehliadol.

IMAP

IMAP podporuje obojsmernú synchronizáciu. Je modernejší a je presným opakom POP3. Tento protokol udržiava správy a priečinky na serveri a zmeny v nich synchronizuje medzi zariadeniami, ktoré využívajú rovnaké konto. To znamená, že ak v správe vykonáte akúkoľvek zmenu (označíte ju, prečítate, vymažete, odošlete novú správu), tak tá sa okamžite prejaví vo všetkých pripojených zariadeniach.

Marketingová stratégiaZdroj: elements.envato.com

Rýchlosť, ukladanie a zabezpečenie

Okrem vyššie popísaných základných charakteristík však existujú aj ďalšie rozdiely, ktoré je potrebné pri výbere protokolu zvážiť. 

POP3 je rýchlejší, keďže správy sťahuje priamo do zariadení. Aj preto nemusí neustále komunikovať so serverom tak, ako to robí IMAP.

Veľkou výhodou protokolu IMAP je aj to, že tieto správy uložené na serveri v zariadení nezaberajú žiadne miesto. V prípade POP3 sa správy sťahujú priamo do zariadenia, čo môže mať výrazný vplyv na jeho ukladací priestor.

Ďalšie plusové body patria protokolu IMAP aj v oblasti zabezpečenia. Ten ponúka viac možností bezpečného pripojenia a aj správy sú bezpečne uložené na serveri. POP3 je tým pádom v oblasti zabezpečenia na tom horšie. Okrem toho správy sú uložené v otvorenom formáte priamo v zariadení.

Ako sme však spomínali vyššie, výber vhodného protokolu nie je možné odporučiť plošne. Každý používateľ má iné očakávania a potreby. Vo všeobecnosti však platí, že IMAP zmeny v pošte medzi viacerými zariadeniami synchronizuje a POP3 nie. Druhý protokol je preto vhodnejšie používať vtedy, keď na prácu s e-mailami používate iba jedno zariadenie.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.