Inteligentný reproduktor od spoločnosti Amazon je známy takmer v každom kúte sveta.

Ak vám náhodou „echo dot“ nič nehovorí, určite vám viac napovie meno Alexa. To patrí virtuálnej asistentke, ktorá bude riešiť všetky vaše dotazy a poslúchať vaše príkazy.

Alexa zblízka

Amazon echo dot (ďalej „Alexa“) je malé a nenápadné zariadenie, ktoré umiestnite kdekoľvek, pričom nenarúša doterajšie prostredie. Podmienkou však je, že musí byť v blízkosti zdroja elektrickej energie a v dosahu Wi-Fi siete. Alexa 2. generácie má integrovaný reproduktor priemernej kvality, štyri ovládacie prvky, napájací microUSB konektor a 3,5 mm audiovýstup na pripojenie externého audiosystému.

Virtuálna asistentka Alexa je asi jediná žena, ktorá vám splní (takmer) všetko.

Nechýba ani Bluetooth, vďaka čomu môžete zariadenie spárovať s audiosystémom bezdrôtovo. Reproduktor je ukrytý v spodnej časti a vrchnú časť tvorí štvorica ovládacích prvkov, sedem mikrofónov a po okrajoch LED kruh. Ten vizuálne informuje o tom, či vás Alexa počúva, či pracuje, či sú mikrofóny vypnuté alebo akú máte nastavenú hlasitosť. S ovládacími prvkami sa reguluje hlasitosť, vypínajú mikrofóny alebo sa manuálne aktivuje Alexa, bez hlasu.

Inštalácia a aktivácia

V oboch prípadoch nejde o nič zložité, zariadenie pripojíte k zdroju elektrickej energie pribaleným adaptérom, otvoríte internetový prehliadač a zadáte adresu alexa.amazon.com. Následne postupujete podľa presných inštrukcií, pričom to najdôležitejšie je pripojiť zariadenie k Wi-Fi sieti. Po pripojení k zdroju internetu je Alexa pripravená na používanie. Nami testované zariadenie je primárne určené pre nemecký trh, ale v nastaveniach si jednoducho prehodíte požadovanú lokalizáciu, teda aj jazyk. Môže to byť Veľká Británia, USA alebo Nemecko. Žiadne Slovensko však nehľadajte.

Základné zobrazenie vo webovom rozhraní

Slovenská lokalizácia má absenciu, ale s použiteľnosťou problém nebude

Slovenská lokalizácia teda chýba, chýbajú však aj mnohé iné. Je to síce obmedzenie, ale používať sa dá aj bez toho, pričom vám stačia základy angličtiny alebo nemčiny. Potrebná je iba presnejšia výslovnosť, aby ste si s Alexou porozumeli. Ak tieto jazyky ovládate lepšie, s Alexou sa porozprávate intenzívnejšie.

Amazon echo dot má sedem citlivých mikrofónov, ktoré výborne reagujú na všetky hlasové podnety, a to aj v hlučnejšom prostredí.

Chýbajúca lokalizácia znamená aj to, že nie sú dostupné viaceré zaujímavé služby, ako napr. online objednávanie produktov z internetových obchodov, objednávanie potravín, jedla, taxi služby a pod. To platí aj pre spravodajstvo, dopravu a počasie – týchto správ zo Slovenska sa od Alexy nedočkáte, teda nie jednoducho.

Manuálne zadávanie jednej trasy, ktorá je zložená z troch bodov

Malou útechou je iba to, že v nastaveniach sa dá pridať jedna trasa zložená z troch bodov, o ktorej získava Alexa informácie. Teda, aký čas vám bude trvať doprava autom, či nie sú zápchy a pod. Nevýhodou je, že hlasom si trasu nezadáte/nezmeníte, je nutné fyzicky prejsť do nastavení. Počasie je na tom podobne, informácie o počasí zo Slovenska sa dozviete iba z tých miest, ktoré presne vyslovíte a sú bez diakritiky. Takto zistíte napr. počasie v Bratislave, Nitre a pod.

Ako na nastavenia a ovládanie bez hlasu

Ak sa potrebujete dostať k nastaveniam zariadenia, čo je niekedy nevyhnutné, máte dve možnosti. Buď (jednoduchšie) cez internetový prehliadač, alebo aplikáciu. Pri aplikácii je však problém s lokalizáciou. Každý smartfón pozná región, pre ktorý je určený, čomu je prispôsobená aj ponuka aplikácií. Keďže Amazon echo nie je zariadenie určené pre náš trh, v obchode s aplikáciami potrebnú aplikáciu nenájdete. Dá sa to obísť iba zmenou lokalizácie obchodu s aplikáciami alebo stiahnutím aplikácie z webu, čo predstavuje možné riziko. My sme aplikáciu nepoužívali, vystačili sme si s webovým prehliadačom.

