Videli alebo počuli ste to už asi všetci. Pani Zuzana prišla počas prvej výhernej nedele v programe Byť zdravý je výhra o rovných 400 000 eur. Sledovala totiž priamy prenos cez internetovú televíziu a jej oneskorenie bolo väčšie ako 20 sekúnd.

Otázka znie, koho je to chyba. Preukázateľne totiž priamy prenos sledovala, čo bola podmienka výhry. Odpovedala pritom správne, ale až po zhruba 23 sekundách.

Zisťovali sme, ako je to s oneskorením jednotlivých typov vysielaní. Zistili sme, že úplne najbližšie k živému vysielaniu je satelitné vysielanie cez operátora Skylink. Teda nie jeho internetové (ktoré stále patrí medzi najrýchlejšie), ale satelitné, kedy je oneskorenie do 2 sekúnd.

Na druhom mieste je digitálne terestriálne vysielanie DVB-T. V tomto prípade je oneskorenie už okolo 5 sekúnd voči živému vysielaniu. Na podobnej úrovni je satelitné vysielanie od operátora Antik TV.

Medzi pomalšie vysielania jednoznačne patrí to internetové. Tu situácia veľmi výrazne súvisí s operátorom. Nie je to primárne závislé od rýchlosti internetu, ale je to dané samotným dizajnom služby. Konkrétne ide o to, z čoho operátor vychádza ako zo zdroju signálu a ako ho spracováva.

Ako sme zistili, pokojne sa môže stať, že oneskorenie presiahne 20 sekúnd a niekedy dosahuje aj 30 sekúnd. Pomerne dobré skúsenosti sú s televíziou Magio od Telekomu, ale oneskorenie je tu okolo 15 sekúnd, čo už môže byť pri súčasných podmienkach súťaže kritické.

Najväčší problém je v prípade streamovaného televízneho vysielania, ktoré prijímate na staršom zariadení. Tu môže oneskorenie dosiahnuť aj niekoľko minúť.

Čo s tým

Čo z toho vyplýva pre prípad Zuzany, ktorá sa svojej výhry nedočkala? Teda presne povedané, nevyhrala 401 000 eur ale len 1000 eur. Osobne si myslíme, že to bol nešťastný prípad, ktorý ale organizátori mohli predpokladať. Hlavne, ak program zastrešuje RTVS, čo je organizácia zamestnávajúca špičkových technikov, ktorí o takom probléme museli vedieť.

Bola len otázka času , kedy sa tak stane a stalo sa to hneď pri premiére tohto vysielania a pri veľmi vysokej výhre. Rovnako je evidentné, že pravidlá tejto súťaže je potrebné modifikovať, aby zodpovedali súčasnému spôsobu konzumácie digitálnej zábavy.

Dráma pokračuje aj s Matovičom …

V Hlavných správach na RTVS vystúpil autor Očkovacej lotérie, minister financií Igor Matovič a riaditeľ RTVS, Jaroslav Rezník, ktorí obaja zašli priamo do Prešova za pani Zuzanou, ktorá o 400 000 eur prišla. Nedoniesli je šek na 400 000 eur ani nedoniesli prísľub, že ich dostane. Podľa ich slov jej chceli ukázať, že „na ňu myslia“ a chcú to riešiť s právnikmi. Zároveň sa vyjadrili, že dôjde k zmenám podmienok tejto súťaže. Podľa Matoviča má Zuzana morálne právo na výhru. Tak uvidíme o pár dní, aké bude rozuzlenie.

Igor Matovič a Jaroslav Rezník na návšteve u Zuzany z Prešova

Mimochodom, priamy prenos sledovalo takmer 580 000 divákov a RTVS bola v dobe vysielania tohto programu lídrom na trhu. Zaujala obrovskú pozornosť na internete, venovali sa jej rôzne alternatívne médiá. Popularita je teda obrovská, otázka je, či naozaj relácia inšpiruje k očkovaniu a vynaložené peniaze by sa nedali využiť lepšie.

Zdroj: vlastné, RTVS

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.