Telefón Galaxy S22 Ultra sme predstavili už dávnejšie. Za chvíľu sa dostane do predaja viacero čitateľov sa na nás obrátilo s tým, že v čom je vlastne rozdiel voči minulosti?

Všetky vlastnosti sme zhrnuli aj do nášho redakčného videa, kde ukazujeme vylepšenia na praktických príkladoch.

Ideme na to popíšeme hlavné vylepšenia tohto telefónu. Ide o dizajn, fotografovanie, ekosystém, nadstavbu a spojenie s partnermi. Začneme odzadu.

Partnerské prepojenie

Nezdá sa to síce, ale toto výrazne zvyšuje hodnotu telefónu. Samsung sa momentálne „kamaráti“ s dôležitými firmami ako je Google, Adobe a Microsoft.

Z hľadiska Google sa dá využívať systém Google Duo, čo je výborná komunikačná platforma, ktorá žiaľ na svoje objavenie na Slovensku stále len čaká. V novej verzii môžete vo dvojici aj zdieľať plochu obrazovky. Spojenie funguje skvele aj pri spojení s iOS telefónmi ako uvidíte aj v našom videu.

Adobe je špeciálny prípad – firma je známa hlavne svojimi aplikáciami ako je Photoshop, Lightroom na úpravu obrázkov a Premiere na úpravu videa. Platilo to hlavne vo svete desktopových počítačov ale hlavne v prípade Samsungu je to prenesené do sveta smartfónu.

Konkrétne existuje Adobe Photoshop Lightroom for Samsung a Adobe Premiere Rush for Samsung a sú to skvelé aplikácie. Hlavne ak máte tzv. plán od Adobe a zahrňuje tieto aplikácie. Predovšetkým sa zvýraznila úloha Lightroom pri exporte fotiek v RAW formáte o čom budeme hovoriť neskôr. Pre ľudí, ktorí nemajú platený plán od Adobe ponúka Samsung výraznú zľavu pri ich predplatení – okolo 20 %. Na strih videa je Rush super nástroj a rovnako Lightroom je veľmi užitočný pre dôležité fotky.

S Microsoftom je prepojenie pomocou platformy Vás telefón medzi smartfónom a notebookom s operačným systémom Microsoft Windows. Funguje to skvele, na obrazovke notebooku vidíte obrazovku smartfónu a dajú sa myšou prenášať súbory, hlavne fotky. Toto fungovalo aj predtým, ale teraz je toto spojenie ešte viac posilnené a zjednodušené na pripájanie a Microsoft vytvoril špeciálnu podporu pre Samsung Galaxy S22 Ultra.

Fotografovanie

Galaxy S22 Ultra má 108 MPx hlavný fotoaparát a k tomu ultraširokouhlý a dva teleobjektívy s 3- a 10-násobným zoomom. S touto výbavou dokáže vytvoriť už v minulosti uvedený SpaceZoom. Teraz to ale funguje tak, že do 10 násobného priblíženia sa používa čisto optický zoom bez zmeny kvality a fotky sú veľmi pekné. Nad 10-násobné priblíženie je to už hybridný digitálny zoom, inými slovami so zmenou kvality.

Galaxy S22 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy S22 Ultra v plnej kráse

Novinkou je aplikácia Expert RAW, ktorou fotíte do RAW formátu. Pritom si môžete nastaviť úplne všetko. Expozičnú hodnotu, vyberáte si typ objektívu, ISO a nastavujete zaostrenie aj so znázornením zelených čiar pri zaostrení na hrany. Expert RAW fotí do čistého RAW formátu a ten môžete na rozdiel od minulosti „vyvolať“ priamo v smartfóne. Je to robota navyše, ale dostanete krásne výsledky. Fotku v RAW formáte editujete v Lightroome. Pozrite si výsledky nižšie.

Celkovo Galaxy S22 Ultra robí veľmi dobré fotografie v nočnom režime. Nepotrebujete na to nosiť statív, stačí držať telefón stabilne a nehádzať s ním pri fotení. Nočný režim trvá tak 5 sekúnd a umelá inteligencia vylepšuje podanie týchto fotiek.

Okrem toho si Fotoaparát v Galaxy 22 Ultra poradí aj neželanými objektami, ktoré sa dajú ľahko vymazať priamo v editore fotografií . Aj tu sa uplatňuje umelá inteligencia.

Tiež sa dá fotografia automaticky vylepšiť a zvýšiť jej kontrast a farebné podanie.

V ďalšej časti si povieme o ekosystéme, nadstavbe a celkovom zameraní telefónu Galaxy S22 Ultra.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.