Alza je pripravená v spolupráci s distribútorom Lomina AG priviezť do ČR 52 000 domácich rýchlotestov na samodiagnostika COVID-19. Rýchlotest je už zalistovaný aj na slovenskej Alze.

Dvetisíc kusov balení firma venuje na charitatívne účely. Produkt na rýchle otestovanie na prítomnosť vírusu COVID-19 v pohodlí domova už Alza.cz zalistovala a nájdeme ho aj na slovenskej Alze. Jediné, na čo sa pri schválení tohto produktu vyrábaného v Číne spoločnosťou superbia Biomedical Co. (tá sa zameriava sa na testy DNA) teraz čaká, je schválenie českých štátnych úradov alebo inej krajiny v rámci EÚ tak, aby produkt získal všetky potrebné certifikácie. Akonáhle niektorá z krajín produkt schváli, do 10 dní môže byť v aj ČR pripravený na predaj (produkt teraz nie je fyzicky v Európe). Ako to bude zo Slovenskom pri jeho schvaľovaní, nie je zatiaľ jasné.

Test, ktorý je vhodný pre domáce použitie, deteguje protilátky COVID-19 aj z krvi. Telo na vírus spravidla reaguje zvýšenou teplotou a tvorbou protilátok. Preto je tento test vhodné použiť práve v okamihu, keď má testovaný zvýšenú teplotu s príznakmi podobnými chrípke. Výsledok uvidíte za 3 minúty po aplikácii vzorky. Firma upozorňuje, že tento test je len orientačný. Ak testovaný s príznakmi má výsledok negatívny a protilátky neboli detegované, odporúča sa sledovať aj naďalej zdravotný stav a test opakovať ďalší deň – množstvo protilátok sa totiž tvorí individuálne. Ak má testovaný príznaky, treba sa riadiť inštrukciami Ministerstva zdravotníctva. V tomto prípade je nutné pretestovať sa metódou priamej detekcie vírusu a navštíviť vzorkovacie laboratórium.

Jedno balenie obsahuje 5 ks testovacej vzorky. Presná cena zatiaľ nie je známa, avšak veľmi hrubým odhadom vyjde jeden test maximálne cca na 14,50 eur, cena celého balenia by mala byť okolo 72,50 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.