Kategória, ktorá je naozaj náročná na vzájomné porovnanie.

Stále platí, že za túto cenu dostávate najlepší pomer cena/výbava. Pozrite si aj kategóriu smartfónov do 200 eur.

Telefóny vo svojom životnom cykle od poslednej aktualizácie spred niekoľkých mesiacov príliš nezostarli. Čipová kríza je už za nami, no stále pociťujeme dôsledky inflácie. Zlacňovanie sa nemusí týkať všetkých smartfónov. Práve naopak, postupne aj s infláciou a slabšími predajmi elektroniky vo všeobecnosti môžeme vidieť kulmináciu ceny alebo mierne zdraženie. Je to ale závislé od konkrétnych e-shopov. Samsungy sú stále drahšie ako väčšina konkurencie v tomto segmente. Ak aj nie, ponúknu slabšie parametre.

Prehľad smartfónov:

Ak si chcete pozrieť ďalšie smartfóny v tejto cenovej kategórii, môžete využiť cenový filter na Heureke. Uvidíte všetky v cenovej kategórii od 200 do 400 eur v poradí, ktoré zodpovedá záujmu slovenských spotrebiteľov.

Okrem e-shopu s najlepšou cenou je dôležité sledovať aj certifikáciu v programe Overené zákazníkmi, aby ste predišli možným problémom napríklad v prípade reklamácie. Heureka sleduje aktuálnu kvalitu e‑shopov a vďaka tomu vždy spoznáte, ktorý e‑shop poskytuje svojim zákazníkom kvalitné služby.

Prečo kategória do 400 eur?

V tejto kategórii dostanete funkcie, ktoré reálne potrebujete. Či už ide o rýchle nabíjanie, OLED displej s vyššou ako 60 Hz základnou frekvenciou alebo inou špecialitou. Výrobcovia sú štedrejší aj na kapacite RAM a úložisku. Mnohé smartfóny majú viacero variantov práve podľa RAM. Neraz je tomu podriadené aj úložisko. Na výber tak môže byť nielen 6/128, ale aj 8/256 GB. Závisí od výrobcu. Určite treba mať telefón s minimálne 8 GB RAM. Čokoľvek nižšie je už ústupok.

Tento prehľad vám dá jasné smerovanie, ktorý smartfón si vybrať alebo ho radšej nechať byť. Telefón za 200 eur v minulosti znamenal trápenie a bolo to tak nejak devastovanie našej planéty. Netvrdím, že dnes kúpite super delo s preostrovaním v noci a 5G procesorom. Je to ale segment, ktorý sa dá ako tak použiť. Dobrou správou je, že 5G čip sa stáva štandardom. Pozor na to, že bližšie k 400-eurovej hranici ako na jej začiatku nad 200 eurami.

V článku uvádzame pod konkrétnym smartfónom jeho oficiálnu cenu od výrobcu v čase uvedenia alebo jeho zníženú cenu. Ak hľadáte ešte nižšie ceny, porovnávač cien zahrnie aj ďalšie e-shopy, kde sa dá daný kus získať. My ich pre názornú ukážku uvádzame v štandardizovanej forme. Takto získate najlepší prehľad o tom, ako sa cena hýbala a za akú cenu chcel výrobca telefón pôvodne predať.

HONOR 90 5G

Honor 90Zdroj: TOUCHIT

Telefón so 120 Hz AMOLED displejom, 12 GB RAM a obrovským 512 GB úložiskom. Telefón mierne zlacnel, a tak sa dostal do tohto prehľadu. Postavený je na procesore Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1.

Tento telefón vám dá 200 Mpx hlavný fotoaparát a 50 Mpx selfie kameru. Za svoje parametre sa nemusí hanbiť a výrobca pripravil silne konkurenčný kúsok. Ucelenú a vysoko vyváženú výbavu dopĺňa 5000 mAh batéria a 66 W nabíjanie.

V neprospech tu nie je nič, čo by sa telefónu reálne dalo vytknúť.

Cena: 399 eur za 12/512 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Motorola Moto G84 5G

Motorola moto G84 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola moto G84 5G

Telefón výraznejšie zlacnel. Kto chce kúpiť smartfón za výbornú cenu a byť v kategórii do 400 eur, toto je dobrá voľba. Navyše ste v spodnej časti medzi 200 až 400 eur za mobil.

Obsahuje 50 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou a k tomu ešte treba pripočítať 8 Mpx ultraširokouhlý objektív spojený s funkciou Macro Vision. Aj tu výrobca prináša farby v spolupráci so značkou Pantone. Tu konkrétne ide o farbu Viva Magenta dostupnú aj na Slovensku. Oceníte odolnosť voči postriekaniu vodou v certifikácii IP54.

Tento telefón vám dá 6,5“ pOLED displej s frekvenciou 120 Hz. Nechýba ani podpora Dolby Atmos a technológia priestorového zvuku nazvaná ako Motorola Spatial Sound. Vo výbave je solídny procesor Snapdragon 695 5G a vyzdvihnúť rozhodne treba 12 GB RAM. Úložisko má kapacitu 256 GB.

V neprospech tohto telefónu hovorí len málo faktov. V každom prípade niekomu nemusí postačovať nabíjanie s výkonom 30 W. Súčasťou balenia je dokonca 33 W adaptér a batéria má kapacitu 5000 mAh. Skutočné nevýhody sa na tomto modeli hľadajú len ťažko.

Cena: 239 eur za 12/256 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

heureka moto g84 cenovy grafZdroj: Heureka
Vývoj ceny Motorola Moto g84 na Heureke

Motorola EDGE 30

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Smartfón stále patrí do kategórie toho lepšieho, čo sa dá v cenovej hladine okolo 300 eur kúpiť. Existujú aj novšie modely zo série edge, konkrétne edge 40. V minulosti boli drahšie, a tak v prehľade neboli. Teraz sa cena posunula nižšie, nakoniec aj cenová kategória už nie je 350 ale 400 eur. Preto nižšie nájdete aj ďalší výborný smartfón zo série Motorola Edge.

Veľmi podarený telefón, ktorý zaujme najmä hmotnosťou a hrúbkou, patrí medzi najtenšie telefóny na trhu. Oceníte veľmi dobré technologické parametre ako napríklad procesor Snapdragon 778G, 6,5“ AMOLED displej s frekvenciou 144 Hz a 50 Mpx fotoaparát. Funkcia Ready For na prepojenie s počítačom je tiež niečo, čo má vysokú pridanú hodnotu.

Telefón vám dá nadštandardnú výbavu v podobe 4020 mAh batérie (s prihliadnutím na tenké telo), vodoodolnosť IP52 a rýchle nabíjanie na úrovni 33 W. Rovnako oceníte aj pamäťovú výbavu. K dispozícii je 8 GB RAM a 128 GB úložisko.

V neprospech tohto modelu môže byť spomínaná vodoodolnosť, avšak iba na úrovni IP52, to znamená proti náhodnému postriekaniu alebo miernemu dažďu. Plná vodoodolnosť vo forme IP67 s možnosťou ponorenia do vody tu zatiaľ nie je.

Cena: 319 eur za 8/128 GB verziu.

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

heureka edge 30 cenovy graf marec 2024Zdroj: Heureka
Vývoj ceny Motorola edge 30 na Heureke

Motorola EDGE 40 Neo 5G

Zdroj: TOUCHIT.sk
Farebné verzie moto Edge 40 Neo

Pôvodne stál smartfón 449 eur. Po znížení ceny sa zmestil do novej 400-eurovej kategórie. Je to veľmi dobre vybavený kus zo série Edge. Ponúka 12 GB RAM a P-OLED s displej s frekvenciou 144 Hz. Oceníte aj rýchle nabíjanie 5000 mAh batérie so 68 W výkonom. Na polovicu kapacity sa nabije do 15 minút.

Tento telefón vám dá vynikajúcu výbavu a rýchlosť s procesorom MediaTek Dimensity 7030. Okrem bežnej podpory SIM je tu aj e-SIM. Plusom je 50 Mpx hlavný fotoaparát a 32 Mpx predná kamera.

V neprospech tohto mobilu by mohol byť chýbajúci slot na microSD kartu. Mne tento slot nechýba, no pre mnohých bude dôležitý. Najmä ak ide o to, že 256 GB verzia je jediná možná a výrobca nemá pri tomto type väčšie úložisko.

Cena: 359 eur za 12/256 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

POCO X6 Pro 5G

POCO X6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO X6 Pro

Nahrádzame model POCO X5 Pro 5G. V čase uvedenia sa neobjavil so systémom s HyperOS, ale dostane ho. Je tu nový Android 14, ktorý dostane ďalšie tri verzie a celkovo 4 roky bezpečnostných aktualizácií. Postavený je na procesore MediaTek Dimensity 8300 Ultra. Všimnite si rekordnú kapacitu úložiska v tomto cenovom segmente.

Tento telefón vám dá vynikajúci HDR10+ displej s Dolby Vision. Pochváliť treba aj stereo reproduktory a citeľný nárast výkonu oproti minulej verzii. Fotoaparát má 64 Mpx a disponuje optickou stabilizáciou.

V neprospech tu nie je žiadna technologická záležitosť. Možno vám ale bude prekážať zadná strana priveľmi chytľavá na odtlačky prstov.

Cena: 359 eur za 12/512 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Samsung Galaxy A54 5G

Galaxy A54 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A54 5G

Mimoriadne obľúbený smartfón u operátorov na Slovensku. Tentoraz sa dostáva do tohto prehľadu len vďaka tomu, že som na základe mnohých faktorov posunul hranicu na 400 eur. Ide o to, že cenotvorba odráža silu trhu a cenu komponentov. Preto hranica do 350 eur, ktorá roky fungovala, zároveň v mnohých prípadoch diskvalifikovala viaceré šikovné mobily.

Tento telefón vám dá AMOLED displej s veľkosťou 6,4“ a 8 GB RAM s 256 GB úložiskom. Tu je vidieť, že výrobca neriskuje a dáva v tejto kategórii to, čo u konkurencie nájdete určite. Najmä tá kapacita RAM. Hoci sa dá tvrdiť, že ide pomaly o spodnú akceptovateľnú hranicu v tejto cenovej triede. Je tu 5000 mAh batéria, 25 W nabíjanie a odolnosť voči vode IP67.

V neprospech hovorí len málo argumentov. Možno by to chcelo rýchlejšie nabíjanie. Konkurencia ponúka minimálne 2-násobnú rýchlosť. Ide však len o detail, ktorý celkový dojem z tohto telefónu nebude veľmi zrážať na kolená.

Cena: 389 eur za 8/256 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Samsung Galaxy A34 5G

Galaxy A34 5G
Galaxy A34 5G

V prípade lacnejšieho modelu áčkovej série je situácia priaznivejšia. Máte tu 6,6-palcový AMOLED displej, operačnú pamäť na úrovni 6 GB a úložisko s kapacitou 128 gigabajtov. Procesor MediaTek Dimensity 1080 sa dá rozumne používať a tento Samsung dokážeme odporúčať používateľom, ktorí chcú mať značku Samsung no esková séria a Galaxy A54 je pre nich príliš drahý.

  • Tento telefón vám dá 48 Mpx fotoaparát a kvalitné fotografie a takisto aj 5G pripojenie a vodoodolnosť s certifikáciou IP67. Dokonca je tu aj rýchle nabíjanie na úrovni 25 W a 5000 mAh batéria.
  • V neprospech tohto smartfónu hovorí len operačná pamäť, ktorá je na úrovni 6 GB.

Existuje ale aj drahší model, ktorý má 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Cenovka je 389 eur.

Cena: 369 eur za verziu 6/128 GB. Je mimo náš limit, no tu by bol hriech nedoplatiť.

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Sony Xperia 10 V 5G

Sony Xperia 5 V a dvojica zadných fotoaparátovZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a dvojica zadných fotoaparátov

Telefón má pomer strán 21 : 9. Veľmi dobre sa drží v ruke, ale je vyšší. Má odolnosť voči vode a prachu. Má OLED displej, stereo reproduktory a aj 3,5 mm audiokonektor. Postavený je na procesore Qualcomm Snapdragon 695.

Tento telefón vám dá kompaktný smartfón do ruky. Kto hľadá telefón dobre padnúci do ruky, toto je jeden z adeptov. Pochváliť sa môže špeciálnymi foto režimami a 5000 mAh batériou.

V neprospech je tu starší procesor a základný 60 Hz OLED displej. Ak by som išiel do detailov, neponúka nakrúcanie 4K videa. Tiež aj menšie úložisko vzhľadom na to, čo ponúkajú iné smartfóny.

Cena: 399 eur za 8/128 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Vivo V23 5G

vivo V23 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo V23 5G

Toto je veľká konkurencia a najmä teraz, keď poriadne zlacnel z pôvodnej ceny 479 eur. Teraz sa nám vďaka cene 349 eur pekne zmestil do prehľadu. Má unikátny zadný kryt so zmenou farby podľa uhla dopadaného UV svetla (napríklad slnečného). Je to 5G model s procesorom MediaTek Dimensity 920 5G.

Nadštandardná kapacita 12 GB RAM rozhodne očarí a presvedčí mnohých pre kúpu práve tohto modelu. Úložisko má kapacitu 256 GB, čo je takisto nadštandardný údaj. Výrobca použil AMOLED displej s uhlopriečkou 6,44“ a frekvenciou 90 Hz.

  • Tento telefón vám dá silnú výbavu, 44 W nabíjanie, 64 Mpx fotoaparát robiaci pekné fotky aj pri horšom svetle a dve selfie kamery.
  • V neprospech hovorí len malý detail, a to je 10 W nabíjanie pri použití inej než dodávanej nabíjačky.

Cena: 349 eur

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Nahrádzame v prehľade smartfón Redmi Note 12 Pro 5G. Silnou stránkou je výbava, to bez najmenších pochýb. Kto si kúpi tento smartfón, dostane skutočne špičkové parametre za dobrý peniaz. Postavený je na procesore Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2. Fotoaparát má obrovských 200 Mpx. Na ochranu 120 Hz displeja použil výrobca ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Tento telefón vám dá rýchly procesor a kvalitný fotoaparát. K tomu ešte 5100 mAh a rýchle 67 W nabíjanie- Netreba zabudnúť, že je to 5G model. To je ale v tejto cenovke štandard.

V neprospech nehovorí nič. Je to tak, nájsť na tomto telefóne nejakú nevýhodu, je nemožné.

Ide o jeden zo smartfónov Redmi Note 13 série. V tomto článku nájdete súhrnné informácie o najlepších funkciách v týchto smartfónoch. Tento telefón má plochý displej, kto chce ísť ešte ďalej a priplatiť si, máte tu model Redmi Note 13 Pro+ 5G. Ten už je mimo stanovenú hranicu a stojí 439 eur.

Cena: 369 eur za 8/256 GB verziu

Overte si aktuálne ceny a dostupnosť na Heureke.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.