Amazon takisto objavil čaro doplnkových poplatkov.

Streamovacie služby s videoobsahom menia svoju zažitú štruktúru predplatného. Veľkým priekopníkom bol doteraz Netflix, ktorý si trúfal na zvýšenie cien. Postupne sa k nemu pridali aj ostatní. Reklamné účty alebo dôraznejšie vymáhanie správneho používania rodinných účtov, sú len drobnosti.

Nakoniec aj Amazon zavetril možnosť vyšších ziskov a od ľudí pýta poplatok navyše. Je ale zamaskovaný do klasického predplatného. Každý, kto chce mať Dolby Vision a Dolby Atmos, musí prejsť na predplatné bez reklám. O novom prístupe firmy informoval portál The Verge, s odvolaním na nemecký web 4Kfilme.

Reklamné účty

Konkrétne sa to týka účtov s reklamami, ktoré sú lacnejšie ako štandardné. Nie je to nová situácia vo svete služieb tohto typu. Reklamy však nie sú jediným aspektom lacnejšieho účtu, a to u Amazonu od 29. januára. V tento deň došlo k obmedzeniu zvukovej a video technológie pre používateľov s najlacnejším účtom. Teraz už nemáte na výber len medzi reklamou a videom bez reklamy. Tentoraz sa budete musieť rozhodovať, či chcete aj kvalitatívne lepšie vysielanie.

V tejto súvislosti nemecký magazín zistil, že inteligentné televízory firiem značiek Sony, LG a Samsung zobrazujú obsah v HDR 10 s Dolby Digital 5.1. Technologicky ide o nižší štandard ako v prípade vyššie uvedených technológií. Hovorkyňa Amazonu, Katie Barker, pre magazín The Verge potvrdila, že k úprave poskytovaných technológií došlo zámerne: „Funkcie Dolby Vision a Dolby Atmos sú k dispozícii len v účtoch bez reklám a závislé od konkrétnych titulov.“

V podstate navýšenie cien

Porovnanie cien streamovacích služieb bude čoraz náročnejšie a mnohí používatelia mali Amazon Prime zaplatený kvôli rýchlejšiemu doručovaniu zásielok. Zároveň však mali možnosť sledovať aj Amazon Prime Video. Používatelia, ktorí sa rozhodnú využívať balík bez reklám, si budú musieť priplatiť 2,99 USD alebo ekvivalent tejto sumy stanovený pre podporované krajiny. To ale znamená 28 % navýšenie ceny. Týka sa to nielen USA, ale aj európskych krajín, ako napríklad Nemecka. Na Slovensku zatiaľ nie je dostupný predplatný balík s reklamami a služba Amazon Prijme Video stojí 6,99 eura mesačne.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.