Skills a možnosti zariadenia v reálnej prevádzke

Položka Skills tvorí ponuku bezplatných aplikácií pre Alexu, ktoré rozšíria jej použiteľnosť a vlastnosti, nakoľko úplne všetko samostatne nevie. Môžete si tu stiahnuť rôzne rozšírenia, ktoré vám pomôžu nájsť zaujímavé recepty, pomôžu s relaxáciou, s rôznymi otázkami, prácou, zábavou atď. Skills, resp. rozšírení je skutočne veľa, žiadne však nie sú v slovenčine. Echo dot dokáže ovládať aj viacero audio/video zariadení, na čo však budete potrebovať doplnok – univerzálny ovládač Logitech Harmony, s ktorým Alexa komunikuje. Vy zadáte príkaz a Alexa sa postará o všetko ostatné, teda zapne televízor, spustí Hi-Fi systém alebo DVD prehrávač. Alexa dokáže ovládať aj inteligentnú domácnosť značky Fibaro a pod. Ak máte smarthome riešenie podporovanej značky, stačí nainštalovať potrebné Skills, spárovať Alexu s riadiacou jednotkou a ovládať domácnosť hlasovými príkazmi.

Ponuka rozšírení, teda Skills

Použiteľnou možnosťou je aj hlasové zadávanie úloh, stretnutí a poznámok do vášho prepojeného kalendára alebo To-Do listu. Stačí prepojiť zariadenie s vaším Google, Microsoft alebo iCloud účtom a môžete pridávať nové úlohy a stretnutia. Samozrejmosťou sú aj automatické upozornenia na zadané udalosti. Ak si potrebujete napísať nákupný zoznam, zabudnite na pero a papier, ohláste Alexu a začnite diktovať. To isté platí aj pre poznámky, úlohy a pod. Všetky zadané udalosti sa okamžite objavia aj v prepojených aplikáciách. Nechýba ani hlasové zadávanie času budenia alebo aktivácia časovača, čo je výborným doplnkom najmä v kuchyni.

Čokoľvek budete potrebovať, vždy treba začať oslovením vašej asistentky jej menom – Alexa.

Skutočným benefitom je prehrávanie hudby, resp. prepojenie zariadenia s hudobnými aplikáciami. Alexa podporuje viaceré aplikácie so streamovanou hudbou, ako napr. Spotify, Amazon Music, Pandora, TuneIN a pod. Samozrejmosťou je aj podpora online knižníc – Audible a Kindle Books. Z menovaných aplikácií sme používali tú najznámejšiu – Spotify. Proces prepojenia účtov je jednoduchý, stačí zadať prihlasovacie údaje. V tomto prípade je však podmienkou, aby ste mali Spotify Premium, teda platenú verziu. Počas celého testovania sme túto funkciu využívali najčastejšie, nakoľko nie je jednoduchší spôsob spúšťania hudby, než hlasovými príkazmi. Hlasovým príkazom spustíte akúkoľvek pesničku, ak máte teda dobrú výslovnosť, a taktiež si pesničky prepínate alebo regulujete hlasitosť.

Prepojené hudobné aplikácie, kalendár a Todoist

Odpočúva nás Amazon?

Bezpečnosť zaujíma každého, a preto je dobré vedieť, že ak si to neželáte, citlivé mikrofóny môžete stlačením tlačidla vo vrchnej časti odstaviť z prevádzky, pričom sa rozsvieti LED kruh na červeno. To značí, že Alexa nepočúva. Ak je Alexa v režime počúvania, mala by zaznamenávať hlas iba vtedy, keď jej dáte podnet, teda ju oslovíte jej menom – Alexa. Či je to tak aj v skutočnosti je diskutabilné. Každopádne, ak čokoľvek od Alexy chcete, všetky otázky a príkazy „preletia“ cez server Amazonu, ktorý ich v rámci milisekundy overí, a to kvôli zvýšenej bezpečnosti.

Verdikt

Pred testom sme si mysleli, že Alexa bude nudným zariadením, a to kvôli chýbajúcej lokalizácii. Bol to však omyl, Alexa dostávala zabrať na začiatku a platí to dodnes. Aktívne si pomocou Alexy púšťame hudbu, zisťujeme počasie, nastavujeme časovač alebo sa len tak pýtame, čo nás napadne. Nehovoriac o tom, že je to užitočný nástroj na zdokonaľovanie sa v angličtine alebo pútač pre návštevy, nakoľko to ešte nie je veľmi rozšírené.

Napokon s ňou zabavíte aj deti. Skutočne všestranné zariadenie. Ak by malo toto zariadenie slovenskú lokalizáciu, bolo by (pravdepodobne) takmer v každej domácnosti. Z pohľadu ceny je to dostupné zariadenie, ktoré je pre určitú skupinu používateľov dobre použiteľné aj bez lokalizácie. Konkurencia je však veľká a taktiež ponúka zaujímavé benefity. Stále však platí, že ani jeden inteligentný reproduktor zatiaľ nemá slovenskú lokalizáciu. Nuž, sme malá krajina.

Zapožičal: www.homesystem.sk
Cena: 89 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE