Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový fotografický projekt ambasádoriek značky Nikon Bénédicte Kurzen a Sanne De Wilde sa zaoberá rozporuplným vnímaním dvojčiat v súčasnej nigérijskej spoločnosti. Tandem sa vybavil fotoaparátmi D850 a Z 7 a objektívmi NIKKOR a zdokumentoval komunitu v Igbo-Ora, kde sa rodí viac dvojčiat než kdekoľvek inde na svete, pracoval aj v hlavnom meste Abuja, ktoré v rámci tohto miestneho fenoménu predstavuje temnejšiu stránku histórie, a zamieril i do Calabaru, aby zachytil zmenu tradícií a postojov.

Počty dvojčiat narodených v západnej Afrike sú približne štyrikrát vyššie než v ostatnom svete. S týmto javom sa po celej Nigérii spájajú odlišné prístupy a obyčaje – od vítania cez úplné velebenie až po démonizáciu. V mnohých oblastiach stoja svätyne, v ktorých sa uctieva kult dvojčiat a tie sa tešia podpore pri zžívaní sa so svojou rovnakosťou, pociťujú šťastie z takto nepominuteľného zväzku. Odinakiaľ však ešte stále prichádzajú správy o zabíjaní dvojčiat chápaných ako diablovo zosobnenie.

Prekonávanie predsudkov

Pred zrodom tohto projektu vždy pracovali samostatne, teraz Bénédicte a Sanne spojili svoje sily, aby zachytili život dvojčiat v Nigérii, a to nielen ich postavenie v spoločnosti, ale aj genetické putá prostredníctvom pôsobivých portrétov a kompozícií s interagujúcimi súrodencami.

Bénédicte Kurzen k tomu konštatuje: „Dvojčatám prisudzujú mystický význam na najrôznejších miestach sveta, ale nikde sa to nedeje vypuklejšie ako v Nigérii. Vzhľadom na negatívnu povesť, ktorú krajina mala v súvislosti so zaobchádzaním s dvojčatami, sme chceli detailne preskúmať mytológiu stojacu za temnou stránkou histórie, ale zároveň priniesť širší kontext, pretože vo väčšine miestnych regiónov sú dvojčatá skôr vzývané.“ 

Rozporuplné postoje

Dvanásť týždňov trvajúce putovanie sa začalo v Abuji, odkiaľ ešte pred niekoľkými rokmi prichádzali hlásenia o prenasledovaní dvojčiat napríklad metódami typu travičstva. Vzhľadom na zvýšené riziko úmrtia matky pri pôrode dvojčiat ich určité spoločenstvá stále považujú za ohrozenie komunity alebo zhmotnenie bosoráctva.

V protiklade k tomu si mesto Igbo-Ora zakladá na svojej tradícii dvojčiat, hrdí sa označením za ich domovinu a každoročne organizuje tematický festival. Takmer v každom príbytku sa nájdu aspoň jedny dvojčatá a miestni sa k tomu úkazu hlásia.

Sanne De Wilde podotýka: „V západných spoločnostiach vnímame dvojčatá predovšetkým cez biologickú prizmu, ale v Afrike kladú dôraz na duchovné spojenie vytvorené zdieľaním jednej maternice. V Igbo-Ora sú dvojčatá pomkýnané k akceptovaniu svojej rovnakosti a až do neskorého veku ich takto aj vychovávajú, šatia, stravujú. Zaumienili sme si poukázať na to našimi snímkami.“

Calabar, mesto v južnej Nigérii, predstavuje oblasť, kde sa postoje miestnych zmenili. Koncom 19. storočia sa sem presťahovala škótska misionárka Mary Slessor a zriadila nemocnicu v odľahlej dedine. Vďaka tomu, že sama vychovávala dvojčatá, podarilo sa jej narušiť zvyklosť etnika Ibibio kántriť takýchto novorodencov. Jej odkaz pretrváva dodnes: je v Nigérii aj Európe vyzdvihovaná pre vplyv, ktorý zanechala.  

Výbava

Obe fotografky použili na nasnímanie viac než päťdesiatich súrodeneckých dvojíc v troch rozličných častiach krajiny fotoaparát D850 pre jeho synergiu vysokého rozlíšenia, rýchlosti a svetelnej prispôsobivosti. Bénédicte však v záverečnej fáze projektu v Calabare využívala aj Z 7 spolu s objektívom NIKKOR Z 24–70 mm f/4 S. Výbavu dotvárali objektívy AF-S NIKKOR 35 mm f/1,8G ED, AF-S NIKKOR 58 mm f/1,4G a AF-S NIKKOR 24–70 mm f/2,8G ED.

Sanne glosuje: „Kvalita obrazu je pri fotoaparáte D850 taká skvelá, že bez ohľadu na to, aký záber chcete – či už širokouhlý alebo portrét –, vopred máte istotu dokonale ostrého výsledku pri citlivom zachytení svetla, nuáns i atmosféry. Navyše, nízka hmotnosť a zároveň kompaktnosť fotoaparátu Z 7 je pri našej práci tiež neoceniteľná a nemôžeme sa dočkať, ako ho budeme môcť ešte dôkladnejšie otestovať pri budúcich projektoch.“

Bénédicte dáva bodku, keď hovorí o ich ponorení sa do tohto projektu: „Cieľom bolo porozumieť zložitostiam toho, ako sa v Nigérii stavajú k dvojčatám, vyhýbali sme sa zjednodušovaniu. Hovorili sme so súrodencami, ktorí pociťujú extrémnu hrdosť na to, že sú dvojčatami a môžu prežívať takéto mimoriadne prepojenie. Iné dvojčatá sa však narodili do komunít, v ktorých je to pre ne stigma a zo strachu sa stránia symetrii a jednote. Pri spoznávaní krajiny, jej spoločenstiev a života dvojčiat sme registrovali, ako sa trpká minulosť stáva dôležitou súčasťou budúcnosti založenej na tolerancii.“ 

Program Špeciálne projekty spoločnosti Nikon Europe

Program Špeciálne projekty spoločnosti Nikon Europe ponúka príležitosť vyslancom spoločnosti Nikon – talentovaným a vplyvným fotografom z celého kontinentu – realizovať svoje vysnívané projekty. Tento program je súčasťou trvalej ambície spoločnosti Nikon podporovať inšpiratívnych fotografov a poskytovať im platformu na uskutočňovanie projektov, ktoré sú predmetom ich zanietenia, a zároveň vytvárať komunitu vizuálnych umelcov s odhodlaním robiť veci odlišne.